18.2 C
Athens
May 1, 2024
Image default
ECONOMY

Κ. Φραγκογιάννης: Στις Βρυξέλλες για το ΣΕΥ Εμπορίου

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου στις Βρυξέλλες συμμετείχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, αναπτύσσοντας τις θέσεις της Ελλάδας

Αναφορικά με την προετοιμασία της 13ης υπουργικής διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που θα πραγματοποιηθεί στο Άμπου Ντάμπι, 26-29 Φεβρουαρίου 2024, ο κ Υφυπουργός επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συστήματος λειτουργίας του Οργανισμού, κυρίως ως προς την επίλυση διαφορών.

Σε σχέση με την ενδιάμεση εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τη Χιλή, ο κ. Φραγκογιάννης αναγνώρισε τη σημασία της, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, καθώς συνιστά άνοιγμα σε μια μεγάλη παγκόσμια αγορά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος επί της συμφωνίας.

Όσον αφορά την ενημέρωση της Προεδρίας για την πορεία των εμπορικών σχέσεων ΕΕ – ΗΠΑ, ο κ. Υφυπουργός τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της συνεργασίας των δύο πλευρών σε τομείς όπως τα κρίσιμα ορυκτά, η εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού παγκοσμίως και η αντιμετώπιση φραγμών στο εμπόριο.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ Φραγκογιάννης είχε συνάντηση γνωριμίας με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο Εμπορίου Valdis Dombrovksis, η οποία διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για τα θέματα της ατζέντας του σημερινού ΣΕΥ-Εμπορίου και συζήτησαν θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, η προστασία των ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων και η πρόσφατη κατάρρευση των σχετικών διαπραγματεύσεων με την Αυστραλία, η τελωνειακή ένωση Ε.Ε. – Τουρκίας καθώς και η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και ο κρίσιμος ρόλος της Ελλάδας σε αυτή.

Related posts

Συμβολαιακή γεωργία: Παράταση προθεσμίας υποβολής στοιχείων για τη μείωση φόρου αγροτών

banks

ΕΕ: Συμφωνία των χωρών-μελών για τη διευκόλυνση πώλησης κόκκινων τραπεζικών δανείων

banks

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 5,6% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Μάιο

banks

H 10αδα των ανατροπών στο φορολογικό τοπίο της χώρας

banks

Πρόγραμμα Σταθερότητας 2021-2024: Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023

banks

Απαλλαγή χονδρεμπορίου από μισθώματα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου ζητεί το ΕΒΕΘ

banks