21.3 C
Athens
May 5, 2024
Image default
WORLD

Μακρόν: Ο Γάλλος πρέσβης στον Νίγηρα θα μείνει, παρά την πίεση των πραξικοπηματιών να αποχωρήσει

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΗΜΕΡΩΣΗ: 15.01

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο Γάλλος πρέσβης στον Νίγηρα θα παραμείνει στη θέση του, παρά την πίεση που του ασκείται από τους πραξικοπηματίες που έχουν αναλάβει την εξουσία στην αφρικανική χώρα.

Η χούντα του Νίγηρα έδωσε την Παρασκευή προθεσμία 48 ωρών στον πρεσβευτή της Γαλλίας Σιλβάν Ιτέ προκειμένου να εγκαταλείψει τη χώρα, επικαλούμενη την άρνησή του να συμμορφωθεί με την “πρόσκληση” που του απευθύνθηκε για να προσέλθει σε “συνέντευξη” και “ενέργειες” του Παρισιού που είναι “αντίθετες προς τα συμφέροντα του Νίγηρα”.

“Θεωρώ ότι η πολιτική μας είναι ορθή. Βασίζεται στο θάρρος του προέδρου Μπαζούμ, καθώς και στη δέσμευση του πρεσβευτή μας επί του πεδίου, που παραμένει εκεί παρ’ όλη την πίεση, καθώς και παρά τις διακηρύξεις των παράνομων αρχών”, τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Ο Μακρόν απέρριψε επίσης τις φωνές σε ΗΠΑ και Ευρώπη οι δυτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τον ανατραπέντα νόμιμο πρόεδρο του Νίγηρα.

“Δεν αναγνωρίζουμε εκείνους που πραγματοποίησαν το πραξικόπημα, υποστηρίζουμε έναν πρόεδρο ο οποίος δεν έχει δεχτεί να αποχωρήσει από το αξίωμά του”, τόνισε ο κ. Μακρόν.

Όπως και στα πρόσφατα πραξικοπήματα στις γειτονικές Μπουρκίνα Φάσο και Μαλί, η κατάληψη της εξουσίας από στρατιωτικούς στον Νίγηρα έγινε εν μέσω διογκούμενου κύματος αντιγαλλικών αισθημάτων, καθώς ορισμένοι κατηγορούν την πρώην αποικιοκρατική δύναμη στην περιοχή ότι παρεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας απάντησε τονίζοντας πως οι πραξικοπηματίες δεν νομιμοποιούνται να υποβάλουν τέτοιο αίτημα και ότι η έγκριση για τον διορισμό πρεσβευτή προέρχεται από την εκλεγμένη ηγεσία του Νίγηρα, δηλαδή τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.

Related posts

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Νταρμανέν δήλωσε ότι θα επιδιώξει την απέλαση 39 Ρώσων ισλαμιστών

banks

Βραζιλία: Συνελήφθη ένας άνδρας που απείλησε να σκοτώσει τον πρόεδρο Λούλα

banks

Υψηλόβαθμη απεσταλμένη των ΗΠΑ στη Βραζιλία μετά τις δηλώσεις του Λούλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία που εξόργισαν την Ουάσιγκτον

banks

Μπουρκίνα Φάσο: Δεκάδες νεκροί από την επίθεση ενόπλων σε τέμενος

banks

ΕΕ: Πιθανότητες 51% να επιτευχθεί ως αύριο συμφωνία για το Σύμφωνο Σταθερότητας δίνει ο Επίτροπος Οικονομίας

banks

Icahn Enterprises: Ζημιές μεγαλύτερες των εκτιμήσεων – Βουτιά για τη μετοχή

banks