19.3 C
Athens
May 2, 2024
Image default
WORLD

Νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ το Σεπτέμβριο βλέπει η αγορά

Παρά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ακόμα μία – την τελική – αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, όπως έδειξε έρευνα του Bloomberg με επαγγελματίες της αγορές, η ΕΚΤ θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 4% τον Σεπτέμβριο από το 3,75%. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες προβλέπουν πλέον ότι η ευρωτράπεζα θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού από τον Μάρτιο, ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι εκτιμούσαν προηγουμένως.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται την ώρα που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη εξετάζουν όλο και περισσότερο την παύση των αυξήσεων επιτοκίων που κάνουν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Από την πλευρά της ΕΚΤ, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει ότι η συνεδρίαση στις 13-14 Σεπτεμβρίου θα αποφανθεί μεταξύ 10ης συνεχόμενης αύξησης ή παύσης.

Από την τελευταία φορά που συνεδρίασαν άλλωστε οι αξιωματούχοι της, έρευνα της ΕΚΤ έδειξε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός – μια μέτρηση που παρακολουθούν στενά – πιθανότατα έχει κορυφωθεί.

bbg

Ωστόσο, οι αναλυτές στην έρευνα του Bloomberg αναβάθμισαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό το 2023 και για τον δομικό πληθωρισμό τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος.

Οι αγορές επί του παρόντος τιμολογούν με πιθανότητα 70% μία νέα αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα.

Εκτός από τον πληθωρισμό, εντείνονται επίσης και οι ανησυχίες για κάμψη της οικονομικής δραστηριότητα.

Παρόλο που η ευρωζώνη έχει αποφύγει μέχρι στιγμής την ύφεση και είναι πιθανό να συνεχίσει να το κάνει, η μεγαλύτερη οικονομία της η Γερμανία πέρασε μία ύφεση το χειμώνα και παρέμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο.

bbg

Οι οικονομολόγοι αναμένουν άλλο ένα τρίμηνο μηδενικής ανάπτυξης τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο και εξακολουθούν να βλέπουν τη γερμανική παραγωγή να συρρικνώνεται κατά 0,3% φέτος, ενώ το outlook της για το 2024 υποβαθμίζεται επίσης σε ανάπτυξη 0,8% από 1% προηγουμένως.

Related posts

“Εγκαταλελειμμένος” από τις ΗΠΑ αισθάνεται ο φυλακισμένος στη Ρωσία Αμερικανός πρώην πεζοναύτης Γουίλαν

banks

Κλάους Γιοχάνις: Η Ρουμανία μπορεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες πέραν του 2,5% του ΑΕΠ στο μέλλον

banks

Πολλοί Ρώσοι τουρτουρίζουν από βλάβες στο δίκτυο θέρμανσης

banks

ΗΠΑ: Οργισμένη αντίδραση του δικαστή Ένγκορον στη διάρκεια της δίκης Τραμπ για απάτη

banks

Συναγερμός το πρωί στις Βρυξέλλες για οπλισμένο άνδρα σε τραμ – Ανεπιβεβαίωτο ακόμη αν ισχύει

banks

Η Ιταλία ζήτησε εξηγήσεις από τη Ρωσία για την εθνικοποίηση της Ariston

banks