19.3 C
Athens
May 2, 2024
Image default
MARKETS

Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές: Rebound ο Nikkei-Απώλειες στην Κίνα

Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές: Rebound ο Nikkei-Απώλειες στην Κίνα

«Μοιρασμένα» είναι σήμερα (8/4) τα πρόσημα στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας-Ωκεανίας, καθώς οι ιαπωνικές αγορές ανέκαμψαν από τις έντονες απώλειες που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ αντίθετα οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν εν μέσω νέων ανησυχιών για την αγορά ακινήτων της χώρας.

Οι ευρύτερες ασιατικές αγορές κινήθηκαν σε στενό εύρος τιμών, καθώς το κλίμα παρέμεινε εύθραυστο ενόψει της πιθανής πρόωρης μείωσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Οι ιαπωνικές μετοχές είχαν την καλύτερη επίδοση για την ημέρα, με τον Nikkei 225 να σημειώνει άνοδο 1,6%, ενώ ο ευρύτερος TOPIX κέρδισε 1,2%.

Αμφότεροι οι δείκτες επωφελήθηκαν από κάποιες ευκαιριακές κινήσεις των επενδυτών, αφού προηγουμένως είχαν σημειώσει τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση τους από τον Δεκέμβριο του 2022, καθώς διολίσθησαν μεταξύ 2,3% και 3,5%.

Οι απώλειες της περασμένης εβδομάδας οφείλονται κυρίως στην ανάκαμψη του γεν, αφού η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προειδοποίησε επανειλημμένα ότι θα παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος για να στηρίξει το νόμισμα.

Το γεν υποχώρησε τη Δευτέρα μετά τα στοιχεία για την αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία -όπως αναμενόταν- για τον Φεβρουάριο. Η αύξηση των μισθών αποτελεί βασικό στοιχείο για την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες. Οι περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων αποτελούν «ταβάνι» για τις ιαπωνικές μετοχές, με τον Nikkei να αναμένεται ότι θα σταματήσει περίπου στις 40.000 μονάδες.

Οι βασικοί δείκτες στην Κίνα, Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite, υποχώρησαν κατά 0,7% έκαστος τη Δευτέρα, οι οποίοι επανήλθαν στις συναλλαγές μετά την πολυήμερη ανάπαυλα. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχασε επίσης περίπου 0,4%.

Οι απώλειες στις κινεζικές αγορές οφείλονται στις ανησυχίες για τον τομέα των ακινήτων, καθώς η Shimao Group δέχθηκε «χαστούκι» από την απαίτηση ρευστοποίησης από έναν κορυφαίο πιστωτή. Η προσφορά εκκαθάρισης της Shimao προστίθεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο κινεζικών εταιρειών προγραμματισμού, που αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο σενάριο. Πρόσφατα, η Evergrande Group έλαβε επίσης διαταγή από δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ να εκκαθαριστεί, όπως και η Country Garden.

Αυτό με τη σειρά του πυροδότησε νέες ανησυχίες σχετικά με μια εκτεταμένη ύφεση στην αγορά ακινήτων της Κίνας, η οποία απειλεί μια ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη στη χώρα.

Ήπιες διακυμάνσεις παρατηρήθηκαν και στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, οι οποίες προήλθαν από πτωτικές τάσεις την περασμένη εβδομάδα. Ειδικότερα, ο δείκτης ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,2% και ο KOSPI της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε κατά 0,1%.

Η Τράπεζα της Κορέας, η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας, η Τράπεζα της Ταϊλάνδης και η κεντρική τράπεζα των Φιλιππίνων έχουν προγραμματισμένες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής αυτή την εβδομάδα σχετικά με τα επιτόκια. Η S&P αναμένει ότι και οι τέσσερις τράπεζες θα διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκιά τους, αλλά πρόσθεσε επίσης στο report της ότι «η Τράπεζα της Κορέας μπορεί να είναι μεταξύ των (τραπεζών) που (είναι) κοντά στη μείωση των επιτοκίων και η ρητορική της θα βρίσκεται στο επίκεντρο».

#ασιατικά_χρηματιστήρια

Related posts

Ευρωαγορές: Επιστροφή στα κέρδη με ώθηση από τις τράπεζες

banks

Αρνητικό πρόσημο στις ασιατικές αγορές- Διασώθηκε ο Nikkei

banks

Συντηρητική πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια- «Αγκάθι» τα μάκρο

banks

Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Επιτόκια και πληθωρισμός στο επίκεντρο

banks

Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα επιτόκια

banks

Rebound στη Wall Street μετά το τεχνολογικό sell off

banks