25.4 C
Athens
May 8, 2024
Image default
MARKETS

Κοντά σε 5ετές χαμηλό οι κινεζικές μετοχές-«Βουτιά» στο Χονγκ Κονγκ

Κοντά σε 5ετές χαμηλό οι κινεζικές μετοχές-«Βουτιά» στο Χονγκ Κονγκ

Σχεδόν 4% υποχώρησε ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, με «βαρίδι» ξανά τον τομέα των ακινήτων, ενώ και οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας βρέθηκαν κοντά σε χαμηλό σχεδόν πενταετίας, αφού η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας το τέταρτο τρίμηνο δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες.

Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κατά 5,2% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου πέρυσι, ανακοίνωσε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας την Τετάρτη, χάνοντας τις προσδοκίες για ανάπτυξη 5,3% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,2% για ολόκληρο το 2023.

Το ποσοστό ανεργίας στις πόλεις τον Δεκέμβριο ήταν 5,1%, ενώ για άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών παρέμεινε πολύ υψηλότερο στο 14,9%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε επίσης σημαντική πτώση για να κλείσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Νοεμβρίου.

Ο Nikkei επέκτεινε τις απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα αφού άγγιξε υψηλά 33 ετών τη Δευτέρα.

Το επιχειρηματικό κλίμα στους μεγάλους Ιάπωνες κατασκευαστές υποχώρησε τον Ιανουάριο για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του Reuters Tankan.

Ο δείκτης κλίματος για τους κατασκευαστές διαμορφώθηκε στο +6, από +12 έξι μονάδες τον Δεκέμβριο, ενώ ο δείκτης του τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε σε +29 τον Ιανουάριο από +26 τον προηγούμενο μήνα.

Το Reuters ανέφερε ότι η δημοσκόπηση υπογράμμισε τις ανησυχίες για την ασθενή  ζήτηση από το εξωτερικό, ειδικά από την Κίνα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,32% κλείνοντας στις 35.477,75 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκανε… βουτιά 4,04% στις 15.241 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 2,09% στις 2.833,62 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 2,58% στις 8.759,76 μονάδες.

Ο Kospi έπεσε 2,47% στις 2.435,90 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.393,10 μονάδες, χάνοντας 0,32%.

#Nikkei #Kospi #ασιατικές_αγορές #ΑΣΙΑ #Ωκεανία #Κίνα #Αυστραλία

Related posts

Το χειρότερο τρίμηνο σε «βάθος» ενός έτους για τις ευρωαγορές

banks

Wall Street: Νέα άνοδος με ώθηση από τον δομικό πληθωρισμό

banks

Άνοδος στη Wall Street με οδηγό Tesla, Apple και Domino’s

banks

Τεχνολογικό «άλμα» στη Wall Street- Ρεκόρ για Microsoft, Nvidia

banks

Επιμένει για δεύτερη ημέρα το αρνητικό κλίμα στη Wall Street

banks

Ανέκαμψε η Wall Street- Απομακρύνεται από το 5% το 10ετές

banks