17.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
MARKETS

Πτωτικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια- «Βουτιά» για τις ιταλικές τράπεζες

Πτωτικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια- «Βουτιά» για τις ιταλικές τράπεζες

Πτωτικά κινούνται στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης (8/8) οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται σε Κίνα και ΗΠΑ.

 

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,26% στις 458,49 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται οριακά πτωτικά 0,04% στις  15.943,35 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,07% στις 7.323,85 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,05% στις 7.323,85 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB διολισθαίνει 1,24% στις 28.198,00 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 πέφτει 0,06 % στις 9.353,13 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να κερδίζει 0,20% στις 6.051,19 μονάδες.

Όπως σημειώνει το CNBC, ο ευρωπαϊκός δείκτης blue chip έκλεισε τη συνεδρίαση της Δευτέρας με άνοδο 0,1%, καθώς οι αγορές φάνηκε να μπαίνουν σε αναστολή μετά την παγκόσμια υποχώρηση της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές κατοχύρωσαν τα κέρδη τους.

Στο μεταξύ, οι ιταλικές τράπεζες «βυθίζονται» σήμερα, μετά την ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι θα επιβάλλει φόρο επί του 40% των υπερκερδών των τραπεζών.

Ενδεικτικά, οι μετοχές της BPER Banca σημείωσαν βουτιά 11%, η Banco BP έπεσε 8,5%, η Intesa Sanpaolo διολίσθησε πάνω από 7%, η UniCredit σημείωσε πτώση 6,5% και η Finecoban έπεσε 5,6%.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι η εισφορά 40% επί των επιπλέον κερδών των τραπεζών, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των φόρων και την παροχή οικονομικής στήριξης στους κατόχους ενυπόθηκων δανείων.

Την Τετάρτη αναμένονται ανακοινώσεις για τον δείκτη τιμών καταναλωτή από την Κίνα και την Πέμπτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι η πρώτη θα αναφέρει αποπληθωρισμό 0,5% σε ετήσια βάση, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τις παγκόσμιες πιέσεις στις τιμές, αλλά θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ότι χρειάζονται περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα από το Πεκίνο.

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • δείκτες
  • Πτώση
  • Ιταλία
  • ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Related posts

    Θετική δυναμική στις ευρωαγορές, ανοδικά οι τράπεζες

    banks

    Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών-Απασχολούν εταιρικά κέρδη και μάκρο

    banks

    Η Wall Street παρέσυρε τις ασιατικές αγορές-Στα «κόκκινα» οι δείκτες

    banks

    Άνοδος στις αγορές της Ασίας- Η Κίνα ηγείται των κερδών

    banks

    Goldman Sachs: Η τεχνητή νοημοσύνη θα εκτοξεύσει τον S&P 500

    banks

    Κέρδη στη Wall Street με ώθηση από τα νέα στοιχεία

    banks