19.3 C
Athens
May 2, 2024
Image default
COVER STORY ECONOMY

Κρίσιμα ορόσημα για τους servicers το 2024

Μαζική εκκαθάριση στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων αναμένεται να φέρει το 2024, σε συνέχεια της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που επιφέρει σημαντική αυστηροποίηση στο πλαίσιο λειτουργίας του κλάδου.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να εκδοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος η Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής η οποία θα εξειδικεύει την υιοθέτηση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην αγορά των servicers. Σημειώνεται ότι, από τις 23 εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων που έχουν αδειοδοτηθεί από το 2019, μόλις οι επτά διαχειρίζονται “κόκκινα” χαρτοφυλάκια (ύψους 90 δισ. ευρώ), με τους υπόλοιπες 16 servicers να παραμένουν ουσιαστικά ανενεργοί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ΠΕΕ θα δίνει στους servicers προθεσμία έως τον Ιούνιο του 2024 για να λάβουν νέα αδειοδότηση και ήδη ο Επόπτης βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί τους προκειμένου να προετοιμαστούν εγκαίρως. Στόχος του νομοθέτη είναι να ξεκαθαρίσει η “ήρα από το στάρι” ώστε οι servicers που επιβιώσουν τελικώς να μπορούν να παρέχουν στους δανειολήπτες το επίπεδο της εξυπηρέτησης και της ενημέρωσης που υπαγορεύει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ωστόσο, ακόμη πιο κρίσιμο ορόσημο για την επιβίωση των servicers το επόμενο έτος, θα είναι η υποχρέωσή τους να δημιουργήσουν ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι κόκκινοι δανειολήπτες θα ενημερώνονται σε μηνιαία βάση με όλα τα στοιχεία της οφειλής τους (υπόλοιπο, επιτόκιο, ύψος δόσης και οφειλόμενου ποσού κλπ.).

Η προθεσμία για την νέα υποχρέωση, η οποία έρχεται να απαντήσει στο μεγάλο κενό της έγκαιρης και πλήρους ενημέρωσης των οφειλετών είναι η 31η Μαρτίου 2024. Μεγάλοι παίκτες της αγοράς, όπως η DoValue, η Intrum και η Cepal, δουλεύουν ήδη εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να προλάβουν την προθεσμία. Οι μεγάλοι servicers, εξάλλου, είναι και αυτοί οι οποίοι μπορούν να “σηκώσουν” το τεράστιο κόστος της δημιουργίας μιας τέτοιας πλατφόρμας.

Δεν ισχύει το ίδιο και για τους μικρότερους servicers οι οποίοι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, όχι μόνο δεν προετοιμάζονται ήδη αλλά φαίνεται πως δεν έχουν καν ενημερωθεί σχετικά με τις νέες υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πάντως, υπολογίζεται ότι στην ελληνική αγορά θα παραμείνουν ενεργοί το πολύ 10 servicers.

Τον κρίσιμο ρόλο που επιτελούν οι εν λόγω εταιρείες στη βιώσιμη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους στη χώρα υπογραμμίζει η Τράπεζα της Ελλάδος στην πρόσφατη Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής. Όπως αναφέρει, απαιτείται  παροχή διατηρήσιμων λύσεων ρύθμισης για τους “βιώσιμους” πιστούχους και ρευστοποίηση των εμπράγματων εξασφαλίσεων για τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

“Ο ρόλος των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2021/2167, που θέτει το νέο νομοθετικό πλαίσιο των εν λόγω εταιριών διαχείρισης, αναμένεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά, μεταξύ άλλων, σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά και δίκαιης μεταχείρισης των δανειοληπτών. Στην αντιμετώπιση του προβλήματος αναμένεται να βοηθήσουν και οι βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και ιδίως η λειτουργία του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων”, σημειώνει η ΤτΕ.

Related posts

Ισόπαλο το ντέρμπι με κερδισμένο τον Παναθηναϊκό

banks

Τους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμών διερευνούν οι Έλληνες

banks

Χρ. Σταϊκούρας: Στον κατάλληλο χρόνο η μετάβαση από τα έκτακτα μέτρα στήριξης στα μέτρα ανάκαμψης

banks

Τέλος το χαρτοβασίλειο για τον φόρο κληρονομίας

banks

«Τεχνολογικό χωριό» από την Microsoft –  24 ξενοδοχεία και θέρετρα από την Brown Hotels

banks

Βιομηχανία: Χάσμα μισθών μεταξύ Ελλάδας – εξωτερικού

banks