16.6 C
Athens
May 2, 2024
Image default
POLITICS

Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

Πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό αλλά και για το ταμείο αλληλεγγύης ζήτησε από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε συγκεκριμένα σε βραδινή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες κάναμε μία πρώτη συζήτηση για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου».

Εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός, ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, η πρόεδρος της ΕΚΤ και η πρόεδρος της Κομισιόν εκφράστηκαν κολακευτικά για την ελληνική οικονομία

Πρόσθεσε πως «χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό, αλλά και για το Ταμείο Αλληλεγγύης για τη στήριξη χωρών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές».

Ακολούθως εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός, ότι στο EuroSummit που πραγματοποιήθηκε και αυτό σήμερα, τόσο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup, αλλά και η πρόεδρος της Επιτροπής, εκφράστηκαν με πολύ κολακευτικά λόγια για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

«Αυτή είναι μία αναγνώριση της μεγάλης προσπάθειας που έχει καταβάλει η χώρα μας, μια προσπάθεια όλου του ελληνικού λαού. Και βέβαια, αυτό έχει να κάνει και με την επισημοποίηση αυτής της προόδου με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε «την ικανοποίησή του για τα κολακευτικά λόγια που ακούστηκαν για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας»

«Έχει εξαντληθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης»

Το πρωί, όσον αφορά την ενδεχόμενη αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, υπογράμμισε ξανά ότι δεν ήταν μια έυκολη συζήτηση. «Αφενός διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναδείξει -και σωστά κατά την άποψή μου- μια νέα πραγματικότητα η οποία απαιτεί πρόσθετους πόρους», είπε.

Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «έρχεται και λέει η Ευρώπη ότι εκτός από τα 50 δισεκατομμύρια που θέλουμε και συμφωνούμε όλοι να δώσουμε στην Ουκρανία, χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό, για τη στήριξη γειτονικών χωρών με τις οποίες συνεργαζόμαστε, για να περιορίσουμε τις μεταναστευτικές ροές».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο έχει ήδη εξαντληθεί, για να μπορούν να στηρίζονται χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το νέο αναπτυξιακό εργαλείο, το Step, το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και για να καλυφθεί η αύξηση του κόστους δανεισμού των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «προφανώς υπάρχουν χώρες οι οποίες δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα για αύξηση του προϋπολογισμού, πέραν της δέσμευσης της Ευρώπης να στηρίξει την Ουκρανία. Εγώ κατέστησα απολύτως σαφή την ελληνική θέση: η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια λύση η οποία θα συμπεριλαμβάνει μόνο την Ουκρανία και τίποτε άλλο. Είναι απολύτως εύλογη η επιχειρηματολογία της Επιτροπής, χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για το προσφυγικό και για τη διαχείριση του προβλήματος ως χώρα – εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, χώρα πρώτης υποδοχής, το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό».

Είμαι ευγνώμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανακατανομή κονδυλίων, τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως «εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας με γειτονικές χώρες, οι οποίες φιλοξενούν πολλούς μετανάστες και προφανώς χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τις φυσικές καταστροφές. Είμαι ευγνώμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανακατανομή κονδυλίων, η οποία έγινε από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε γρήγορα τα έργα ανάταξης της Θεσσαλίας. Αλλά δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να λέμε ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης έχει ουσιαστικά εξαντληθεί και χώρες οι οποίες πλήττονται από φυσικές καταστροφές δεν μπορούν να διεκδικήσουν νέους πόρους, επειδή πολύ απλά τέτοιοι ευρωπαϊκοί πόροι δεν υπάρχουν».

Για να καταλήξει πως θεωρεί ότι «πριν το τέλος του έτους είναι επιβεβλημένο μέχρι τον Δεκέμβριο να έχει βρεθεί μια λύση στα προβλήματα αυτά. Και νομίζω ότι υπάρχει και μια ξεκάθαρη αίσθηση ότι όταν πρέπει να προτεραιοποίησουμε τις άμεσες παρεμβάσεις που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα».

Έρχεται νέο πλαίσιο στήριξης όσων θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια

«Η κυβέρνηση έχει ήδη μεριμνήσει μέσα από την ανακοίνωση των πρωτοβουλιών μας για το επίδομα θέρμανσης και πολλά νοικοκυριά τα οποία θερμαίνονται με πετρέλαιο με φυσικό αέριο, θα μπορούν να καλυφθούν από αυτή την παρέμβαση, ανάλογα πάντα με το πού βρίσκονται και το πόση ενέργεια καταναλώνουν για να θερμανθούν», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ανέφερε, επίσης, ότι «μια σημαντική πρόοδος η οποία έχει επιτελεστεί επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, είναι ακριβώς αυτή η μεγαλύτερη εξειδίκευση στη στήριξη, ανάλογα με το πού κάνει περισσότερο ή λιγότερο κρύο. Όμως έχουμε εντοπίσει ότι υπάρχει μια μεγάλη αδικία σε αυτήν τη στήριξη και αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι εκείνα τα νοικοκυριά τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια, ουσιαστικά δεν είχαν καμία στήριξη», τόνισε.

Ακολούθως ανακοίνωσε πως «από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος για ένα νέο πλαίσιο στήριξης εκείνων των σπιτιών, των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια».

«Θεωρώ ότι είναι μια δίκαιη και σωστή παρέμβαση, ειδικά από τη στιγμή που, καθώς φτάνουμε προς το τέλος του έτους και υποθέτοντας ότι δεν θα έχουμε κάποια άλλη έκρηξη στις τιμές, οι οριζόντιες επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια θα φθίνουν», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Related posts

Διάσκεψη του Μονάχου: Θερμής υποδοχής έτυχε η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο ομοφύλων

banks

Αντώναρος: Αυτοί που αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ θα λάβουν το πολύ το 2%

banks

Χειραψία και ασπασμοί Κασσελάκη και Γεροβασίλη στην απεργία για τα Τέμπη

banks

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει για τις παραιτήσεις στην ΕΑΔ – «Θα υπάρξουν απαντήσεις;»

banks

Κουτσούμπας: Οι λαοί μπορούν να ζήσουν μονιασμένοι «κάτω από τον ίδιο ουρανό»

banks

Με κόλπα και τρικ μετατρέπουν διαδικαστικά ζητήματα σε πολιτικά, λέει η Γεροβασίλη

banks1