18.7 C
Athens
April 27, 2024
Image default
ECONOMY

Κλειστά ακίνητα: «Παράθυρο» για 3ετή φοροαπαλλαγή

Τριετή απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες που θα διαθέσουν τα κενά τους ακίνητα για ενοικίαση εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Με τις τιμές των ενοικίων να παραμένουν σε ανοδική τροχιά και περισσότερες από 700.000 κατοικίες να δηλώνονται κάθε χρόνο ως κενές, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μελετά την  πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ η οποία εκτιμάται ότι θα επαναφέρει στην αγορά κενές και ανακαινισμένες κατοικίες.

Προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων και να μειωθούν τα ενοίκια, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει : την άμεση νομοθέτηση ενός τριετούς ισχύος, one-time μεταβατικού μέτρου – γέφυρας.

Δηλαδή να προβλέπεται ότι :

  • Αν ο εκμισθωτής ή ο παραχωρών είναι φυσικό πρόσωπο να εκπίπτει ποσοστό 5% για δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες του ακινήτου
  • Το ποσοστό αυτό να αυξάνεται σε 100% αν το εισόδημα προέρχεται από νέα εκμίσθωση κατοικίας ελάχιστης τριετούς διάρκειας με ημερομηνία έναρξης από την  1.1.2024 έως και 31.12.2026 και για τα πρώτα τρία (3) έτη της κάθε μίσθωσης, εφόσον η κατοικία εκμισθώνεται προς φυσικά πρόσωπα για χρήση ως κύρια κατοικία τους και ήταν κενή τουλάχιστον καθ’ όλο το έτος 2023 ή διέθετε ενεργό ΑΜΑ βραχυχρόνιας μίσθωσης την 31.12.2023.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο 41ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοκτητών Ακινήτων, η συγκεκριμένη πρόταση εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο. «Είναι μία πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί. Έχω δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου να κάνουν τις σχετικές μελέτες, ώστε να δούμε και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων και να κάνουμε με βάση τα στοιχεία αυτά μία ανάλυση κόστους-οφέλους. Προκειμένου να είμαστε σίγουροι από τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις που θα κάνουμε, τόσο τον πραγματικό αριθμό των κενών διαμερισμάτων αλλά και για όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους. Έτσι ώστε η απόφαση που θα πάρουμε να βασίζεται σε περισσότερα δεδομένα».

Η συγκεκριμένη πρόταση, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, θα ωφελήσει όλους τους εμπλεκόμενους :

  • Τους ενοικιαστές γιατί θα βρουν αμέσως σπίτι και θα αποκλιμακωθούν τα ενοίκια.
  • Τους ιδιοκτήτες που με το κίνητρο αυτό θα παρακινηθούν να αξιοποιήσουν τις κενές  κατοικίες τους προς όφελος αυτών αλλά και της κοινωνίας.
  • Τους ιδιοκτήτες με τις παλαιές μισθώσεις γιατί η εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης θα ομαλοποιήσει την αγορά και θα καταστήσει άνευ αντικειμένου κάθε πρόταση για επιβολή ενοικιοστασιακών μέτρων σε βάρος τους.
  • Το Κράτος γιατί είναι ο μόνος τρόπος να λυθεί άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα στη στέγαση μισθωμένης κατοικίας, χωρίς ουσιαστική δημοσιονομική απώλεια.

Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, το δημοσιονομικό κόστος της πρότασης θα είναι περιορισμένο διότι σήμερα το κράτος δεν εισπράττει τίποτα από τα συγκεκριμένα ακίνητα, παρά μόνο τον ΕΝΦΙΑ τον οποίο και στη συνέχεια θα συνεχίσει να εισπράττει. Από την άλλη πλευρά εκτιμάται πως χιλιάδες ακίνητα θα έβγαιναν στην αγορά πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές των ενοικίων, δίνοντας παράλληλα  ανάσα σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.

Υπενθυμίζεται ότι το  εισόδημα από ενοίκια φορολογείται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 15% εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Για τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια εφαρμόζονται συντελεστές 35% -45% και συγκεκριμένα 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και 45% για κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 35.001 ευρώ.

Related posts

Ν. Παπαθανάσης: Υλοποιούμε όλες τις δεσμεύσεις μας προς τους πολίτες και τους εταίρους μας

banks

Χ. Θεοχάρης: Απαισιόδοξες οι εκτιμήσεις για πληρότητα 25%- Στο μικροσκόπιο οι αφίξεις από «επικίνδυνες χώρες»

banks

TτE: Δύο άξονες για επαναφορά της κανονικότητας στα κόκκινα δάνεια

banks

Χρ. Σταϊκούρας στο Naftemporiki TV: Θα χρειαστούν πολλοί μήνες για την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου – Πάνω από 150 εκατ. το κόστος

banks

REBRAIN GREECE: 20 αιτήσεις από Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό

banks

Scope Ratings: Credit positive το αποτέλεσμα των εκλογών – Αίρεται η πολιτική αβεβαιότητα

banks