23.5 C
Athens
April 27, 2024
Image default
COMODITIES

Κοντά σε χαμηλό έξι μηνών το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Κοντά σε χαμηλό έξι μηνών το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Ήπια ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη (13/12), αν και κοντά σε χαμηλά έξι μηνών, έχοντας υποχωρήσει κατά περισσότερο από 3% στα χαμηλά έξι μηνών την προηγούμενη συνεδρίαση λόγω ανησυχιών για υπερπροσφορά και μειωμένη ζήτηση.

Το μπρεντ έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου την Τρίτη στα 73,24 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας ημερήσια απώλεια 2,79 δολαρίων το βαρέλι.

«Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία το επόμενο έτος, μια αδύναμη δέσμευση για περικοπές της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ και υψηλότερη παραγωγή αλλού, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων ρεκόρ στις ΗΠΑ, επιβαρύνουν πολύ τις τιμές στο τέλος του έτους», δήλωσε ο αναλυτής του OANDA, Κρεγκ Έρλαμ.

Οι επενδυτές αναμένουν τη συνεδρίαση της Federal Reserve αργότερα την Τετάρτη, όπου τα επιτόκια αναμένεται ευρέως να παραμείνουν αμετάβλητα για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Οι αγορές αναμένουν «επιθετικές μειώσεις επιτοκίων» για το 2024, δήλωσε ο Γιπ Γιούν Ρονγκ, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG. «Οποιαδήποτε απογοήτευση σε αυτό το μέτωπο θα μπορούσε να ενισχύσει το αμερικανικό δολάριο και να επιβαρύνει τη διάθεση για ρίσκο, πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές του πετρελαίου», είπε.

Την ίδια ώρα την Τετάρτη, σχεδόν 200 χώρες κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία στη διάσκεψη COP28 για να ξεκινήσουν τη μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, με σκοπό να στείλουν ένα μήνυμα στους επενδυτές σε πετρέλαιο και άλλα ορυκτά καύσιμα.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι συμφωνεί με την προεδρία της COP28 για την τελική συμφωνία, προσθέτοντας ότι δεν θα επηρεάσει τις εξαγωγές υδρογονανθράκων του βασιλείου.

Ακόμα, τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν την Τετάρτη ψήφισμα που ζητά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να προειδοποιεί ότι το Ισραήλ έχει αρχίσει να χάνει τη διεθνή υποστήριξη εξαιτίας των θανάτων αμάχων.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,34% στα 68,84 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,27% στα 73,44 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,749% στα 35,310 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,16% στα 1.996,35 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,14% στα 22,988 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,48% στα 3,7698 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0785 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα χάνει 0,32% στο 1,2521 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κερδίζει 0,24% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8613 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #χρυσός #χαλκός #ασήμι #δολαριο

Related posts

Ζήτηση πετρελαίου: Το τρίτο «κύμα» της πανδημίας επιβραδύνει την ανάκαμψη

banks

OPEC+: Συμφωνία για μείωση των περικοπών στην παραγωγή το 2021

banks

Ενισχύεται το πετρέλαιο παρά τη μειωμένη ζήτηση

banks

Κακάο: Τιμές ρεκόρ εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά

banks

Συνεχίζει το «ράλι» του ο χρυσός

banks

Goldman Sachs: Βλέπει «εκτόξευση» του πετρελαίου στα 75 δολάρια

banks