21.7 C
Athens
May 6, 2024
Image default
MARKETS

Κέρδη στη Wall Street-Αυξημένες ελπίδες ότι τέλειωσαν οι αυξήσεις επιτοκίων

Κέρδη στη Wall Street-Αυξημένες ελπίδες ότι τέλειωσαν οι αυξήσεις επιτοκίων

Επιστροφή στα κέρδη έκαναν σήμερα (28/11) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τα σχόλια των αξιωματούχων της Federal Reserve να αυξάνουν τις ελπίδες των επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ίσως να μην χρειαστεί να αυξήσει άλλο τα επιτόκια.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο 83,51 μονάδων ή 0,24% και έκλεισε στις 35.416,98 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,10% στις 4.554,89 μονάδες και ο Nasdaq Composite κέρδισε 0,29% στις 14.281,76 μονάδες.

Οι δείκτες είναι με το… πόδι στο «γκάζι» το Νοέμβριο, καθώς μέχρι στιγμής ο Dow Jones και ο S&P 500 ολοκληρώνουν το μήνα περίπου 7,2% και 8,6% υψηλότερα, αντίστοιχα. Από την πλευρά του, ο Nasdaq καταγράφει «άλμα» 11,1%.

Η Boeing βοήθησε στη σημερινή άνοδο του Dow Jones, προσθέτοντας 1,4%, ενώ η Nike και η Walmart κέρδισαν 0,7% και 1,2%, αντίστοιχα. Ο S&P 500 έλαβε ώθηση από τη Newmont Corporation και τη Synchrony Financial, οι οποίες κινήθηκαν υψηλότερα κατά 6,3% και 5,1%, αντίστοιχα.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν την Τρίτη, με το 10ετές να έχει «πέσει» σχεδόν 6 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 4,33%.

Στα μάκρο της ημέρας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ βελτιώθηκε το Νοέμβριο, παρόλο που οι περισσότεροι εξακολουθούν να αναμένουν ύφεση. Ειδικότερα, ο δείκτης του Conference Board ανήλθε στις 102 μονάδες, υψηλότερα από τις αναθεωρημένες προς τα κάτω 99,1 μονάδες του Οκτωβρίου και πάνω από την εκτίμηση του Dow Jones για 101 μονάδες.

Τα στοιχεία των δεικτών S&P Case-Shiller που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών σε 20 μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ συνέχισαν να «σκαρφαλώνουν» για έβδομο μήνα το Σεπτέμβριο, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό. Ειδικότερα, ο δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller 20 ενισχύθηκε 0,2% τον Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα και σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τη δημιουργία του στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης εμφάνισε άνοδο 3,9%.

Αναφορικά με τη Fed, ο διοικητής της Κρίστοφερ Γουόλερ εξέφρασε σήμερα τη βεβαιότητα ότι η πολιτική είναι «επί του παρόντος σε καλή θέση» για να επιβραδύνει την οικονομία και να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%. Το σχόλιό του έρχεται ενόψει της συνεδρίασης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) στις 12-13 Δεκεμβρίου. Γενικά οι αγορές αναμένουν από την επιτροπή να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Όσταν Γκούλσμπι, υποστήριξε την πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού με ρυθμό που έχει να παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1950. Από την άλλη πλευρά, στις παρατηρήσεις της η διοικήτρια της Fed, Μισέλ Μπόουμαν, έκανε λόγο για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων, που θα μπορούσε να είναι απαραίτητη για να περιοριστεί έγκαιρα ο πληθωρισμός.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν τιμολογήσει με σχεδόν βέβαιη πιθανότητα της τάξης του 98,9% ότι η FOMC θα αφήσει αμετάβλητο το επιτόκιο της Fed στο εύρος μεταξύ 5,25%-5,50% στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα, σύμφωνα με το FedWatch της CME.

Κατά 2% «ανέβηκαν» οι τιμές του πετρελαίου, καταγράφοντας τα πρώτα κέρδη εδώ και πέντε συνεδριάσεις, την ώρα που οι επενδυτές περιμένουν την απόφαση του OPEC+ εάν θα προχωρήσει τελικά σε νέες περικοπές παραγωγής. Το συμβόλαιο αργού τύπου Brent και παραδόσεως Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο 2,1% ή 1,7 δολάρια, κλείνοντας στα 81,68 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο αργού τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε 2,08% ή 1,55 δολάρια, κλείνοντας στα 76,41 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

#WALL_STREET_ΗΠΑ #FEDERAL_RESERVE #καταναλωτική_εμπιστοσύνη #τιμές_κατοικιών #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΟΜΟΛΟΓΑ

Related posts

Πτώση στις ευρωαγορές εν μέσω αβεβαιότητας για τα επιτόκια

banks

Παραμένει αρνητικό το κλίμα στις ασιατικές αγορές- Βάρος στα μάκρο

banks

Στα «πράσινα» οι ευρωαγορές εν αναμονή της Fed

banks

H Wall Street δυσκολεύεται να ανακάμψει- Απώλειες για τον Nasdaq

banks

Τα πληθωριστικά στοιχεία δίνουν ώθηση στη Wall Street

banks

Το «κοκτέιλ» Fed και απασχόλησης έφερε απώλειες στη Wall Street

banks