19.2 C
Athens
May 10, 2024
Image default
WORLD

Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατηγορούν το Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσαν σήμερα πως οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, κάτι το οποίο αρνήθηκε γρήγορα το αζερικό υπουργείο Άμυνας.

Οι αρμενικές αρχές δήλωσαν πως πυρά όπλων ακούγονταν στο κέντρο της πρωτεύουσας της περιφέρειας. Δύο πηγές εκεί δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι είχαν ακούσει πυρά όπλων.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που βρίσκεται εκεί μετέδωσε επίσης πως πυρά, η πρόελευση των οποίων δεν ήταν προσώρας γνωστή, ακούγονταν στο Στεπανακέρτ γύρω στις 12:15 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας).

Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε συνομιλίες με τους Αρμένιους από το Ναγκόρνο Καραμπάχ σήμερα, αφού η αποσχισθείσα περιφέρεια αναγκάστηκε να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός που οδήγησαν σε εκκλήσεις για παραίτηση του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ κήρυξε τη νίκη στην ορεινή περιφέρεια χθες, Τετάρτη, λέγοντας πως η “σιδερένια γροθιά” του έστειλε την ιδέα ενός αρμενικού Καραμπάχ στην Ιστορία έπειτα από μια 24ωρη στρατιωτική επιχείρηση-αστραπή.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Αρμενία χαρακτήρισε σήμερα “‘έγκλημα κατά της ανθρωπότητας” τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δηλώνοντας ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πως “μια εθνοκάθαρση” βρίσκεται σε εξέλιξη.

“Η Αρμενία δεν σταμάτησε να ενημερώνει το Συμβούλιο για μια επικείμενη εθνοκάθαρση. Σήμερα, είναι σε εξέλιξη (…). Όμως οι άμαχοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν εγκλωβιστεί και δεν έχουν κανέναν τρόπο να απομακρυνθούν καθώς το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να εμποδίζει τη μοναδική σανίδα σωτηρίας που τους συνδέει με το Αρμενία”, δήλωσε ο Αρμένιος πρεσβευτής Αντρανίκ Χοφχανισιάν.

“Δεν πρόκειται για μια απλή κατάσταση σύγκρουσης, αλλά για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που πρέπει να αντιμετωπισθεί ως τέτοιο”, πρόσθεσε.

Λίγο μετά, εκπρόσωπος του Αζερμπαϊτζάν, η Ντιλάρα Αμπντουλάγεβα, εξέθεσε τους λόγους που ώθησαν τη χώρα της να ανακτήσει τον έλεγχο της περιφέρειας αυτής, λέγοντας πως επρόκειτο για “αντιτρομοκρατικά μέτρα”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα: 

Related posts

Γερμανία: Θρίαμβος SPD στις εκλογές του κρατιδίου της Βρέμης – Μεγάλες απώλειες για τους Πράσινους

banks

Ουγκάντα: Η Παγκόσμια Τράπεζα αναστέλλει κάθε νέα χρηματοδότηση εξαιτίας του νόμου κατά των ΛΟΑΤ+

banks

Άρχισε επίσημα η έρευνα της ΕΕ για επιδοτούμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα

banks

Σαουδάραβας ΥΠΕΞ: Η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ περνάει από την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος

banks

Β. Κορέα: Κρατείται ο αμερικανός στρατιώτης Τράβις Κινγκ

banks

Σουδάν: ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία καλούν για παράταση της εκεχειρίας

banks