21.1 C
Athens
May 17, 2024
Image default
MARKETS

Νέα record highs για τον S&P 500 και τον Nasdaq

Νέα record highs για τον S&P 500 και τον Nasdaq

Με το «δεξί» ξεκίνησε ο Μάρτιος στη Wall Street, καθώς οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq ολοκλήρωσαν την εβδομάδα σε νέα ιστορικά υψηλά, με τις τεχνολογικές μετοχές να επιδίδονται σε ράλι ανόδου έχοντας ως «καύσιμο» τον υπέρμετρο ενθουσιασμό των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη. Στηρίγματα στις μετοχές παρέχει και η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων.

Ειδικότερα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,14% και έκλεισε στις 16.274,94 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 0,80% στις 5.137,08 μονάδες και ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 90,99 μονάδες ή περίπου 0,23% στις 39.087,38 μονάδες. Σημειώνεται πως αυτή είναι η πρώτη φορά που ο S&P 500 κλείνει πάνω από τις 5.100 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Nasdaq διαμορφώθηκε στο +1,74%, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,95%. Και οι δύο δείκτες σημείωσαν την έβδομη θετική εβδομάδα τις τελευταίες οκτώ. Αντίθετα, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,11% στην εβδομάδα.

Η Wall Street συνέχισε απτόητη την πορεία της προς τα κέρδη ακόμη και όταν η περιφερειακή τράπεζα New York Community Bancorp διολίσθησε κατά 25,9% μετά την αποκάλυψη προβλημάτων με τους εσωτερικούς ελέγχους της. Η τράπεζα έχει ήδη υποχωρήσει περισσότερο από 65% το 2024, με ορισμένους επενδυτές να ανησυχούν ότι είναι σημάδι μιας ευρύτερης αναταραχής στον τομέα του real estate.

Προερχόμενος από κλείσιμο ρεκόρ την Πέμπτη, ο Nasdaq έριξε σήμερα νέα «οχυρά», καθώς κολοσσοί που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, όπως η Nvidia και η Meta Platforms, τον οδήγησαν στο να ξεπεράσει το προηγούμενο peak των 16.212,23 μονάδων που κρατούσε από το Νοέμβριο του 2021.

Τον Φεβρουάριο, οι τρεις βασικοί δείκτες σημείωσαν τον τέταρτο διαδοχικό μήνα ανόδου, σε ένα ράλι που τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές ανάπτυξης που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία έχει επίσης ενισχύσει σημαντικά τις μετοχές που σχετίζονται με την παραγωγή ημιαγωγών (τσιπ).

Την Παρασκευή, η μετοχή της Nvidia έκλεισε πάνω από τα 2 τρισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Rival Advanced Micro Devices σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό και ο ευρύτερος δείκτης ημιαγωγών της Φιλαδέλφεια «εκτινάχθηκε» σε επίπεδα ρεκόρ.

Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι τιμές των ενεργών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου. Ειδικότερα, σημείωσαν άνοδο κατά 2% την Παρασκευή και κατέγραψαν εβδομαδιαία κέρδη καθώς οι επενδυτές περίμεναν την απόφαση του ΟΠΕΚ+ εάν θα επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής και στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ παράλληλα ζυγίζουν τα νέα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Κίνας.

Έρευνα του Reuters έδειξε ότι ο ΟΠΕΚ άντλησε 26,42 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο, αυξημένα κατά 90.000 από τον Ιανουάριο. Τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ εξέταζαν το ενδεχόμενο παράτασης των περικοπών, οι οποίες ανέρχονται σε 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στο δεύτερο τρίμηνο, ανέφερε το Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με ορισμένους αξιωματούχους να επισημαίνουν την προοπτική παράτασης έως το τέλος του έτους. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η απόφαση για την παράταση αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Στις συναλλαγές της Παρασκευής, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Απριλίου ενισχύθηκε κατά 1,71 δολάρια ή 2,2% στα 79,97 δολάρια το βαρέλι. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που άγγιξε τα 80 δολάρια το WTI μετά τις 6 Νοεμβρίου. Στην εβδομάδα, το WTI κέρδισε 4,6%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Μαΐου κέρδισε 1,64 δολάρια ή 2% στα 83,55 δολάρια το βαρέλι, προσθέτοντας 3,4% στην εβδομάδα.

#WALL_STREET_ΗΠΑ

Related posts

Τα «σύννεφα» της ύφεσης σκέπασαν τη Wall Street

banks

Κοντά σε 5ετές χαμηλό οι κινεζικές μετοχές-«Βουτιά» στο Χονγκ Κονγκ

banks

Wall Street: Πρόσω ολοταχώς για την τέταρτη διαδοχική πτώση

banks

Έρευνα: Γιατί οι επενδυτές στρέφονται στις αναδυόμενες αγορές

banks

Μικτά πρόσημα στη Wall Street- Άλμα 20% για τη Meta

banks

Έχασαν τη δυναμική τους οι ευρωαγορές- Κλείσιμο με μικρές απώλειες

banks