19.4 C
Athens
May 3, 2024
Image default
WORLD

Η Heineken ολοκλήρωσε την έξοδό της από τη Ρωσία

Η ολλανδική ζυθοποιία Heineken δήλωσε σήμερα ότι ολοκλήρωσε την έξοδό της από τη Ρωσία, πουλώντας τις δραστηριότητές της εκεί στον ρωσικό όμιλο Arnest Group έναντι του συμβολικού ποσού του ενός ευρώ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο δήλωσε ότι η συμφωνία είχε λάβει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις και είναι πιθανό να της αφήσει έκτακτες ζημίες ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Η Heineken ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας ότι η διαδικασία είχε διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο.

“Οι πρόσφατες εξελίξεις καταδεικνύουν τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες μεταποιητικές εταιρείες κατά την έξοδο από τη Ρωσία”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος, Dolf van den Brink.

Πολλές πολυεθνικές εταιρείες έσπευσαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία μετά την επιβολή πρωτοφανών κυρώσεων από τη Δύση στη Μόσχα, αλλά το Κρεμλίνο ανταπέδωσε με την κατάσχεση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων.

Ορισμένες ξένες εταιρείες που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία αντιμετωπίζουν μεγάλο άλμα στο κόστος, καθώς η Μόσχα απαιτεί μεγαλύτερες εκπτώσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων που θέλουν να πουλήσουν, δήλωσαν τρεις άνθρωποι με γνώση του θέματος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα τον Ιούλιο για την ανάληψη του ελέγχου της ρωσικής θυγατρικής της γαλλικής εταιρείας παραγωγής γιαουρτιού Danone μαζί με το μερίδιο της εταιρείας μπύρας Carlsberg σε τοπική ζυθοποιία.

Η Anheuser-Busch δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να αποχωρήσει από την κοινοπραξία της στη Ρωσία με την τουρκική Efes.

Ερωτηθείς εάν οι εμπειρίες της Danone και της Carlsberg αύξησαν τον επείγοντα χαρακτήρα της Heineken να προβεί σε συμφωνία, ο van den Brink δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Η ανησυχία μας αυξήθηκε, αλλά όχι ο επείγων χαρακτήρας. Έδειξε ότι υπήρχε πραγματικός κίνδυνος κρατικοποίησης και το μόνο που μπορούσες να κάνεις ήταν να προσπαθήσεις να γίνεις κύριος της μοίρας σου”.

“Είμαστε ευτυχείς που βρήκαμε τον κατάλληλο αγοραστή. Πιστεύουμε ότι είναι αξιόπιστος… Είμαστε χαρούμενοι που αυτή η διαδικασία φτάνει στο τέλος της και που μπορούμε να φύγουμε από τη Ρωσία”, πρόσθεσε.

Η Heineken είχε επτά ζυθοποιεία στη Ρωσία και 1.800 εργαζόμενους, οι οποίοι θα λάβουν εγγυήσεις απασχόλησης για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η ολλανδική ζυθοποιία απέσυρε το εμπορικό σήμα Heineken από τη Ρωσία πέρυσι και η παραγωγή της Amstel πρόκειται να σταματήσει σταδιακά εντός έξι μηνών.

Related posts

Φόνος επικεφαλής εβραϊκής συναγωγής στο Ντιτρόιτ: Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι επρόκειτο για αντισημιτική επίθεση

banks

Ο “τραμπικός” Αμερικανός δημοσιογράφος Τάκερ Κάρλσον βρίσκεται στη Ρωσία και το Κρεμλίνο… δεν σχολιάζει

banks

Ισραήλ: Ανακοινώθηκε είσοδος του Λίμπερμαν στο συμβούλιο ασφαλείας – Ο ίδιος απαιτεί να συμμετάσχει στο στενό πολεμικό συμβούλιιο

banks

Στη Ρωσία ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, επικεφαλής αντιπροσωπείας Αφρικανών μεσολαβητών για την ουκρανική σύγκρουση

banks

Τσαντ: Απελάθηκε από τη χώρα ο Γερμανός πρέσβης

banks

Βόρεια Μακεδονία: Προκηρύχθηκαν οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές

banks