19.2 C
Athens
May 10, 2024
Image default
ECONOMY

Χρηματιστήριο: Ρεκόρ χρηματικών διανομών από τις εισηγμένες-Οι πρωταγωνιστές

Χρονιά ρεκόρ αναμένεται να είναι το 2024 για τις χρηματικές διανομές (επιστροφή κεφαλαίου, μερίσματα, προμερίσματα, μερίσματα παρελθουσών χρήσεων) των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αν λάβουμε ως δεδομένο ότι οι τράπεζες για πρώτη φορά μετά το 2009 θα μοιράσουν αθροιστικά μερίσματα της τάξης των 750 εκατ. ευρώ, η πρόβλεψη για χρηματικές διανομές κοντά στα 3,5 με 3,6 δισ. ευρώ θεωρείται ασφαλής, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι χρηματικές διανομές των ΟΠΑΠ και Jumbo του 2023 είναι δύσκολο να επαναληφθούν και τη φετινή χρονιά.

Να σημειωθεί ότι φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) θα επιτρέψει στις εγχώριες τράπεζες, μετά από 15 χρόνια (2009), να διανείμουν πάλι μέρισμα από τα κέρδη της χρήσης του 2023. Μια τέτοια επίδοση, των 3,6 δισ. ευρώ, θα οδηγούσε το Χ.Α. σε μια μέση μερισματική απόδοση του 4,3% εάν λάβουμε υπόψη την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου στα 88 δισ. ευρώ που ήταν το κλείσιμο της περσινής χρονιάς, απόδοση η οποία υπερβαίνει σαφώς το επιτόκιο (yield) με το οποίο διαπραγματεύονται τα δεκαετούς διάρκειας ελληνικά κρατικά ομόλογα στις αγορές. Είναι προφανές πως μια τέτοια μερισματική απόδοση είναι υψηλότερη από τα προσφερόμενα τραπεζικά καταθετικά επιτόκια, τα οποία προβλέπεται να υποχωρήσουν περαιτέρω μέσα στη φετινή χρονιά.

Εάν μάλιστα η κεφαλαιοποίηση φέτος του Χρηματιστηρίου αυξηθεί πάνω από τα 105 δισ. ευρώ, αφενός θα μειωθεί η μερισματική απόδοση, αλλά αφετέρου θα αυξηθούν σημαντικά τα κέρδη ανά μετοχή, που είναι και το ζητούμενο πλέον σε κάθε χρηματιστήριο του πλανήτη, αφού είναι ο πλέον ελκυστικός δείκτης.

Οι πρώτες επίσημες διανομές για το 2024 είναι το προμέρισμα της Helleniq Energy για το 2023, ύψους 0,30 ευρώ ανά μετοχή (συνολικά 91 εκατ. ευρώ), που μοιράστηκε τον Ιανουάριο που τελειώνει σήμερα και η επιστροφή κεφαλαίου της Alpha Αστικά Ακίνητα ύψους 2,2 ευρώ ανά μετοχή (30,8 εκατ. ευρώ).

Όπως φαίνεται στο γράφημα, το γεγονός ότι το 2023 αυξήθηκαν συνολικά κατά 500 εκατ. ευρώ οι διανομές των εισηγμένων (από τα 2,4 στα 2,9 δισ. ευρώ) συνέβαλε στη διατήρηση αρκετά υψηλής μερισματικής απόδοσης, που διαμορφώνεται σε 3,4%, έναντι 3,6% το 2022, παρά τη μεγάλη αύξηση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς λόγω του περσινού ράλι. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της κρίσης η μερισματική απόδοση της αγοράς είχε πέσει κάτω και από το 1% (0,9% το 2013).

Οι πρωταγωνιστές

Συνολικά 76 εισηγμένες επιχειρήσεις σε σύνολο 154 -κάποιες δύο και τρεις φορές μέσα στο 2023- μοίρασαν στους μετόχους τους 2,93 δισ. ευρώ με τη μορφή μερίσματος, προμερίσματος, επιστροφής κεφαλαίου, διανομής κερδών παρελθουσών χρήσεων, αλλά και διανομής από ειδικό αποθεματικό.

Πρωταγωνιστές, χωρίς άλλο, ο ΟΠΑΠ με τρεις διανομές εντός του 2023 ύψους 796 εκατ. ευρώ και η Jumbo -επίσης με τρεις διανομές- με 400 εκατ. ευρώ.

Με τα 2,93 δισ. ευρώ για το 2023 το ελληνικό Χρηματιστήριο προσέφερε υψηλή μερισματική απόδοση. Με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 87 δισ. ευρώ η μέση μερισματική απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,4%.

Το 2022 τα κέρδη των εισηγμένων είχαν διαμορφωθεί στα 10,3 δισ. ευρώ. Το 2023, παρά το γεγονός ότι λείπουν τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων που είχαν επιτευχθεί το 2022, η κερδοφορία για τις περισσότερες εισηγμένες θα είναι αυξημένη σε σχέση με το 2022, γι’ αυτό και πολλές εισηγμένες μοίρασαν προμερίσματα για το 2023 εντός της χρήσης.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως σε πολλές περιπτώσεις το μέρισμα που διανείμουν οι εταιρείες προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των ιδίων μετοχών που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, καθώς οι ίδιες μετοχές δεν δικαιούνται μέρισμα.

Τα blue chips

Στα blue chips που θα ανταμείψουν τους μετόχους τους φέτος, μετά από πολλά χρόνια, συγκαταλέγεται και η ΔΕΗ.

H Αεροπορία Αιγαίου θα επανέλθει και αυτή στην εποχή των μερισμάτων, για πρώτη χρονιά μετά την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19. Περισσότερα χρήμα- τα σε σύγκριση με πέρυσι έχει δηλώσει ότι θα μοιράσει και η Hellenic Energy.

Ανοιχτό επίσης είναι το ενδεχόμενο να προχωρήσει φέτος σε χρηματική διανομή και η Ελλάκτωρ, μετά τις πωλήσεις περιουσιακών της στοιχείων και τη ρευστότητα που έχει αντλήσει.

Related posts

Eurostat: Στο 19,7% το χάσμα στην απασχόληση ανδρών – γυναικών στην Ελλάδα το 2017

banks

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Παράταση για τις αιτήσεις

banks

Υποτονική αλλά με ανοδική τάση η κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης

banks

Ο Τραμπ διέταξε την άρση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας

banks

Η ΑΑΔΕ θέλει να «πιάσει» και τα κρυπτονομίσματα – Αμερικανικό το όπλο στη φαρέτρα της

banks

Φοροδιαφυγή: Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ τα e-shops

banks