21.2 C
Athens
May 9, 2024
Image default
WORLD

Ο FDA ενέγκρινε το φάρμακο για απώλεια βάρους της Eli Lilly – Κέρδη της τάξης του 4% για τη μετοχή

Την έγκρισή του για την επίσημη χρήση του φαρμάκου Zepbound της Eli Lilly ως θεραπεία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας έδωσε την Τετάρτη ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, ανοίγοντας στην αμερικανική φαρμακοβιομηχανία την πόστα σε μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα αγορά που έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στη Wall Street το τρέχον έτος.

Ειδικότερα, ο FDA ενέκρινε Zepbound, δραστική ουσία του οποίου είναι η τιρζεπατίδη, ως θεραπεία για την απώλεια βάρους. Η ίδια δραστική ουσία υπό την επωνυμία Mounjaro έχει ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ ως θεραπεία για τον διαβήτη Τύπου 2 από το 2022, ενώ χρησιμοποιείται άτυπα όλο και περισσότερο για την απώλεια βάρους, ενόσω εκκρεμούσε η έγκρισή της για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

“Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος είναι σοβαρές καταστάσεις που μπορεί να συσχετιστούν με μερικές από τις κύριες αιτίες θανάτου, όπως οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό και ο διαβήτης”, ανέφερε ο John Sharretts, διευθυντής στο Κέντρο Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του FDA.

Το Zepbound αναμένεται να είναι διαθέσιμο στην αγορά των ΗΠΑ έως το τέλος του τρέχοντος έτους με επισημη τιμή τα 1.059,87 δολάρια τον μήνα, σύμφωνα με τη Eli Lilly. Τιμή σχεδόν ανάλογη της επίσημης τιμής στην οποία πωλείται το δημοφιλές φάρμακο Wegoby της Novo Nordisk, ύψους 1.349 δολαρίων ανά κουτί.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, αυτό που έχει επί της ουσίας σημασία είναι η τελική τιμή διάθεσης του προϊόντος μετά τις εκπτώσεις που διαπραγματεύονται συνήθως τα φαρμακεία.

Η τελική τιμή του Wegovy κυμαίνεται μεταξύ 700 και 900 δολαρίων ανά μήνα, σύμφωνα με τον οδηγό διαχείρισης του κόστους των φαρμάκων απώλειας βάρους του συμβούλου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης Aon.

Το φάρμακο Eli Lilly εγκρίθηκε για χρήση από ενήλικες με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) – μέτρο βάρους με βάση το ύψος – τουλάχιστον 30 ή ΔΜΣ 27 ή περισσότερο, εάν ένας ασθενής έχει επίσης άλλο πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με το βάρος, όπως κάποια καρδιακή πάθηση.

Η ίδια η φαρμακοβιομηχανία πάντως υποστηρίζει ότι θα ξεκινήσει ένα εκπτωτικό πρόγραμμα ώστε το Zepbound να πωλείται μόλις έναντι 25 δολαρίων σε ασθενείς των οποίων η ασφάλιση συμφωνεί να καλύψει το κόστος του φάρμακο και έναντι 550 δολαρίων για όσους δεν το κάνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Eli Lilly έχει εκτοξευθεί κατά 67% το τρέχον έτος, εν μέσω προσδοκιών για έγκριση του φαρμάκου Zepbound, εκτινάσσοντας την αποτίμησή της και καθιστώντας την τήν πολυτιμότερη εταιρεία του τομέα υγειονομικής περίθαλψης που περιλαμβάνεται στον δείκτη S&P 500. Παρότι δε η έγκριση του φαρμάκου ήταν ευρέως αναμενόμενη, η ανακοίνωση του FDA οδήγησε σε νέα άνοδο τον τίτλο της Lilly σήμερα, που καταγράφει κέρδη της τάξης του 4%.

Related posts

Αρμενία: Ένοπλοι επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στο Γερεβάν

banks

Μ. Τσαβούσογλου: Δεν θέλουμε πλέον τα F-35 αλλά τα χρήματά μας γιατί κατασκευάζουμε δικό μας μαχητικό

banks

Το Ισραήλ βομβάρδισε ένα ιστορικό τέμενος στη Γάζα, αναφέρει η Χαμάς

banks

Χαμάς: Το σχέδιο του Ισραήλ για την επόμενη ημέρα στη Γάζα δεν θα πετύχει ποτέ”

banks

Ο Ζελένσκι θα επισκεφτεί την Τουρκία την Παρασκευή – Θα έχει συνάντηση με τον Ερντογάν

banks

Τουρκία: Επανεξελέγη μέλος του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού

banks