20.5 C
Athens
May 9, 2024
Image default
MARKETS

Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στο ΑΕΠ

Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στο ΑΕΠ

Ανοδικά κινούνται οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης (30/1), με τους επενδυτές να επεξεργάζονται τα προκαταρκτικά στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του τέταρτου τριμήνου στην ευρωζώνη.

Οι περισσότεροι κλάδοι διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος, με τις μετοχές των ΜΜΕ να καταγράφουν άνοδο 1%, ενώ οι μετοχές τροφίμων και ποτών υποχωρούν 0,6%.

Οι περιφερειακές αγορές έκλεισαν τη Δευτέρα ελαφρώς υψηλότερα, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν σε μια σειρά από εταιρικά κέρδη, στοιχεία και αποφάσεις κεντρικών τραπεζών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους, θέτοντας τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στο χείλος της ύφεσης, σύμφωνα με νέα στοιχεία την Τρίτη.

Το γερμανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις, έπειτα από δύο συνεχόμενα τρίμηνα σταθερής ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, σε ολόκληρη την ευρωζώνη, η εικόνα ήταν ανάμεικτη. Η οικονομία της Γαλλίας παρέμεινε στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας ανάπτυξη 0,0%, ενώ οι οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας αναπτύχθηκαν 0,2% και 0,6%, αντίστοιχα.

Ο πληθωρισμός των τιμών των καταστημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε απότομα τον Ιανουάριο για να φτάσει στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων σχεδόν δύο ετών εν μέσω «γενναίων» εκπτώσεων από τους λιανοπωλητές κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, σύμφωνα με νέα στοιχεία την Τρίτη.

Το British Retail Consortium δήλωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών καταστημάτων επιβραδύνθηκε στο 2,9% τον Ιανουάριο, από 4,3% τον προηγούμενο μήνα.

Σηματοδοτεί την έβδομη συνεχόμενη μηνιαία πτώση και το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2022.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,34% στις 486,48 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,12% στις 16.959,70 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,26% στις 7.660,70 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ανεβαίνει 0,51% στις 7.674,30 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,11% στις 30.352 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,95% στις 9.982,43 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να κερδίζει 0,48% στις 6.283,20 μονάδες.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #DAX_30 #Stoxx_Europe_600

Related posts

Wall Street: Μικρά κέρδη μπροστά στο κλείσιμο του δύσκολου Αυγούστου

banks

Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Προς εβδομαδιαία κέρδη

banks

Ο Nasdaq υποχωρεί καθώς οι μετοχές της Alphabet πέφτουν

banks

Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα μάκρο στο επίκεντρο

banks

UBS: Η ανάκαμψη των μετοχών δεν οφείλεται μόνο στην εποχικότητα

banks

Πτώση στη Wall Street, χωρίς να απειλούνται τα εβδομαδιαία κέρδη

banks