22.1 C
Athens
April 27, 2024
Image default
ECONOMY

Κ. Σκρέκας: Αν βάλουμε διατίμηση, την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει λάδι στην Ελλάδα

Καμία άλλη χώρα δεν έλαβε τα μέτρα κατά του πληθωρισμού στα οποία προχώρησε η Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας σε παρέμβασή του στη Βουλή για την τροπολογία με την οποία επιχειρείται η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Η τροπολογία ψηφίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι «όπως κάναμε και στην ενεργειακή κρίση, το ίδιο κάνουμε και στο θέμα του πληθωρισμού στα τρόφιμα και τα καταναλωτικά προϊόντα, με δράσεις και μέτρα που δεν έκανε καμία άλλη χώρα». Όπως ανέφερε, το καλάθι του νοικοκυριού, η ειδική σήμανση στα προϊόντα που θα έχουν μείωση κατά 5% για τουλάχιστον έξι μήνες, αλλά και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων, είναι μέτρα που έχει λάβει μόνο η Ελλάδα.

Αναφερόμενος στις τιμές του ελαιολάδου, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι σήμερα το λάδι έχει φτάσει να έχει τιμή χονδρικής στο ελαιοτριβείο ή στον παραγωγό στα 8 ευρώ: «Γιατί στο λάδι έχουμε 8 ή 9 ευρώ; Φταίει η ελληνική κυβέρνηση; Όχι. Αυτή είναι η τιμή σε επίπεδο Ευρώπης. Εάν βάλουμε μία διατίμηση 3 ευρώ, για παράδειγμα, στην τιμή του λαδιού στον παραγωγό, τι θα γίνει; Την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει λάδι την Ελλάδα. Θα πουληθεί και θα εξαχθεί στην Ισπανία την Ιταλία και στις υπόλοιπες χώρες. Δυστυχώς έτσι δουλεύει η ελεύθερη αγορά. Άρα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για το λάδι; [..] Να ελέγξουμε τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον παραγωγό, εάν εκμεταλλευτούν την κρίσιμη κατάσταση και προσθέσουν κέρδος παραπάνω από αυτό που είχανε τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό ελέγχουμε» ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

«Χωρίς επιτυχία η μείωση ΦΠΑ στην Ισπανία»

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο εφαρμόστηκε στην Ισπανία χωρίς επιτυχία. «Η Ισπανία μείωσε τον ΦΠΑ από 4% στο 0% στο ψωμί, το αλεύρι, το γάλα τα λαχανικά και τα δημητριακά. Μείωσε τον ΦΠΑ από το 10% στο 5% στο λάδι μαγειρέματος και στα ζυμαρικά. Τι πέτυχε; Ο ετήσιος πληθωρισμός στο ψωμί και τα δημητριακά ήταν στην Ισπανία 5,8%, με 0% ΦΠΑ, ενώ στην Ελλάδα 4%. Τι σημαίνει αυτό; Που πήγε ο ΦΠΑ; Στις τσέπες των ενδιάμεσων σταδίων της εφοδιαστικής αλυσίδας», είπε ο κ. Σκρέκας.

Για το γάλα, είπε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανία ήταν 15,1% και στην Ελλάδα 6,3%. Για το ελαιόλαδο είπε ότι ήταν 52,5% ο ετήσιος πληθωρισμός ενώ στην Ελλάδα 23,5%, στα ζυμαρικά 2,9% ο πληθωρισμός στην Ισπανία και 0,1% στην Ελλάδα.

«Αποτελεσματικότερο το μέτρο στην Ισπανίας; [..] Συνεχίζει να έχει μειωμένο ΦΠΑ (η Ισπανία) και είναι μειωμένα τα έσοδα του κράτους της Ισπανίας και (είναι) αυξημένος ο πληθωρισμός σε σχέση με την Ελλάδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα» παρατήρησε ο κ. Σκρέκας.

-

Related posts

Ρεκόρ 16 ετών για την ελληνική αγορά αμοιβαίων

banks

Σύμπραξη HDB- ΤΜΕΔΕ για τη χρηματοδοτική στήριξη μηχανικών, μελετητών και κατασκευαστών

banks

ΤΑΙΠΕΔ: Προτιμητέος επενδυτής για την ιαματική πηγή & κάμπινγκ Κονιαβίτη – Άγονος ο διαγωνισμός για ακίνητο στο Πόρτο Χέλι

banks

Αδ. Γεωργιάδης: Επόμενος στόχος η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

banks

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Όλα τα σενάρια, που εξετάζονται

banks

Υπεγράφη η εγκύκλιος για τις εισφορές όσων αμείβονται με απόδειξη δαπάνης

banks