22.1 C
Athens
April 27, 2024
Image default
ECONOMY

Κτηματολόγιο: Σε λειτουργία τα υποκαταστήματα Αχαρνών, Κεφαλληνίας-Ιθάκης, Νάξου

Ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη 1η Νοεμβρίου, η λειτουργία των υποκαταστημάτων Αχαρνών με έδρα τις Αχαρνές (ΦΕΚ 6235/Β/30-10-2023), Κεφαλληνίας-Ιθάκης με έδρα το Αργοστόλι (ΦΕΚ 6245/Β/31-10-2023) και Νάξου με έδρα τη Νάξο (ΦΕΚ 6236/Β/30-10-2023) του ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Το υποκατάστημα Αχαρνών, μετά την κατάργηση του Έμμισθου Υποθηκοφυλακείο Αχαρνών, υπάγεται στο Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής του ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο και είναι αρμόδιο για τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ Άνω Λιοσίων, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Ζεφυρίου, Θρακομακεδόνων, Καματερού, Κρυονερίου, Φυλής της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής.

Το υποκατάστημα Κεφαλληνίας-Ιθάκης, μετά την κατάργηση του Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Αργοστολίου, υπάγεται στο Κτηματολογικό Γραφείο Ιονίων Νήσων του ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο και είναι αρμόδιο για τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ Αργοστολίου, Δαυγάτων, Διλινάτων, Θηναίας, Κουρουκλάτων, Φαρακλάτων, Φάρσων, Αγκώνος, Βλαχάτων, Εικοσιμίας, Ζόλων, Καραβάδου, Κεραμειών, Λακήθρας, Λουρδάτων, Μεταξάτων, Μουσάτων, Νυφίου, Ομαλών, Περατάτων, Πεσάδας, Σβορωνάτων, Σπαρτιών, Τρωινάτων της Π.Ε. Κεφαλληνίας.

Το Υποκατάστημα Νάξου, μετά την κατάργηση του Έμμισθου Υποθηκοφυλακείο Νάξου, υπάγεται στο Κτηματολογικό Γραφείο Κυκλάδων του ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο και είναι αρμόδιο για τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ Αγίου Αρσενίου, Βίβλου, Γαλανάδου, Γαλήνης, Γλινάδου, Εγγαρών, Μέλανων, Νάξου, Ποταμιάς, Σαγκρίου της Π.Ε. Νάξου.

Μετά και την ένταξη των εν λόγω υποθηκοφυλακείων στον φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, σήμερα, λειτουργούν 14 από τα 17 οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία και 57 από τα 75 υποκαταστήματά τους. Το επόμενο διάστημα, με ταχείς ρυθμούς, προχωρά η ολοκλήρωση της οριστικής δομής.

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο τονίζει πως προχωράει ψηφιακά, ώστε να αποτελεί μια σύγχρονη δομή που να ανταποκρίνεται πλήρως στην ψηφιακή εποχή, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ελαχιστοποιώντας τον χρόνο των συναλλαγών. Μέσω ευέλικτων ψηφιακών εφαρμογών, που βρίσκονται στο gov.gr και την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr, οι πολίτες και οι επαγγελματίες διευκολύνονται στις συναλλαγές τους, οι ουρές στα Κτηματολογικά Γραφεία εξαλείφονται και οι μεταβιβάσεις ακινήτων επιταχύνονται.

Με την έναρξη της λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων, μετά την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων, σχεδόν το σύνολο των λειτουργιών του Κτηματολογικού Γραφείου θα πραγματοποιείται ψηφιακά.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και οι επαγγελματίες

Η καταχώριση συμβολαίων από πολίτες και επαγγελματίες, καθώς και η έρευνα των επαγγελματιών στην κτηματολογική βάση θα μπορούν να γίνονται και ψηφιακά.

Οι αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών/αντιγράφων (π.χ κτηματολογικό διάγραμμα) θα πραγματοποιούνται και θα παραλαμβάνεται μόνο ψηφιακά (7/24).

Το πρωτόκολλο θα είναι αποκλειστικά ηλεκτρονικό.

Τα μεγαρόσημα στα πιστοποιητικά και στις αιτήσεις καταργούνται.

Οι πληρωμές θα γίνονται υποχρεωτικά είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω POS.

Οι επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων θα κατατίθενται ηλεκτρονικά.

Υποκατάστημα Αχαρνών, Δεκελείας 95, ΤΚ 13671, Αχαρνές, τηλέφωνο: 210 2465750

Υποκατάστημα Κεφαλληνίας-Ιθάκης, Λ. Κεφαλλήνων (περιφερειακή οδός), ΤΚ 28100, Αργοστόλι, τηλέφωνο: 26710-22856

Υποκατάστημα Νάξου, Χώρα Νάξου, ΤΚ 84300, Νάξος, τηλέφωνο: 22850-23934

Για τα έντυπα των αιτήσεων και γενικές πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr.

Related posts

Σχέδιο ανάκαμψης: Στη Βουλή οι συμβάσεις με ΕΕ – Έως αρχές Αυγούστου η προκαταβολή των 3,96 δισ. ευρώ

banks

Γ.Γ. Εμπορίου: Πρόστιμα συνολικού ύψους 22.400 ευρώ την περασμένη εβδομάδα

banks

Π. Ρουμελιώτης στο Naftemporiki TV: Εφικτός ο στόχος αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού

banks

Λαθρεμπόριο αιθυλικής αλκοόλης: Δημοσιοποίηση στοιχείων παραβατών – Πώς θα γίνεται η σφράγιση εγκαταστάσεων

banks

Πάμε Μαρόκο με 3 πεντανόστιμα πιάτα

banks

Εστίαση: Εκδικάζονται την Τετάρτη αγωγές επαγγελματιών κατά Δημοσίου για τα lockdown

banks