21.9 C
Athens
May 11, 2024
Image default
MARKETS

Πληθωριστικές πιέσεις δέχθηκε η Wall Street- Νέο «άλμα» στα ομόλογα

Πληθωριστικές πιέσεις δέχθηκε η Wall Street- Νέο «άλμα» στα ομόλογα

Σε πτωτικό έδαφος επέστρεψαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά από τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις κερδών, με τους επενδυτές να «χωνεύουν» δύσκολα τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Νέα άνοδο καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, λειτουργώντας εξίσου επιβαρυντικά για το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Το αυξανόμενο κόστος στέγασης ώθησε τις τιμές καταναλωτή υψηλότερα τον περασμένο μήνα, ενώ η ετήσια αύξηση του δομικού πληθωρισμού -εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας- ήταν η μικρότερη των τελευταίων δύο ετών.

Στις συναλλαγές της Πέμπτης (12/10), ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε κατά 0,51% ή 173,73 μονάδες στις 33.631,14 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,62% στις 4.349,61 μονάδες και ο Nasdaq Composite έχασε 0,63% στις 13.574,22 μονάδες. Οι τρεις βασικοί δείκτες τερμάτισαν ένα σερί 4 ανοδικών συνεδριάσεων.

Στα ομόλογα, οι αποδόσεις πήραν την «ανηφόρα» μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και έφτασαν σε υψηλό επίπεδο. Ειδικότερα, το 10ετές έφτασε έως και το 4,728%, μετά από πτώση για δύο συνεχόμενες ημέρες. Η άνοδος των αποδόσεων πίεσε ιδιαίτερα τους ευαίσθητους στα επιτόκια τομείς της Wall Street, όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και το real estate. Το 2ετές διαπραγματεύτηκε στο 5,06% μετά από άνοδο μεγαλύτερη των 6 μονάδων βάσης. Οι αποδόσεις έφτασαν πρόσφατα σε υψηλό 16 ετών, ενώ νωρίτερα αυτόν το μήνα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφτασε πάνω από το 4,8%.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση και 3,7% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. Οι εκτιμήσεις του Dow Jones ήταν 0,3% και 3,6%, αντίστοιχα. Ο δομικός πληθωρισμός ευθυγραμμίστηκε με τις προσδοκίες των οικονομολόγων, με αύξηση 0,3% σε μηνιαία βάση και 4,1% σε ετήσια.

Ο αριθμός των αιτήσεων ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που έληξε στις 7 Οκτωβρίου παρέμεινε αμετάβλητος από το αναθεωρημένο επίπεδο της προηγούμενης εβδομάδας στις 209.000. Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων μειώθηκε κατά 3.000 σε σύγκριση με τον αναθεωρημένο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας και έφτασε τις 206.250.

Απώλειες για τρίτη διαδοχική μέρα κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, μετά τη νέα άνοδο άνω των 10 εκατ. βαρελιών στις αμερικανικές προμήθειες αργού, αλλά και λόγω της αύξησης της αμερικανικής παραγωγής σε επίπεδα ρεκόρ. Το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Νοεμβρίου έχασε 58 σεντς ή 0,7% στα 82,91 δολάρια το βαρέλι. Από την άλλη πλευρά, το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου σημείωσε κέρδη 18 σεντς ή 0,2% στα 86 δολάρια το βαρέλι.

Πτώση σημείωσε ο χρυσός, με την άνοδο του δολαρίου και των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων να λειτουργούν ως «βαρίδι» για το πολύτιμο μέταλλο. Πιέσεις άσκησαν και τα νέα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό. Το συμβόλαιο του χρυσού υποχώρησε κατά 0,1% στα 1.885,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ και το ασήμι έχασε 0,3% στα 22,13 δολάρια η ουγγιά.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • αποδόσεις ομολόγων
  • ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
  • αιτήσεις για επίδομα ανεργίας
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Related posts

    «Φρένο» στα ρεκόρ βάζει η Wall Street

    banks

    Wall Street: Ήπια άνοδος εν μέσω Black Friday

    banks

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές, με το βλέμμα στα επιτόκια

    banks

    Ακολούθησαν τη Wall Street στα κέρδη οι ασιατικές αγορές-Καθοριστικά μάκρο

    banks

    Συνεχίζει στο «τέμπο» του «κόκκινου» Σεπτεμβρίου η Wall Street

    banks

    Wall Street: Η καλύτερη εβδομάδα από τον Μάρτιο-Στοπ στο σερί

    banks