16.6 C
Athens
May 2, 2024
Image default
ECONOMY

Θετικοί οιωνοί για τον ελληνικό τουρισμό και το 2024

Θετικοί είναι οι οιωνοί για τον ελληνικό τουρισμό τη φετινή χρονιά, με τη βρετανική αγορά σε κομβικό ρόλο για την επίτευξη νέας ανόδου εάν επαληθευτεί η τάση των προκρατήσεων. Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζεται από προέδρους Ενώσεων Ξενοδόχων διαφόρων περιοχών και για τη γερμανική αγορά.

Ο νέος πρόεδρος της ΠΟΞ

Συνολικά, από πλευράς της νέας διοίκησης της ΠΟΞ εκφράζεται αισιοδοξία για τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια και ζητείται η έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για τις δημόσιες υποδομές. Ο νέος Πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Χατζής, τονίζει συγκεκριμένα σε δήλωσή του στη «Ναυτεμπορική»:

«Τα τελευταία χρόνια η επιτυχία στον τουρισμό αποτελεί ένα από τα πρώτα θέματα επικαιρότητας. Είναι ιδιαίτερα θετικό πως αναγνωρίζεται η συμβολή του τομέα μας στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και της απασχόλησης, στη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Ο ελληνικός τουρισμός, εκτός από  μακρά ιστορία, έχει και τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Στόχος μας είναι να προσεγγίζεται  ως ένας ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας της ελληνικής οικονομίας. Ένας τομέας που καλείται να ενισχύσει ισόρροπα και ουσιαστικά τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, όλων των περιφερειών τις χώρας. Για να ενισχυθεί όμως η τουριστική ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στις δημόσιες υποδομές, για τις οποίες θα πρέπει να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως είναι λάθος να προσπαθούμε να μεταφέρουμε τη συζήτηση από τις δημόσιες υποδομές στον «υπερτουρισμό». Δυστυχώς ο «υπερτουρισμός» σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως μανδύας κάτω από τον οποίο κρύβεται η αδυναμία μας να πράξουμε αυτά που οφείλουμε για να βελτιώσουμε το επίπεδο διαβίωσης πρώτα των κατοίκων των περιοχών, και ύστερα των επισκεπτών τους. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος για τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια  και πιστεύω πως με στοχευμένες και σωστά σχεδιασμένες δράσεις αυτή μπορεί και πρέπει να αφορά  όλες τις περιφέρειες και όλα τα τουριστικά προϊόντα της χώρας.

Στην Κρήτη

Ως «ναυαρχίδα» του ελληνικού τουρισμού, η Κρήτη καταγράφει ήδη θετικά μηνύματα ανόδου από τις παραδοσιακές αγορές της – Βρετανία, Γερμανία και σκανδιναβικές χώρες – και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων και αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΟΞ, Μανόλης Γιαννούλης,  εκφράζει αισιοδοξία για τη φετινή τουριστική χρονιά.

Καλύτερα μηνύματα

Για θετικό κλίμα από τη βρετανική αγορά και ενθαρρυντικές τάσεις και από τη γερμανική κάμνει λόγο από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Κωνσταντίνος Μαρινάκος, αποτιμώντας το πρώτο «κύμα» των προκρατήσεων και εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για μια καλύτερη τουριστική σεζόν από την περσινή, καθώς το 2023 η Πελοπόννησος κατέγραψε μικρή μείωση της τουριστικής της κίνησης. Σαφέστερη εικόνα για τη γερμανική αγορά, βέβαια, θα υπάρχει μετά την επικείμενη μεγάλη διεθνή έκθεση τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ, 5-7 Μαρτίου 2024) και σε κάθε περίπτωση οι ξενοδόχοι της περιοχής ζητούν την άμεση αναβάθμιση των αεροδρομίων της Καλαμάτας και του Αράξου, καθώς οι αεροπορικές αφίξεις αποτελούν το κλειδί για την αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Πιερία και Χαλκιδική

Αν εξαιρέσει κανείς τις δεδομένες δυσκολίες του γεωπολιτικού περιβάλλοντος και εφόσον δεν υπάρξει κάποια νέα διεθνής κρίση ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης, εκτιμά ότι ο ελληνικός τουρισμός – και σε τοπικό επίπεδο και η Πιερία – μπορέι να ατενίζει το 2024 με αισιοδοξία.

Για μια ακόμη αφορά πάντως επισημαίνει ότι ακόμη και με αυξημένες αφίξεις, διανυκτερεύσεις και έσοδα, η κερδοφορία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων είναι πολύ πιο σύνθετη, οι αυξήσεις στα κόστη είναι μεγάλες και τα κέρδη θα φανούν στο τέλος. Κινητήρια δύναμη του τουρισμού στην Πιερία είναι οι Βαλκάνιοι μαζί με τους Γερμανούς και τις αγορές των χωρών Βίσεγκραντ και τους Έλληνες – οι τελευταίοι κατά κύριο λόγο στην υψηλή περίοδο – αλλά προσεχώς θα πέσουν υπογραφές σε συμβόλαια και με Βρετανία από την οποία φέτος αναμένονται μικρές ροές με προοπτική μεγάλης αύξησης αφίξεων Βρετανών τουριστών από το 2025.

Όσον αφορά τους Βαλκάνιους οδικούς τουρίστες αξίζει να σημειωθεί ότι προ ολίγων ημερών η ΠΟΞ με επιστολή της προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, τονίζει ότι η διασφάλιση της ομαλούς προσέλευσης των οδικών τουριστών είναι, ειδικά για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ηπειρωτική χώρα – Βόρεια Ελλάδα, ζήτημα επιβίωσης αλλά δυστυχώς η η κατάσταση που επικρατεί στους συνοριακούς σταθμούς δεν είναι αυτή που αρμόζει στη χώρα μας, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς και ζητεί τη διενέργεια τηλεδιάσκεψης για το θέμα.

Το 2024 κινείται στους ρυθμούς του 2023 για τη Χαλκιδική, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού και πρώην προέδρου της ΠΟΞ, Γρηγόρη Τάσιου. Οι προκρατήσεις από τη βρετανική αγορά είχαν ξεκινήσει από τον Νοέμβριο, υπήρξε μια μικρή ύφεση την περίοδο των εορτών αλλά τώρα συνεχίζονται και πάλι φυσιολογικά, ενώ από τη γερμανική αγορά κινούνται με πιο αργούς ρυθμούς. Παράλληλα υπάρχουν προκρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο και αναμένονται πτήσεις τσάρτερς από την Πολωνία και την Τσεχία, ενώ οι Βαλκάνιοι οδικοί τουρίστες αναμένονται από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Related posts

Λιβανός από Ξάνθη: Η ΣΕΚΕ δείχνει τον δρόμο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα

banks

Έρευνα ΕΒΕΘ: Το 81% των επιχειρήσεων είδε μείωση κύκλου εργασιών- Κανονικότητα από το 2022

banks

Γ. Βρούτσης: Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά κύριων και επικουρικών συντάξεων

banks

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 115,2% στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Απρίλιο

banks

Χρ. Σταϊκούρας: Στον κατάλληλο χρόνο η μετάβαση από τα έκτακτα μέτρα στήριξης στα μέτρα ανάκαμψης

banks

Περιφέρεια Αττικής: Αναβαθμίζεται το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού στο παράπλευρο οδικό δίκτυο του άξονα ΠΑΘΕ

banks