19.3 C
Athens
May 17, 2024
Image default
MARKETS

Ο χειρότερος μήνας εντός του 2023 για τον Nasdaq

Ο χειρότερος μήνας εντός του 2023 για τον Nasdaq

Σε πτωτικό έδαφος ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου για τους βασικούς δείκτες της Wall Street. Εξαίρεση ο τεχνολογικός Nasdaq, που ναι μεν «απέδρασε» με ήπια άνοδο, η οποία ήταν η πέμπτη διαδοχική, ωστόσο δεν κατάφερε να αποφύγει την μηνιαία πτώση, που είναι μάλιστα η μεγαλύτερη μέσα στο 2023.

Ειδικότερα, στις συναλλαγές της Πέμπτης (31/8) ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,11% στις 14.034,97 μονάδες. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones Industrial Average διολίσθησε 168,33 μονάδες ή 0,48% στις 34.721,91 μονάδες και ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,16% στις 4.507,66 μονάδες.

Το ανοδικό σερί των τεσσάρων συνεδριάσεων που διακόπηκε σήμερα για τον Dow Jones και τον S&P 500, αλλά και το 5νθήμερο σερί για τον Nasdaq, περιόρισαν τις μηνιαίες απώλειες. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο ο S&P 500 έχασε 1,77%, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 2,17% και ο Dow Jones σημείωσε πτώση 2,36%.

Η Salesforce μετρίασε ορισμένες από τις απώλειες του Dow. Η μετοχή της ενισχύθηκε περισσότερο από 3,2% αφότου η εταιρεία λογισμικού ανακοίνωσε αποτελέσματα β’ τριμήνου και guidance για το γ’ τρίμηνο την Τετάρτη τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Στα μάκρο της ημέρας, ο βασικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) αυξήθηκε 0,2% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο και 4,2% σε ετήσια βάση, συμφωνώντας με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Σημειώνεται ότι ο PCE είναι ένας δείκτης πληθωρισμού που παρακολουθείται προσεκτικά από την Federal Reserve.

Σε χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις υποχώρησαν κατά 4.000 στις 228.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Αυγούστου. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Ιουλίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 235.000.

Οι επενδυτές στρέφουν πλέον την προσοχή τους στα στοιχεία για τις μισθοδοσίες, που αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones προέβλεψαν 170.000 προσθήκες. Οι traders διατηρούν την ελπίδα ότι η έκθεση θα δείξει πως η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται σημαντικά και τελικά θα δώσει στην κεντρική τράπεζα λόγο να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Τον τρίτο διαδοχικό μήνα κερδών ολοκλήρωσαν οι τιμές του πετρελαίου, κλείνοντας μάλιστα σήμερα σε ανοδικό έδαφος και σε υψηλό σχεδόν τριών εβδομάδων. Στα νέα της ημέρας που επηρέασαν την πορεία των τιμών, η Σαουδική Αραβία αναμένεται να παρατείνει την περικοπή της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Παράλληλα, δημοσιεύματα θέλουν τη Ρωσία να ανακοινώνει τις λεπτομέρειες μια συμφωνίας με τα μέλη του OPEC+ για μείωση της παραγωγής  πετρελαίου.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Οκτωβρίου κέρδισε 1 δολάριο ή 1,2% στα 86,86 δολάρια το βαρέλι, την ημέρα λήξης του συμβολαίου. Το πλέον ενεργό συμβόλαιο του Νοεμβρίου κέρδισε 1,59 δολάρια ή 1,9% στα 86,83 δολάρια το βαρέλι. Σε μηνιαία βάση, το brent κατέγραψε άνοδο 1,5% τον Αύγουστο, γεγονός που σηματοδότησε την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία άνοδό του. Το αμερικανικό αργό WTI παράδοσης Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο 2 δολαρίων ή σχεδόν 2,5% και έκλεισε στα 83,63 δολάρια το βαρέλι. Σε μηνιαία βάση, το WTI κατέγραψε άνοδο 2,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones.

Πτωτικά κινήθηκε σήμερα η τιμή του χρυσού, καθώς ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό έδειξε ανοδική τάση τον Ιούλιο. Οι σημερινές απώλειες διεύρυναν την πτώση σε επίπεδο μήνα για το πολύτιμο μέταλλο.

Ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 7,10 δολάρια ή 0,4% στα 1.965,90 δολάρια  ανά ουγγιά, αφού έκλεισε την Τετάρτη στο υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Αυγούστου. Οι τιμές για το πιο ενεργό συμβόλαιο κατέγραψαν απώλειες 2,2% για τον μήνα.

Το ασήμι Δεκεμβρίου έχασε 29 σεντς ή 1,2% στα 24,81 δολάρια ανά ουγγιά, τερματίζοντας 0,6% χαμηλότερα σε μηνιαία βάση. Τέλος, ο χαλκός Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 3,82 δολάρια η λίβρα, με απώλειες 0,6% για τη συνεδρίαση, ενώ έχασε 4,6% στον μήνα.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • Nasdaq
  • Dow Jones
  • ΑΝΟΔΙΚΟ ΣΕΡΙ
  • Salesforce
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Related posts

    Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών-Απασχολούν εταιρικά κέρδη και μάκρο

    banks

    Αρνητικό πρόσημο στις ασιατικές αγορές- Διασώθηκε ο Nikkei

    banks

    Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωαγορές μετά τα ρεκόρ

    banks

    Απότομο «φρενάρισμα» μετά τα ρεκόρ των S&P 500 και Nasdaq

    banks

    Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στο ΑΕΠ

    banks

    Ανέκαμψαν οι ευρωαγορές- Παραμένει η έντονη μεταβλητότητα

    banks