22.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
WORLD

ΠΟΕ: “Υπερβολικά αισιόδοξες” οι προβλέψεις μας για το παγκόσμιο εμπόριο φέτος και το 2024

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου πιθανότατα θα αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης του εμπορίου το 2023 και το 2024 λόγω της λιγότερο εύρωστης παγκόσμιας οικονομίας και των ενδεχόμενων επιπτώσεων στη ναυτιλία μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού.

Ο ΠΟΕ προέβλεπε τον Οκτώβριο ότι το εμπόριο αγαθών θα σημειώσει αύξηση 0,8% το 2023 και 3,3% το 2024. Ωστόσο, σήμερα, εκτιμά ότι η ανάπτυξη του τρέχοντος έτους απειλείται από τις γεωπολιτικές εντάσεις, όπως αυτές που έχουν διαταράξει τις διελεύσεις των πλοίων από τη Διώρυγα του Σουέζ ως απόρροια των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι της Υεμένης.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΠΟΕ, Ράλφ Όσσα, δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα ότι και οι δύο εκτιμήσεις, για την ετήσια ανάπτυξη του εμπορίου φέτος και το επόμενο έτος, φαίνονται πλέον “υπερβολικά αισιόδοξες”. 

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου πρόκειται να δημοσιεύσει τα επικαιροποιημένα στοιχεία του σε περίπου δύο μήνες. 

Ο Όσσα πρόσθεσε ότι το εμπόριο αγαθών μειώθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση στα πρώτα τρία τρίμηνο του 2023, αλλά το τέταρτο τρίμηνο φάνηκε να εξελίχθηκε καλύτερα.

“Αυτήν τη στιγμή (ο ρυθμός ανάπτυξης του 2023) φαίνεται ότι θα κυμανθεί χαμηλότερα του 0,8%. Αν θα είναι θετικός ή αρνητικός, δεν το ξέρω”, σημείωσε, τονίζοντας ότι η Ευρώπη έχει κινηθεί χειρότερα από ό,τι αναμενόταν και η ανάκαμψη της Κίνας από την πανδημία του κορονοϊού δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο φανταζόντουσαν οι οικονομολόγοι του Οργανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παγκόσμιο εμπόριο κατέγραφε αύξηση κάθε χρόνο κατά την τελευταία δεκαετία, με εξαίρεση το 2020, οπότε και το πλήγμα της πανδημίας του Covid-19 στις οικονομίες ήταν σφοδρότερο.

Όσον αφορά το 2024, ο Όσσα τόνισε ότι αρκετοί διεθνείς οργανισμού έχουν υποβαθμίσει τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του ΑΕΠ, γεγονός που πιθανόν θα έχει αντίκτυπο στις προβλέψεις του ΠΟΕ για το εμπόριο. Ωστόσο, εκτίμησε ότι το εμπόριο φέτος θα κινηθεί καλύτερα από ό,τι το 2023.

“Ναι, υπάρχουν όλοι αυτοί οι αντίθετοι άνεμοι για το διεθνές εμπόριο… αλλά δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα, ότι τόσο η παγκόσμια οικονομία εν γένει όσο και το διεθνές εμπόριο ειδικότερα αποδείχθηκαν εξαιρετικά ανθεκτικά”, δήλωσε ο Όσσα.

Επεσήμανε επίσης τη συνεχιζόμενη επέκταση του εμπορίου υπηρεσιών, το οποίο σημείωσε αύξηση κατά 9% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, με απότομη αύξηση των ψηφιακά παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο Όσσα πρόσθεσε ότι μετά το αρχικό σοκ στις αλυσίδες εφοδιασμού από τις διαταράξεις των δρομολογίων μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, ο πιο πιθανός αντίκτυπος θα είναι η αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές, λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς.

Τόνισε ακόμη ότι ο αντίκτυπος του πληθωρισμού θα γίνει αισθητός στην Ευρώπη εάν συνεχιστούν οι διαταραχές στη ναυτιλία, αλλά εκτίμησε ότι πιθανότατα θα πρόκειται για μια επιβάρυνση της τάξης μερικών δεκαδικών ψηφίων της εκατοστιαίας μονάδας και όχι για ένα ακραίο σοκ.

Related posts

Tο Κίεβο ενισχύει την ασφάλεια του ύστερα από τις ρωσικές επιθέσεις

banks

Το Ισραήλ σκοπεύει να γίνει υπερδύναμη στην τεχνητή νοημοσύνη

banks

Αβέβαιη η μοίρα της First Republic μετά την οδυνηρή πτώση της μετοχής

banks

Τουλάχιστον πέντε τραυματίες στην Ιερουσαλήμ – Για “επίθεση” μιλά ο Νετανιάχου

banks

Η Κομισιόν δίνει πρόσβαση σε υπερυπολογιστές για την ταχύτερη ανάπτυξη της AI

banks

Ρωσία: Ο υπαρχηγός του Πριγκόζιν στη “Βάγκνερ” κηδεύθηκε σιωπηρά κοντά στη Μόσχα

banks