17.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
ECONOMY

Κινόα: Η «μητέρα των σπόρων» και μία ελπιδοφόρα καλλιέργεια για τη Θεσσαλία

Συνέντευξη στην εκπομπή In Business του Naftemporiki TV με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο, παραχώρησε ο Δημήτρης Μπιλάλης, καθηγητής Γεωργίας και Βιολογικής Γεωργίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, ο οποίος εξήγησε πώς η καλλιέργεια της κινόα θα μπορούσε να είναι περισσότερο ανταγωνιστική από τις παραδοσιακές καλλιέργειες σιτηρών.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην έρευνα που έχει προχωρήσει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στην περιοχή της Θεσσαλίας λέγοντας ότι «από το 2021 μελετούμε συστηματικά την καλλιέργεια της κινόα στην περιοχή της Θεσσαλίας, σε επίπεδο αγροτεμαχίων που φτάνει και τα 500 στρέμματα καθέτως, ώστε να προσδιορίσουμε τα κόστη, το πραγματικό και το περιβαλλοντικό όφελος για τον καλλιεργητή, αλλά και το κοινωνικό όφελος. Μετά από 3 χρόνια έρευνας και μελέτης συστηματικής, είδαμε ότι η κινόα είναι ελπιδοφόρα καλλιέργεια και ο θεσσαλικός κάμπος θα μπορεί να καλύψει μέρος, όχι μόνο των εθνικών μας αναγκών, αλλά η φιλοδοξία μας είναι των ευρωπαϊκών αναγκών».

Εξηγώντας ότι η κινόα είναι ένα φυτό αρχαίο με πάρα πολύ σκληρή δυναμική που προσαρμόζεται πάρα πολύ εύκολα, αρκεί να σκεφτούμε ότι καλλιεργείται στην έρημο, επισήμανε ότι «είναι ένα φυτό που μπορούμε να το παράγουμε και να το εξάγουμε, γιατί πρέπει να το κάνουμε εισαγωγή. Είναι ένα φυτό που προσαρμόστηκε και μας έδωσε καλύτερες αποδόσεις ακόμα και από τη λατινική Αμερική». Είπε επίσης ότι στη γλώσσα των Κέτσουα, των Ινδιάνων των Άνδεων, κινόα σημαίνει «μητέρα των σπόρων».

Related posts

Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού: Έως την 1η Ιουνίου η υποβολή αιτήσεων 

banks

Στη Ρόδο οι πρώτοι 259 τουρίστες από τη Βρετανία που… παράκουσαν τον Τζόνσον

banks

Περιφέρεια Αττικής: ΕΣΠΑ 5 εκ. ευρώ για τη δημόσια υγεία στα κέντρα μεταναστών

banks

Μείωση εισφορών – αντίβαρο στoν νέο κατώτατο μισθό

banks

ΑΑΔΕ: Το αλαλούμ με τα τέλη κυκλοφορίας του 2018 και η εντολή Πιτσιλή για ΕΔΕ

banks

ΟΔΔΗΧ: Δανείστηκε 813 εκατ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο

banks