18.6 C
Athens
May 1, 2024
Image default
ECONOMY

Καύσιμα: Καλοκαιρινό «ράλι» στις τιμές – Πού οφείλεται

Στο κατώφλι των 2 ευρώ και στα αστικά κέντρα πλησιάζει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, τη στιγμή που έχει υπερβεί αυτό το όριο σε τουριστικούς προορισμούς.

Μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή Politics το πρωί της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Θέμης Κιουρτζής ανέφερε ότι έπεται κι άλλη μια αύξηση στην τιμή της αμόλυβδης, η οποία στα αστικά κέντρα κυμαίνεται σήμερα κατά μέσο όρο στα 1,91-1,92 ευρώ το λίτρο.

Όπως τόνισε, από την αρχή του Ιουλίου υπάρχει αύξηση στις διυλιστηριακές τιμές περίπου 12 λεπτά στην αμόλυβδη και περίπου 14 στο πετρέλαιο κίνησης. Στη λιανική, λόγω της χρονοκαθυστέρησης η οποία όπως σημείωσε υπάρχει στην αύξηση των τιμών, η μέση τιμή έχει αυξηθεί κατά 9 λεπτά τόσο στην αμόλυβδη, όσο και στο πετρέλαιο κίνησης. Άρα, η τιμή αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

Ως προς το πού αποδίδεται η αύξηση αυτή, ο κ. Κιουρτζής επεσήμανε ότι οι διεθνείς τιμές στα χρηματιστηριακά διυλισμένα προϊόντα έχουν αυξηθεί αρκετά, με αποτέλεσμα και τα διυλιστήρια να ανεβάσουν τις τιμές τους, ακολουθώντας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι φαίνεται το ράλι στην τιμή της αμόλυβδης να σταματά, ωστόσο το πετρέλαιο κίνησης και σήμερα έχει αυξητική κίνηση στα διυλιστήρια.

Ο κ. Κιουρτζής στάθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης της παραβατικότητας στην αγορά, με στοχευμένους και σωστούς ελέγχους.

Πετρέλαιο: Κοντά σε υψηλά τριμήνου οι τιμές

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά την Τετάρτη, φτάνοντας κοντά στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, οι τιμές του μπρεντ ενισχύονταν το μεσημέρι της Τετάρτης κατά 0,5%, και διαμορφώνονταν στα 85,35 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα futures του αμερικανικού αργού κατά 0,6%, και διαμορφώνονταν  στα 81,85 δολάρια το βαρέλι.

Η ενίσχυση των τιμών αποδίδεται στα στοιχεία των ΗΠΑ που δείχνουν τεράστια μείωση των αποθεμάτων, γεγονός που ενισχύει τις ενδείξεις ότι καθώς αυξάνεται η ζήτηση, η αγορά περιορίζεται κινώντας ανοδικά τις τιμές.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου έχουν αρχίσει να μειώνονται και σε άλλες περιοχές καθώς η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά, η οποία έχει περιοριστεί από τη μείωση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία, τον de facto ηγέτη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), γεγονός που ενίσχυσε τις τιμές.

Πετρέλαιο: Κοντά σε υψηλά τριμήνου οι τιμές- Οι ΗΠΑ «έκαψαν» τεράστιο απόθεμα

Related posts

Υδροπλάνα: Μέχρι το καλοκαίρι αρχίζουν τα δρομολόγια στη Δυτική Ελλάδα

banks

ΕΛΓΑ: Σχεδόν 27 εκατ. ευρώ για εγκατάσταση δικτύων χαλαζικής προστασίας

banks

Συνάντηση Μιχαηλίδου – ΣΕΤΕ για το ανθρώπινο δυναμικό στον τουρισμό

banks

Οι παρεμβάσεις στον «πυρήνα» λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων

banks

Οικοδομικά υλικά: Νέα αύξηση 6,9% στις τιμές- Πού καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις

banks

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Κραυγή αγανάκτησης και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από δανειολήπτες

banks