18.7 C
Athens
April 27, 2024
Image default
COVER STORY

«Καμπανάκι» ΕΚΤ για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε εμπορικά ακίνητα

Η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε εμπορικά ακίνητα θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε περίπτωση η οικονομία δεχθεί ένα ισχυρότερο σοκ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η αγορά εμπορικών ακινήτων «έχει τη δυνατότητα να πυροδοτήσει ένα δυσμενές σενάριο, αυξάνοντας τις πιθανότητες να προκύψουν απώλειες συστημικής σημασίας στο τραπεζικό σύστημα», αναφέρει η ΕΚΤ σε απόσπασμα της επισκόπησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη.

Τα εμπορικά ακίνητα είναι από τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν πληγεί περισσότερο από την ταχεία αύξηση των επιτοκίων, καθώς η ζήτηση για χώρους γραφείων έχει περιοριστεί μετά και την πανδημική κρίση, σημειώνει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Επιπλέον, τα deals στον κλάδο έχουν μειωθεί αισθητά τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε αν οι αξίες που καταγράφουν οι τράπεζες στο χαρτοφυλάκιο των δανείων τους είναι ακριβείς.

Περίπου το 10% των συνολικών δανείων των τραπεζών της Ζώνης του Ευρώ είναι εκτεθειμένα σε εμπορικά ακίνητα, ποσοστό πολύ μικρότερο από το σχεδόν 30% για τα οικιστικά ακίνητα, τα οποία έχουν αποδειχθεί λιγότερο επικίνδυνα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

«Ένα σενάριο βάσει του οποίου οι εταιρείες ακινήτου θα υποστούν πολύ μεγάλες ζημιές θα σήμανε ηχηρό καμπανάκι κινδύνου και για άλλους τομείς», ανέφερε η ΕΚΤ. «Επιπλέον, μια αρνητική έκβαση αυτού του τύπου θα οδηγούσε επίσης σε μεγάλες απώλειες και σε άλλα τμήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος που είναι σημαντικά εκτεθειμένα σε στην αγορά εμπορικών ακινήτων, όπως τα επενδυτικά κεφάλαια και ο κλάδος ασφάλισης».

Related posts

Deutsche Bank: Αυξάνει τις τιμές-στόχους των τραπεζών

banks

SSM: Ακτινογραφία σε δάνεια 15 δισ. ευρώ

banks1

Alpha Bank: Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα – Λιγότερο απαισιόδοξοι οι Έλληνες καταναλωτές

banks

Τράπεζες: Πώς θα λειτουργήσει η επιδότηση για συνεπείς δανειολήπτες (Παραδείγματα)

banks

Πώς αποτιμά η Moody’s τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες

banks

Το «βρώμικο» παιχνίδι των funds εναντίον των ελληνικών τραπεζών

banks