16.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COVER STORY

ΕΚΤ: Απειλή για τις τράπεζες η κρίση των εμπορικών ακινήτων

Ο βυθιζόμενος κλάδων των εμπορικών ακινήτων της ευρωζώνης θα μπορούσε να παλεύει για χρόνια, αποτελώντας απειλή για τις τράπεζες και τους επενδυτές που τον χρηματοδότησαν, αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η έκθεση της ΕΚΤ που εξετάζει τις απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα υπογράμμισε την αυξημένη ανησυχία για την έκρηξη της αγοράς ακινήτων που τώρα ξετυλίγεται σε χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία.

Οι τιμές των εμπορικών ακινήτων έχουν πληγεί από την οικονομική αδυναμία και τα υψηλά επιτόκια το τελευταίο έτος, θέτοντας σε αμφισβήτηση την κερδοφορία και το επιχειρηματικό μοντέλο του τομέα, αναφέρει η ΕΚΤ.

Φόβοι για κραδασμούς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Ο τομέας δεν είναι αρκετά μεγάλος ώστε να δημιουργήσει συστημικό κίνδυνο για τους δανειστές, αλλά θα μπορούσε να αυξήσει τους κραδασμούς σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, από τα επενδυτικά κεφάλαια έως τις ασφαλιστικές εταιρείες, που είναι συλλογικά γνωστές ως σκιώδεις τράπεζες.

«Ενώ το σχετικά περιορισμένο μέγεθος των χαρτοφυλακίων εμπορικών ακινήτων των τραπεζών συνεπάγεται ότι είναι απίθανο από μόνα τους να οδηγήσουν σε συστημική κρίση, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ενισχυτικό ρόλο σε περίπτωση ευρύτερου στρες στην αγορά», ανέφερε η ΕΚΤ σε έκθεση για την επισκόπηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Η ΕΚΤ εξέδωσε την έκθεσή της καθώς εμφανίστηκαν βαθιές ρωγμές στην αγορά ακινήτων της κορυφαίας οικονομίας της ευρωζώνης, της Γερμανίας. Η ξαφνική αντιστροφή των επιτοκίων ανάγκασε ορισμένους κατασκευαστές σε αφερεγγυότητα και έθεσε σε αναστολή τις συμφωνίες και την κατασκευή.

Η κατασκευή ενός από τα ψηλότερα κτίρια της Γερμανίας σταμάτησε ξαφνικά στα μισά του δρόμου, αφού ο εργολάβος σταμάτησε να πληρώνει τον κατασκευαστή του, σε ένα ακόμη δυσοίωνο σημάδι.

Οι τράπεζες στην Αυστρία είχαν έκθεση 2,2 δισ. στον όμιλο Signa

Η Signa Group, ο αυστριακός γίγαντας ακινήτων και ιδιοκτήτης του κτιρίου Chrysler της Νέας Υόρκης, είχε σημειώσει σταθερή πρόοδο φέτος στον σχεδιαζόμενο ουρανοξύστη 64 ορόφων Elbtower στο Αμβούργο, αλλά η εταιρεία, που ιδρύθηκε από τον Ρενέ Μπένκο, έμεινε πίσω στις πληρωμές.

Οι τράπεζες στην Αυστρία είχαν έκθεση 2,2 δισ. ευρώ (2,4 δισ. δολάρια) στα μέσα του 2023 στον όμιλο Signa, δήλωσε στο Reuters άτομο με γνώση του θέματος. Η Raiffeisen Bank International και η Bank Austria της UniCredit αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα αυτού του ποσού, δήλωσε το πρόσωπο, το οποίο μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Στην έκθεσή της, η ΕΚΤ ανέφερε ότι τα στεγαστικά ενυπόθηκα δάνεια αποτελούν περίπου το 30% του χαρτοφυλακίου των τραπεζικών δανείων, ενώ τα εμπορικά ακίνητα (CRE) αντιπροσωπεύουν περίπου το 10%.

«Ένα αρνητικό αποτέλεσμα αυτού του τύπου θα οδηγούσε επίσης σε μεγάλες ζημίες σε άλλα τμήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος που είναι σημαντικά εκτεθειμένα σε CRE, όπως τα επενδυτικά κεφάλαια και οι ασφαλιστές», πρόσθεσε.

Οι συναλλαγές εμπορικών ακινήτων μειώθηκαν κατά 47% το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.

Αυτό καθιστά δύσκολο να πει κανείς πόσο έχουν πέσει οι τιμές, αλλά οι μεγαλύτεροι εισηγμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων της Ευρωζώνης διαπραγματεύονται με έκπτωση άνω του 30% σε σχέση με την καθαρή αξία του ενεργητικού τους, τη μεγαλύτερη τέτοια έκπτωση από το 2008, ανέφερε η ΕΚΤ.

Είπε ότι ένα δείγμα τραπεζικών δανείων προς εταιρείες ακινήτων υποδηλώνει ότι η πρόσφατη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης μπορεί να προκαλέσει το διπλασιασμό του μεριδίου των δανείων που χορηγούνται σε ζημιογόνες εταιρείες και να φθάσει το 26%.

Εάν οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης διατηρηθούν για δύο χρόνια, όπως αναμένουν οι αγορές, και οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να μετακυλήσουν όλα τα δάνεια που λήγουν, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στο 30%.

Σημαντικά τρωτά σημεία στο χαρτοφυλάκιο δανείων των τραπεζών

«Υπάρχουν σημαντικά τρωτά σημεία σε αυτό το χαρτοφυλάκιο δανείων, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι αναμένεται ότι τόσο το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης όσο και η μειωμένη κερδοφορία θα παραμείνουν για αρκετά χρόνια», ανέφερε η ΕΚΤ.

«Τα επιχειρηματικά μοντέλα που δημιουργήθηκαν με βάση την προ της πανδημίας κερδοφορία και τα χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα επιτόκια ενδέχεται να καταστούν μη βιώσιμα μεσοπρόθεσμα».

Related posts

ΕΚΤ: Νέα “σύννεφα” πάνω από τις Ευρωπαϊκές τράπεζες

banks

Alpha Bank: Οι βραχυχρόνιες επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στο λιανικό εμπόριο και η διαμόρφωση του επιχειρηματικού τοπίου

banks

Deutsche Bank για ελληνικές τράπεζες: Τι βλέπει για κόκκινα δάνεια, αποτελέσματα, μετοχές

banks

Πόσο κοντά σε μειώσεις επιτοκίων βρίσκονται οι κεντρικές τράπεζες

banks

Τραπεζικό σύστημα: Kερδοφορία, υποχώρηση της κεφαλαιακής επάρκειας, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων 

banks

Πως θα «καθαρισουν» τους ισολογισμούς τους οι τράπεζες

banks