17.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
POLITICS

Ο Δούκας αφιερώνει από τον 9,84 στον Κυριάκο το «ως εδώ», ο Κασσελάκης το «μια φορά θυμάμαι με αγαπούσες»

Ρεμβασμός

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε σήμερα σε mood ιστορικού ρεμβασμού, επισκεπτόμενος το αναστηλωμένο παλάτι του βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππου Β΄ στη Μελίκη του νομού Ημαθίας. Και δήλωσε πως «το παλάτι του Φιλίππου στις Αίγες επιβεβαιώνει τη διαχρονική ελληνικότητα της Μακεδονίας». Μάλιστα! Δεν γνωρίζω όμως αν η ιστορική ενατένιση του πρωθυπουργού περιλαμβάνει και την … ψήφιση των τριών μνημονίων – «ουρά» της Συμφωνίας των Πρεσπών – ή αν του ήρθαν στη σκέψη οι «θύμησες» των συλλαλητηρίων και ο «μεγαλοϊδεατισμός» του 2018….

Ο κ. Αντ. Μπλίνκεν

Και μετά από τις αρχαίες Αίγες ο κ. Μητσοτάκης στα Χανιά, στο σπίτι του για λίγες ώρες, θα υποδεχθεί τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών κ. Αντονι Μπλίνκεν, που θα έλθει από την Τουρκία. Όπου τα θέματα του είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η αγορά των F-35, αλλά -πιθανολογώ – και η στάση της γείτονος στον μεσανατολικό πόλεμο! Η συνάντηση των Χανίων είναι σίγουρα κρίσιμη. Αλλά συνεχίζω να έχω επιφυλάξεις μ΄ αυτά τα τριγωνικά σχήματα της γεωπολιτικής σε τέτοιους καιρούς και με την φωτιά γύρω – γύρω…

Ο κ. Χάρης Δούκας

Ο κ. Χάρης Δούκας είναι η νέα φιγούρα στο δημόσιο χώρο. Πανεπιστημιακός με συγκροτημένες απόψεις και αντιλήψεις εκπροσωπεί την – τελευταία ίσως – παραγωγή αντιδεξιών πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Επί της ουσίας όμως! Μετά μάλλον … έσπασε το καλούπι! Οργανικό μέλος της ομάδας της Φώφης Γεννηματά. Προσηνής και αποφασιστικός!

Αγνωστος

Ολοι στην Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πως ο πρόεδρος του κόμματος, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης τον έθεσε υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων για να τον «βγάλει από τα πόδια του» και με την βεβαιότητα ότι θα χάσει. Ηταν και το πλέον προφανές! Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές παρέμενε άγνωστο στους ψηφοφόρους του Δήμου Αθηναίων. Μέχρι που έγινε το τηλεοπτικό debate. Και κατόρθωσε να βγει δεύτερος με αναγνωρισιμότητα μιας εβδομάδας! Η εκλογή του τελικά ήταν η έκπληξη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του 2023! Και μετά ο κ. Ανδρουλάκης τον … αγάπησε! Αλλά ας αφήσουμε τα «οικογενειακά της Χαριλάου Τρικούπη….

«Ανοξείδωτοι»

Το μεγάλο ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι η στάση της κεντρικής εξουσίας και ιδιαίτερα του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στη νέα δημοτική αρχή. Μετά από το πρώτο σοκ – και κάμποσα άλλα στην υπόλοιπη Ελλάδα – το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης διαπίστωσαν ότι η εκλογική του νίκη του Ιουνίου δεν τους έκανε … «ανοξείδωτους»!

Ηρθε για να μείνει!

Και την γύρισαν την πλάκα! Και να τα χαμόγελα και να η αστική ευγένεια και να οι ρεβεράντζες. Μέχρι που πριν ακόμη ορκιστεί «στάθηκε απέναντι» τους σε κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης ή της προηγούμενης δημοτικής αρχής, όπως επί παραδείγματι ο σταθμός του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων και οι κοπές των δέντρων. Τότε στο Μέγαρο Μαξίμου κατάλαβαν πως ο κ. Δούκας δεν ήταν μία «πολιτική φωτοβολίδα», αλλά ήρθε για να μείνει! Και να κάνει πολιτική καριέρα απέναντι τους! Κι αποφάσισαν πως είναι … «δεινόν προς κέντρα λακτίζειν»!

Κόντρες

Πρωτίστως τον πέταξαν έξω από την Εταιρεία Ανάπλαση – και για να μην μάθει τι έγινε, αλλά και για να περιοριστεί η δυνατότητα του στην παραγωγή έργων! Το επόμενο βήμα ήταν – κι αυτό – προϊόν της νοοτροπίας που έχει αναπτυχθεί από το … 41%! Για πρώτη φορά από την ίδρυση του ο ραδιοφωνικός σταθμός 9,84 – που δημιουργήθηκε από τον «τσαμπουκά» του Μιτιάδη Εβερτ – όπως κυκλοφόρησε εξ εγκύρων πηγών απομακρύνεται από την δικαιοδοσία του Δήμου Αθηναίων και περνά στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας, δηλαδή στον κ. Νίκο Χαρδαλιά! Στον δικό μας άνθρωπο….

Το πήραν αλλιώς…

Και σηκώθηκε «κουρνιαχτός» μέγας. Ευλόγως! Και μετά από την αναστάτωση που προκλήθηκε, και διαπιστώνοντας ότι το όφελος θα είναι πολύ μικρό έναντι της ζημιάς που θα προκληθεί, ανέκρουσαν πρύμναν! Και το διαψεύσαν. Ξέρετε, «δεν είναι έτσι», «κάποιο λάθος έγινε», «πως σας πέρασε από το μυαλό» «ούτε να το σκέφτεστε» και διάφορα άλλα τέτοια! Με απλά λόγια έκαναν πίσω! Έτσι ο 9,84 παρέμεινε στο Δήμο Αθηναίων…. Κι έχει ενδιαφέρον δήλωση του κ. Δούκα, ο οποίος επεσήμανε «χαιρόμαστε που η κυβέρνηση διέψευσε την υφαρπαγή του 9,84»!

Αδυναμίες

Πάντως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο βασικός ένοικος, αλλά και οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου – σας το έχω ξαναπεί – είναι ευφυείς άνθρωποι. Αλλά όμως κανείς δεν είναι τέλειος! Όπως όλοι, έχουν κι αυτοί τις αδυναμίες τους…. Που στην προκειμένη περίπτωση είναι η αλαζονεία και η εμμονή! Η όπως λένε κάποιοι φίλοι μου «είναι κακά παιδιά και εκδικητικοί»! Μόνο που όπως λένε στο χωριό «το γινάτι βγάζει μάτι»!

Θα τα καταφέρουν;

Αυτό πάντως που αντιλαμβάνομαι είναι πως αφού κατόρθωσαν ένα άγνωστο άνθρωπο, πλήρους προσόντων βεβαίως, αλλά άγνωστο – προϊόν της … «μεταπολιτικής» όπως θα έλεγαν κάποιοι μεταμοντέρνοι διανοούμενοι – να τον οδηγήσουν στη δημαρχία της Αθήνας, έχουν βαλθεί τώρα να τον αναδείξουν σε κεντρικό πολιτικό πρόσωπο. Και είμαι βέβαιος ότι θα το πετύχουν….

Πρόσωπο της χρονιάς!

Μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης να βάλλεται πανταχόθεν – κι όχι άδικα ορισμένες φορές! – αλλά έχει, όπως λέγανε παλιά «μεγάλο πέρασμα» στην κοινωνία. Μόνο που – προς το παρόν; – δεν εκφράζεται δημοσκοπικά! Χαρακτηριστικό γεγονός επ΄ αυτού είναι η έρευνα της MRB για την εφημερίδα Realnews. O κ. Κασσελάκης θεωρείται το πρόσωπο της χρονιάς για το 2023 – διότι κατόρθωσε να επικρατήσει στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά – και αυτό έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον – θεωρείται πρόσωπο της χρονιάς και για το 2024! Λέτε να του χαμογελάσει η «τύχη»;

Ανοικτή;

Και ενώ ο ίδιος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και να παρευρεθεί στην τελετή των Θεοφανίων, στην Αθήνα το «σύστημα» του κόμματος «βράζει»! Έχουν εκδηλωθεί σοβαρές αντιδράσεις για την συνάντηση – εργασίας των Σπετσών – τα λογοπαίγνια δίνουν και παίρνουν – όχι μόνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά κι από το κόμμα. Έχει πέσει η πρόταση να γίνει η συνάντηση, αλλά να γίνει στη Θεσσαλία. Θα την αποδεχθεί ο πρόεδρος;

Αρνήθηκε!

Αλλά και νέο θέμα προέκυψε με τον κ. Κασσελάκη – ακόμη πιο ενδιαφέρον. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Documento ο διευθυντής του γραφείου του κ. Μανώλης Καπνισάκης ανέφερε πως έγινε πρόταση, μέσω του εκδότη κ. Αντώνη Διαματάρη, στον κ. Κασσελάκη προ των εκλογών του 2019 για να είναι εξωκοινοβουλευτικός υπουργός στην κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Κι άνοιξε «ο ασκός του Αιόλου»! Διαψεύσεις από την κυβερνητική πλευρά, αντι – διαψεύσεις από την πλευρά της Κουμουνδούρου και πάει λέγοντας…

Related posts

Στην Ελλάδα την Τρίτη ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Πενταρόφσκι

banks

Βουλή: Τι περιείχε η χάρτινη τσάντα που δόθηκε στους βουλευτές

banks

Τσαβούσογλου: Δεν θα επιτρέψουμε επέκταση χωρικών υδάτων στο Αιγαίο – Ξέρουν τι σημαίνει να αντιμετωπίζεις την Τουρκία

banks

Δώδεκα υποψηφίους για τις ευρωεκλογές ανακοίνωσαν οι «Πράσινοι-Οικολογία»

banks1

ΔΕΘ – Στάση για… μπίρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

banks

Τσελίκ : «Ο Δένδιας σαμποτάρισε τις διαπραγματεύσεις – Παράδειγμα απρέπειας τα λόγια του»

banks