22.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
ECONOMY

ΑΑΔΕ: Το αλαλούμ με τα τέλη κυκλοφορίας του 2018 και η εντολή Πιτσιλή για ΕΔΕ

Αλαλούμ με την αποστολή ειδοποιητηρίων για πληρωμές τελών κυκλοφορίας του 2018 με θύματα 89.494 πολίτες αποκαλύφθηκε χθες και προκάλεσε αναστάτωση στους φορολογούμενους και συναγερμό στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Όπως έκανε γνωστό η ίδια η ΑΑΔΕ, με ανακοίνωσή της, στο πλαίσιο της βεβαίωσης τελών κυκλοφορίας έτους 2018 σε 89.494 οφειλέτες, που δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά απαλλαγής τους από τα τέλη, τα μηνύματα κοινοποίησης των τελών κυκλοφορίας σε ορισμένους οφειλέτες περιέλαβαν -λόγω τεχνικής αστοχίας- προσωπικά δεδομένα, δηλαδή ονοματεπώνυμα και όνομα χρήστη – username (όχι κωδικούς πρόσβασης – password) και άλλων οφειλετών.

Ενημερώθηκε η αρχή προστασίας δεδομένων

Άμεσα, η ΑΑΔΕ ενημέρωσε την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπως προβλέπει ο νόμος. Οι παραλήπτες των μηνυμάτων αυτών ήδη λαμβάνουν από τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με το οποίο τους ζητείται να διαγράψουν άμεσα και οριστικά από την εισερχόμενη αλληλογραφία τους τα εν λόγω μηνύματα, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679, απαγορεύεται η διατήρηση, κοινοποίηση και εν γένει χρήση πληροφοριών, που αφορούν άλλα πρόσωπα.

Όπως διαβεβαίωσε η ΑΑΔΕ, δεδομένου ότι στα μηνύματα που εστάλησαν εκ παραδρομής δεν περιέχονται κωδικοί πρόσβασης – password (οι οποίοι τηρούνται σε κρυπτογραφημένη μορφή και δεν είναι ανακτήσιμοι ούτε από την ΑΑΔΕ), ούτε στοιχεία οφειλών για τους άλλους οφειλέτες, που περιελήφθησαν στα μηνύματα αυτά, δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής περαιτέρω προσωπικών δεδομένων.

Πειθαρχικές ευθύνες

Για το περιστατικό, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, για την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών. Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν μέσω του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ: +30 213 162 1000, Δευτέρα – Παρασκευή, 07:30 – 17:00.

Related posts

Α. Λυκουρέντζος (ΕΛΓΑ): Στις 20/2 ξεκινούν οι πληρωμές των αποζημιώσεων για το 2023

banks

Κύκλος επαφών Κ. Χατζηδάκη με κοινωνικούς φορείς εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων

banks

Αδ. Γεωργιάδης: Τριετίες με αναδρομική ισχύ θα είχαν επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

banks

ΗΠΑ: Προ των πυλών η επιβολή δασμών στις εισαγωγές συγκολλημένων σωλήνων από Ελλάδα

banks

ΤΑΙΠΕΔ: Ανάδειξη πλειοδοτών για τέσσερα ακίνητα των ηλεκτρονικών διαγωνισμών e-Auction IX

banks

Τουρισμός: Κορυφαίες διακρίσεις για Ελλάδα και Σαντορίνη στις ΗΠΑ

banks