23.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
POLITICS

Μητσοτάκης: Το 41% δεν ισοδυναμεί με λευκή επιταγή, αλλά με αυξημένη ευθύνη

Στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας μιλά ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε ζωντανά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του, σημείωσε ότι είναι η πρώτη συνεδρίαση μετά τη διπλή εκλογική μάχη του Μαΐου και Ιουνίου, όπου ο λαός έδωσε ξεκάθαρη νίκη στη ΝΔ. «Η παράταξη συστρατεύεται σήμερα για τις νέες μάχες τις οποίες διαμορφώνουν οι νέες συνθήκες» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι το επόμενο ορόσημο για τη ΝΔ είναι οι ευρωεκλογές που θα γίνουν το 2024.

«Στην πρώτη 4ετία επικεντρωθήκαμε στην επούλωση των πληγών μετά την καταστροφική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πολλές κρίσεις» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι στην επόμενη 4ετία το στοίχημα είναι «να εντοπίσουμε και να ξεριζώσουμε τις αιτίες των πληγών που αντιμετωπίσαμε, ενώ παράλληλα να σταθούμε ανθεκτικοί απέναντι στις προκλήσεις των καιρών».

«Όπλο μας θα είναι οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις και γενναίες τομές και αλλαγές, ενώ στρατηγική μας επιδίωξη ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός, οι συντονισμένες παρεμβάσεις δηλαδή σε όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το 41%

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής σημείωσε ότι ο λαός επιβράβευσε τη συνεπή πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες εκλογές, δίνοντάς της υψηλό ποσοστό. «Το 41% δεν ισοδυναμεί με λευκή επιταγή, αλλά με αυξημένη ευθύνη. Δεν είναι άλλοθι για λάθη, αλλά κίνητρο για αποτέλεσμα» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι το πολιτικό κοντέρ «μηδενίστηκε» στις τελευταίες εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνέχεια στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, κυρίως υπέρ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και εστίασε στο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ύψους 352 εκατ. ευρώ, για 2,3 εκατ. δικαιούχους, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα, έκανε αναδρομή στις πολιτικές της ΝΔ, λέγοντας ότι οι προεκλογικές της δεσμεύσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί σε ποσοστό 50%, ενώ αναφέρθηκε στα ζητήματα της φοροδιαφυγής και των ενεργειών για την καταπολέμησή της, που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των πλημμυρών, που θα «ενσωματώνει» τα διδάγματα από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία.

Πόλεμος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η «ελληνική διπλωματία είναι παρούσα σε όλα τα μέτωπα», από το μεταναστευτικό έως τις διεθνείς καταστροφές, ενώ μιλώντας για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή υπογράμμισε ότι η εθνική θέση καθορίζεται από τέσσερα σημεία: «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα μετά τη βάρβαρη επίθεση που δέχθηκε στο έδαφός του και πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η απελευθέρωση των αιχμαλώτων. Θα πρέπει το Ισραήλ να δρα στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού δικαίου, διαχωρίζοντας την τρομοκρατική Χαμάς με τον παλαιστινιακό λαό» σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι ανησυχητική η κλιμάκωση της επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τον Παύλο Μαρινάκη στη Μαρία Συρεγγέλα

Με αποκλειστικό θέμα την εκλογή της βουλευτή στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας Μαρίας Συρεγγέλα στη θέση γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, που κατείχε από τον Δεκέμβριο του 2021 ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του θα μείνει μόνο σε όσα θέλει να σηματοδοτήσει με τη συγκεκριμένη αλλαγή σκυτάλης στο κόμμα, αντίθετα επιφυλάσσει, όπως λένε οι πληροφορίες, ευθεία και έμμεσα μηνύματα – τόσο προς το γαλάζιο οικοσύστημα όσο και προς τους πολίτες. Σε ό,τι αφορά τη νέα γραμματέα πάντως, οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και μένει το τυπικό της εκλογής της.

Έτσι η βουλευτής και πρώην υφυπουργός Εργασίας για θέματα ισότητας, δημογραφικού και οικογένειας (ένα χαρτοφυλάκιο που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2021) γίνεται η πρώτη γυναίκα γραμματέας στην κεντροδεξιά παράταξη.

Ο Μητσοτάκης την επέλεξε ανάμεσα σε άλλες εισηγήσεις που είχε δεχθεί για τη διαδοχή του Μαρινάκη για συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον, είναι ένα πρόσωπο με μακρά γαλάζια διαδρομή (σε ΟΝΝΕΔ, ΕΛΚ κ.ο.κ) γνωρίζοντας την ανθρωπογεωγραφία της ΝΔ.

Related posts

Σε σύγχυση – Καθυστερημένα, «ξαναζεσταμένα» και ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης για τη βία στα γήπεδα

banks

Πιερρακάκης: Κάποιοι δεν μπορούν να διαχειριστούν την εσωτερική τους δυσπιστία και την εξάγουν στη Βουλή

banks1

Η Αθήνα περιμένει τις τουρκικές εκλογές – Οι κάλπες θα κρίνουν την πορεία των ελληνοτουρκικών

banks1

Υπουργικό Συμβούλιο – Καθιερώνεται ανώτατο ετήσιο όριο προσλήψεων συμβασιούχων – Τι αλλάζει με τις ΜΚΟ

banks

Κόμμα Κασιδιάρη: «Να οριστεί νομοθετικά ως αρμόδιος, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου» λέει ο Βενιζέλος

banks

Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα γίνουν στις 21 Μαΐου

banks1