16.6 C
Athens
May 2, 2024
Image default
NATIONAL BANK

Μυλωνάς (Εθνική): Επαναγορά μετοχών σε βάθος διετίας και μερίσματα το 2024

Στην επιβράβευση των μετόχων από το 2024, βάσει των κερδών του 2023, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, δίνοντας παράλληλα το σήμερα για έναρξη προγράμματος επαναγοράς μετοχών.

Από το βήμα της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στην επίτευξη σημαντικής οργανικής κερδοφορίας το 2022, τάση που συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του έτους. “Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη ξεπέρασαν πέρυσι τα 500 εκατ. ευρώ και τα 200 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2023, γεγονός που αντιστοιχεί σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 15%”, τόνισε.

Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν την πρόθεση της διοίκησης για επιστροφή στην πολιτική μερισμάτων από τα κέρδη του 2023, σημείωσε ο CEO. Παράλληλα, όπως εξήγησε, η Εθνική προωθεί πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών (buyback), μέσω του οποίου προβλέπεται να αποκτηθούν έως 13,7 εκατ. μετοχές, σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 1,00 με 15 ευρώ και εν συνεχεία, να διατεθούν δωρεάν.

Συγκεκριμένα, προτείνεται ανώτατο όριο αγοράς ιδίων μετοχών είναι μέχρι το 1,5% του συνόλου των υφιστάμενων μετοχών, δηλαδή μέχρι 13.720.727 μετοχές και η απόκτηση θα λάβει χώρα σε μία περίοδο 24 μηνών από την ημέρα της γ.σ., δηλαδή μέχρι τις 28/07/2025. Όσον αφορά στο κόστος του προγράμματος, αυτό δεν αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό των 30 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης αναφέρθηκε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που αναμένεται σύντομα, προσδοκία που σηματοδοτεί μια νέα τροχιά για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

“Η αναβάθμιση μετά από 13 χρόνια αποτελεί τον καταλύτη που θα φέρει την Ελλάδα στις κεραίες ακόμη και των πιο συντηρητικών κεφαλαίων”, ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης. Όπως επισήμανε, πάντως, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αλλά να συνεχιστεί η προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε στο μέλλον να υπάρξει ορθή ανταμοιβή που στην περίπτωση των τραπεζών είναι προς μετόχους, πελάτες και εργαζόμενους.

Related posts

ΕΤΕ: Κατήλθε του ορίου του 5% η συμμετοχή της BlackRock

banks

Η Εθνική Τράπεζα συμπληρώνει φέτος 180 χρόνια από την ίδρυσή της

banks

Η Εθνική Τράπεζα δίπλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Πελοποννήσου

banks

ΕΤΕ: Διάθεση δανείων σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου “Business Growth Fund”

banks

Η Κομισιόν ενέκρινε τη συνέχιση στήριξης της Εθνικής Τράπεζας από τις ελληνικές αρχές

banks

Εθνική Ασφαλιστική: Στην τελική ευθεία η short list των υποψηφίων

banks