19.3 C
Athens
May 2, 2024
Image default
WORLD

Καμπότζη: Ο Χουν Μανέ, γιος του Χουν Σεν, διορίσθηκε επισήμως πρωθυπουργός από τον βασιλιά

Ο βασιλιάς της Καμπότζης διόρισε επισήμως σήμερα στη θέση του πρωθυπουργού τον Χουν Μανέ, ο οποίος διαδέχεται στη θέση αυτή τον πατέρα του, τον Χουν Σεν, που κυβέρνησε τη χώρα επί 38 χρόνια με σιδηρά πυγμή.

Μερικές ημέρες μετά τη σαρωτική νίκη του στις αμφιλεγόμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου, ο Χουν Σεν, ηλικίας 70 ετών, ανακοίνωσε πως παραιτείται από τη θέση του πρωθυπουργού υπέρ του 45χρονου γιού του.

Οι εκλογές χαρακτηρίσθηκαν ευρέως παρωδία δημοκρατίας μετά τον αποκλεισμό από αυτές, μερικές ημέρες πριν από την ψηφοφορία, της κύριας δύναμης της αντιπολίτευσης, του Κόμματος του Κεριού, επειδή δεν είχε υποβάλει κάποια έγγραφα στην εκλογική επιτροπή.

Το κυβερνών Κόμμα του Καμποτζιανού Λαού (CPP) κέρδισε 120 από τις 125 έδρες της κάτω βουλής.

Ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του Χουν Σεν, ο βασιλιάς Νοροντόμ Σιχαμόνι “διορίζει τον δρα Χουν Μανέ πρωθυπουργό του Βασιλείου της Καμπότζης για την 7η θητεία του Κοινοβουλίου”, αναφέρεται σε βασιλικό διάταγμα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε επιστολή του προς τον βασιλιά, ο Χουν Μανέ τον ευχαρίστησε για “τη σπουδαία ευκαιρία να υπηρετήσω το έθνος” και δεσμεύθηκε να διατηρήσει την ειρήνη, να ευνοήσει την ανάπτυξη και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο στη χώρα.

Στον Χουν Μανέ και την κυβέρνησή του απομένει τώρα να πάρουν στις 22 Αυγούστου την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, κάτι που αναμένεται ότι θα είναι απλώς τυπικό.

Σχεδόν το σύνολο των νέων βουλευτών ανήκουν στο CPP (120 από τους 125) και υποστηρίζουν απολύτως τον Χουν Σεν.

Αυτός ο τελευταίος, ο οποίος είχε ανέβει στην εξουσία το 1985, κατηγορείται ότι υποβάθμισε τις θεμελιώδεις ελευθερίες και χρησιμοποίησε το δικαστικό σύστημα για να φιμώσει αντιπάλους του, τους οποίους έριξε κατά δεκάδες στις φυλακή στη διάρκεια των θητειών του.

Cambodian King Norodom Sihamoni appointed current Prime Minister Hun Sen’s son Hun Manet as the new PM on Monday. Hun Manet will succeed his father, who is stepping down after a long term rule as prime minister, as the new leader of Cambodia pic.twitter.com/Rzdr0Bb6Ma

— China Perspective (@China_Fact) August 7, 2023

Οι επικριτές του υποστηρίζουν πως η διακυβέρνησή του σηματοδοτήθηκε επίσης από καταστροφή του περιβάλλοντος και ενδημική διαφθορά.

Η Καμπότζη είναι 150η μεταξύ 180 χωρών βάσει του δείκτη αντίληψης διαφθοράς της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια. Στην Ασία, μόνο η Μιανμάρ και η Βόρεια Κορέα βρίσκονται πίο χαμηλά.

Ο Χουν Μανέ, ο οποίος είναι στρατηγός, εκπαιδεύτηκε στη Βρετανία και την αμερικανική στρατιωτική ακαδημία του Γουέστποϊντ.

Από το 2018 ήταν αρχηγός του στρατού ξηράς της Καμπότζης.

Μολονότι προετοιμάζεται εδώ και χρόνια να διαδεχθεί τον πατέρα του, ο Χουν Μανέ δεν έχει πολιτική πείρα και είναι σχετικά άγνωστος, σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Στράντζιο, συγγραφέα ενός βιβλίου για την Καμπότζη υπό τον Χουν Σεν.

“Είναι πολύ δύσκολο να διακρίνεις οποιοδήποτε όραμα για το έθνος”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Δεν έχω δει καμιά απόδειξη ότι ο Μανέ έχει την ικανότητα ή την επιθυμία να ωθήσει την Καμπότζη προς μια σημαντική μεταρρύθμιση”, πρόσθεσε.

Πάει περισσότερο από ένας χρόνος από τότε που ο Χουν Σεν είχε πει ότι θα μεταβίβαζε την εξουσία στο μεγαλύτερο γιο του, ο οποίος διαδραμάτισε ρόλο πρώτης γραμμής στην προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.

Όμως ο Χουν Σεν ξεκαθάρισε πως έχει την πρόθεση να ασκεί επιρροή ακόμη και μετά την αποχώρησή του, αποκλείοντας έτσι οποιαδήποτε αλλαγή προσανατολισμού.

“Δεν είναι ακόμα το τέλος”, έγραψε σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά το διορισμό του γιου του, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να ασκεί άλλα καθήκοντα τουλάχιστον μέχρι το 2033.

Θα είναι αρχικά πρόεδρος της Γερουσίας, δεύτερος στο πρωτόκολλο μετά το βασιλιά, τον οποιο θα αντικαθιστά ως αρχηγό του κράτους όταν αυτός θα βρίσκεται στο εξωτερικό.

Ο αντίπαλός του, ο Σαμ Ρέινσι, ο οποίος είναι εξόριστος στη Γαλλία, δήλωσε πως οι ελπίδες των Καμποτζιανών ότι θα έχουν περισσότερη ελευθερία υπό τον Χουν Μανέ ή ότι αυτός θα μπορέσει να απομακρύνει τη χώρα από τον κύριο υποστηρικτή της, την Κίνα, δεν είναι βάσιμες.

“Πιστεύω πως είναι καθαρή αυταπάτη”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από το διορισμό.

Related posts

Ρωσία: Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ιαπωνία παρεμποδίζει την επίτευξη συνθήκης ειρήνης με το Τόκιο

banks

Τουρκία: Οβίδες πυροβολικού εντοπίστηκαν στα ανοικτά της Χηλής στις ακτές του Εύξεινου Πόντου

banks

Συνάντηση Πετρούσεφ – Κάστρο για ζητήματα ασφάλειας

banks

Λιβύη: Οι κάτοικοι της Ντέρνα ζητούν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την καταστροφή

banks

Under Armour: Νέος πρόεδρος ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν

banks

Συμμαχία υπό την ηγεσία της Βρετανίας θα προμηθεύσει την Ουκρανία με συστήματα κατά drones

banks