18.7 C
Athens
April 28, 2024
Image default
WORLD

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ για τη Γάζα, τα Ευρωτουρκικά και την Κύπρο

Υπουργικό συμβούλιο με θέμα τη Γάζα συγκαλεί ο Ερντογάν. Δηλώσεις Φιντάν στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με αναφορά και στην Κύπρο.

Με κύριο θέμα της τη Γάζα συνεδριάζει σήμερα στην Άγκυρα το προεδρικό υπουργικό συμβούλιο υπό τον Ερντογάν. Προτεραιότητα έχει η κατάσταση στη Γάζα, όπου η Άγκυρα φαίνεται να επικεντρώνει την διπλωματική της δραστηριότητα. Ωστόσο πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα σημαντικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ενώπιον της Επιτροπής για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του το 2024. Ο Φιντάν ανέφερε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις του Ισραήλ, 12.000 Παλαιστίνιοι. “Δεν θα δεχτούμε ποτέ τον βομβαρδισμό τζαμιών. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε για μία ειρήνη διαρκείας. Είναι σημαντικό οι χώρες της περιοχής να μιλήσουν με μία φωνή, ώστε να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στη Γάζα. Ο μόνος τρόπος για να βρεθεί μια λύση είναι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967. Μέχρι στιγμής έχουμε παραδώσει 11 αεροπλάνα με ανθρωπιστικό υλικό στην Αίγυπτο. Οι προσπάθειές μας για την απομάκρυνση 983 πολιτών μας συνεχίζονται. Επετράπη σε 170 πολίτες μας να εγκαταλείψουν τη Γάζα”.

Και το Κυπριακό στις δηλώσεις Φιντάν

Ο Φιντάν αναφέρθηκε και στις Ευρωτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας ότι η χώρα του διατηρεί τον τίτλο του υποψήφιου μέλους. Αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό, δηλώνοντας ότι εάν υπάρξει διαπραγμάτευση στην Κύπρο, θα είναι μεταξύ δύο κρατών, όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων. Για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα ήταν αισιόδοξος: “Οι σχέσεις μας εξελίσσονται σε θετική κατεύθυνση. Συνεχίζουμε τις προετοιμασίες μας για τη συνάντηση συνεργασίας υψηλού επιπέδου στις 7 Δεκεμβρίου 2023 όπου θα πραγματοποιηθεί και η πολυαναμενόμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν”. 

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Meta: Καλύτερα των προσδοκιών τα κέρδη – Αναμένει αναζωογόνηση πωλήσεων στο β’ τρίμηνο

banks

Συρία: Οι Κούρδοι ανακοινώνουν “το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων ” στην επαρχία Ντέιρ Εζ-Ζορ

banks

Μεσανατολικό: Σφυροκόπημα Ισραήλ στη Γάζα – Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

banks

Η Deutsche Bank μειώνει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης

banks

Ρωσία: Διαπιστώθηκαν παρατυπίες στις υπογραφές για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Ναντέζντιν

banks

Μεσανατολικό: Τα ξένα διαβατήρια δεν ανοίγουν τη διάβαση της Ράφα

banks