18.6 C
Athens
May 3, 2024
Image default
MARKETS

Οι ευρωαγορές «έσπασαν» το 5νθήμερο πτωτικό σερί τους

Οι ευρωαγορές «έσπασαν» το 5νθήμερο πτωτικό σερί τους

«Φρένο» στις διαδοχικές απώλειες, για συνολικά πέντε συνεδριάσεις, μπήκε σήμερα (28/9) στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον κλάδο των εξορύξεων να ηγείται της ανάκαμψης. Η μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση του πληθωρισμού στη Γερμανία ενίσχυσε περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 0,35% και έκλεισε στις 448,50 μονάδες. Ο δείκτης προερχόταν από πέντε διαδοχικές πτώσεις, που τον είχαν οδηγήσει σε χαμηλό 6μήνου. Ο κλάδος της ενέργειας κέρδισε 0,7% καθώς οι τιμές του πετρελαίου «εκτινάχθηκαν» μετά την πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, οι οποίες με τη σειρά τους αύξησαν τις ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες σε συνδυασμό με τις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+.

Στη Γερμανία ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,70% στις 15.323,50 μονάδες (κοντά στο υψηλό ημέρας), στην Βρετανία ο FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,11% στις 7.601,85 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,63% στις 7.116,29 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 έκλεισε με κέρδη 1,02% στις 9.426,80 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB κινήθηκε ανοδικά κατά 0,54% στις 28.163,03 μονάδες.

Η γαλλική ενεργειακή εταιρεία TotalEnergies σημείωσε ιστορικό υψηλό, διαπραγματευόμενη 1,1% υψηλότερα μετά την οριστικοποίηση της πώλησης στην Petronas. Η γερμανική Thyssenkrupp κατέγραψε «άλμα» 6,5% μετά από δημοσίευμα της Handelsblatt ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες για την πώληση του 50% του κλάδου χάλυβα στον Τσέχο δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Daniel Kretinsky.

Ο γερμανικός πληθωρισμός, εναρμονισμένος σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκε κατά 4,3% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας του Βερολίνου. Οι αναλυτές, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, είχαν προβλέψει εναρμονισμένο ετήσιο πληθωρισμό 4,5% μετά από μέτρηση 6,4% τον Αύγουστο.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) στην Ευρωζώνη και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση συνέχισε να μειώνεται τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, στις 93,3 και 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στις 92,8, αντίστοιχα.

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • Stoxx 600
  • TotalEnergies
  • ThyssenKrupp
  • πληθωρισμός

    Related posts

    Βήματα ανάκαμψης για τον Dow μετά το τριήμερο σερί απωλειών

    banks

    Κέρδη στις ευρωαγορές: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600

    banks

    Αρνητικό κλίμα στις ασιατικές αγορές- «Βαρίδι» τα μάκρο

    banks

    Wall Street: Ήπιες μεταβολές μετά το ρεκόρ του S&P 500

    banks

    Υποχωρεί η Wall Street μετά τα στοιχεία για πληθωρισμό

    banks

    Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Υποχωρεί η δυναμική της αγοράς

    banks