18.3 C
Athens
May 10, 2024
Image default
WORLD

Μελόνι: Στο τραπέζι το βέτο για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

Η Ιταλία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το βέτο της για να αποτρέψει την υιοθέτηση των νέων δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταίρων δεν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της, δήλωσε την Τετάρτη η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης του μπλοκ ανεστάλη το 2020 λόγω της πανδημίας του COVID-19 και πρόκειται να επιστρέψει σε τροποποιημένη έκδοση το επόμενο έτος, με την Ιταλία να πιέζει για μεγαλύτερη ευελιξία, σε αντίθεση με τις απαιτήσεις άλλων μελών για την επιβολή σκληρής πειθαρχίας.

“Δεν αποκλείω καμία από τις επιλογές, νομίζω ότι πρέπει να αξιολογήσουμε τι είναι καλύτερο για την Ιταλία”, είπε ο Μελόνι στην Άνω Βουλή σε ομιλία της ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες στις 14-15 Δεκεμβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα, το Reuters ανέφερε ότι η Ρώμη ήταν έτοιμη να ασκήσει βέτο σε κανόνες που θα τιμωρούν την υπερχρεωμένη οικονομία της και δεν θα επικυρώσει τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), χωρίς μια ικανοποιητική συμφωνία για το Σύμφωνο Σταθερότητας.

“Εάν δεν βρεθεί λύση, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα επιστρέψουμε στις προηγούμενες παραμέτρους”, είπε η Μελόνι ενώπιον της Γερουσίας, προσθέτοντας ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να προωθήσει μια καλή συμφωνία στις επερχόμενες συνομιλίες με τους ομολόγους της στην Ε.Ε. 

Οι κανόνες της Ε.Ε. περιορίζουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα στο 3% του ΑΕΠ και το χρέος στο 60%, με πειθαρχικά μέτρα για τις κυβερνήσεις που δεν μειώνουν τα πλεονάσματά τους αρκετά γρήγορα. Ωστόσο, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπερβαίνουν κατά πολύ αυτά τα όρια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την τροποποίηση των κανόνων με την εισαγωγή μιας πορείας δημοσιονομικής προσαρμογής που θα επικεντρώνεται στις περικοπές δαπανών για τέσσερα έως επτά χρόνια.

Όμως, η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, ζήτησε επίσης από τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία, να μειώσουν το χρέος τουλάχιστον κατά 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

Η Ιταλία τον Σεπτέμβριο αύξησε τον στόχο για το έλλειμμα για το επόμενο έτος στο 4,3% του ΑΕΠ από 3,7% προηγουμένως και δήλωσε ότι δεν θα επιστρέψει στο ανώτατο όριο του 3% της ΕΕ μέχρι το 2026, χωρίς ουσιαστικά καμία μείωση του χρέους την ίδια περίοδο.

Τον Οκτώβριο εξάλλου η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει κάτω από το 1% φέτος και το 2024.

Related posts

PayPal: Καλύτερα των προσδοκιών τα έσοδα και τα κέρδη γ’ τριμήνου

banks

ΗΠΑ: Αυτοκίνητο, γεμάτο με μπιτόνια βενζίνης, έπεσε σε πλήθος που γιόρταζε την Πρωτοχρονιά στη Νέα Υόρκη

banks

Ρύθμιση όρων για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο

banks

“Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα” αφήνει η Ιορδανία όσον αφορά την αντίδρασή της στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα

banks

Ουκρανία: Επίσκεψη Ζελένσκι στο Ντνίπρο

banks

Μακελειό στη Λούτσα: Συνελήφθησαν 10 Τούρκοι που ετοίμαζαν αντίποινα στην Κωνσταντινούπολη

banks