19.2 C
Athens
May 13, 2024
Image default
POLITICS

Ομόφυλα ζευγάρια: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο εξακολουθεί να δημιουργεί αντιδράσεις κι εντάσεις σε διάφορα -πολιτικά και μη- μέτωπα. 

«Η Ελλάδα στον μακρύ κατάλογο των χωρών που αναγνωρίζουν την ισότητα στον γάμο»

Στην Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου σημειώνεται ότι «η ρύθμιση θεσμοθετεί στην ελληνική έννομη τάξη τον γάμο μεταξύ δύο προσώπων ανεξάρτητα από το φύλο τους, προκειμένου να επιτευχθούν η ισότητα στον γάμο και η νομική προστασία οικογενειών. Η θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο δημιουργεί και ισότητα στα δικαιώματα παιδιών ομόφυλων ζευγαριών, που ήδη υπάρχουν.

Αυτονοήτως, το νομοσχέδιο αφορά στον πολιτικό γάμο, ως αντικείμενο ρύθμισης της κρατικής έννομης τάξης. Δεν παρεμβαίνει στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της ανατολικής ορθόδοξης εκκλησίας ή άλλων δογμάτων ή θρησκειών γνωστών στην Ελλάδα, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 1367 ΑΚ, να καθορίσουν τις προϋποθέσεις της ιεροτελεστίας και κάθε θέμα σχετικό μ’ αυτήν σύμφωνα με το τυπικό και τους κανόνες του δόγματος ή του θρησκεύματος σύμφωνα με το οποίο γίνεται η ιεροτελεστία, ούτε περιορίζει την ελευθερία αυτή.

Η προβλεπόμενη επέκταση του δικαιώματος σύναψης γάμου αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της ισότητας και της άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών και εντάσσεται στo ευρύτερο πλαίσιο της δημιουργίας μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις.

Έτσι η χώρα μας προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των χωρών που αναγνωρίζουν την ισότητα στον γάμο, από μακρού χρόνου, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Αργεντινή, η Δανία, η Γαλλία, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ή πιο πρόσφατα, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Αυστραλία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ (συνολικά 36 χώρες στον κόσμο)».

Το χρονοδιάγραμμα

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου. Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου θα κληθούν στην επιτροπή οι αρμόδιοι φορείς.

Την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου και θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14 και 15 Φεβρουαρίου.

Related posts

Αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα – Οι επιδιώξεις των δύο πλευρών

banks1

Υπέρ μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας

banks

Εκλογές 2023: Άνοιξαν οι κάλπες – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

banks1

Μητσοτάκης και Κασσελάκης έκαναν Πάσχα με τον… λαό – Το «θρησκευτικό μήνυμα» και η διαρκής κίνηση

banks

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: «Η πίεση στις εταιρείες απέδωσε – Αναμένεται να ανακοινωθούν κι άλλες εκπτώσεις» – Τι είπε ο Βαρβιτσιώτης

banks

Μεταβαίνει στην Κρήτη ο Μητσοτάκης – Θα ανακοινώσει μέτρα για τους σεισμόπληκτους

banks