22.1 C
Athens
April 27, 2024
Image default
POLITICS

Ποια κόμματα των ευρωεκλογών του 2019 μάς έχουν… αποχαιρετήσει

Τέσσερα χρόνια και έξι μήνες έχουν περάσει από τις τελευταίες εκλογές που διεξήχθησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου, στην Ελλάδα, είχαν πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουνίου του 2019.

Την περίοδο εκείνη ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας κυβερνούσαν τη χώρα, με τη ΝΔ, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, να βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Πολλά κόμματα και προσωπικότητες που πρωταγωνιστούσαν το 2019 έχουν πλέον… εξαφανιστεί

Τόσα χρόνια μετά, είναι ενδιαφέρον να αποτυπωθούν τα πολιτικά κόμματα που, τότε, ήταν στην κεντρική πολιτική σκηνή, ενώ, πλέον, εν όψει και των ευρωεκλογών του 2024, είτε δεν υπάρχουν είτε η δυναμική τους είναι ελάχιστη.

Οι ΑΝΕΛ του Καμμένου και ο Μαριάς

Από τα μεγάλα θύματα των ευρωεκλογών του 2019 ήταν οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Έχοντας αποχωρήσει από την κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2019, αποτελούσε στοίχημα το ποσοστό που θα λάμβαναν. Η απόδοσή τους ήταν απογοητευτική, παίρνοντας μόλις 0,80%, που αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα για τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Παράπλευρη απώλεια ήταν και ο πρώην ευρωβουλευτής των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς που είχε κατέβει με προσωποπαγή σχηματισμό, με την ονομασία «Ελλάδα, ο άλλος δρόμος». Έλαβε 1,24% και έμεινε εκτός Βουλής, αποτελώντας την τελευταία ενεργή παρουσία του στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Πάνος Καμμένος και το πολιτικό τέλος του

Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων: Η τελευταία παρουσία

Εκτός ευρωβουλής και έκτοτε κεντρικής πολιτικής σκηνής έμειναν το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

Στις ευρωεκλογές το Ποτάμι δεν κατάφερε να εκλέξει κανέναν ευρωβουλευτή, λαμβάνοντας 1,52%. Παράλληλα το κόμμα αποφάσισε να μην συμμετάσχει αυτόνομα στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν, ενώ τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς το κόμμα ανέστειλε τη λειτουργία του.

Από την άλλη πλευρά η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη που είχε καταφέρει να εισέλθει στη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2015 μετά από δεκαετίες μάχης, δεν μπόρεσε να επαναλάβει την επιτυχία της. Περιορίστηκε στο 1,45%, ενώ λίγο αργότερα και στις βουλευτικές εκλογές δεν πέρασε το όριο του 3%.

Πλέον, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, παρότι το κόμμα συνέχισε την παρουσία του, περιορίστηκε 0,38% (Μάιο) και 0,29% (Ιούνιο), επιστρέφοντας στα προ Βουλής ποσοστά του, δίχως κάποια σημαντική παρουσία στο πολιτικό σκηνικό. Σημειώνεται ότι ο Βασίλης Λεβέντης πέρασε πρόσφατα μια σημαντική περιπέτεια με την υγεία του, βγαίνοντας όμως νικητής.

Ο Βασίλης Λεβέντης

Το τέλος του ΛΑΟΣ το 2019 και η… ενεργοποίηση του 2024

Ένα ακόμη κόμμα από τη Δεξιά μεριά του πολιτικού φάσματος αδρανοποιήθηκε μετά τις ευρωεκλογές του 2019. Ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, με ποσοστό 1,23% δεν εξέλεξε ευρωβουλευτή.

Έκτοτε το κόμμα αδρανοποιήθηκε μέχρι πριν… λίγες μέρες, όπου ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Φίλιππος Καμπούρης και στελέχη του κόμματος πραγματοποίησαν συνέδριο για επανενεργοποίηση του ΛΑΟΣ, με στόχο τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές του 2024.

Ο διάττοντας… Ψινάκης

Ένα ακόμη κόμμα που έκανε την εμφάνισή του στις ευρωεκλογές του 2019 ήταν το κόμμα «Πολίτες» του Ηλία Ψινάκη.

Μετά τη θητεία του ως δήμαρχος Μαραθώνα, ο Ηλίας Ψινάκης επιθυμούσε τη συνέχεια της πολιτικής του καριέρας στην ευρωβουλή.

Το κόμμα του έλαβε 0,91%, με τον ίδιο να παίρνει 28.962 ψήφους από τις συνολικά 51.398 του κόμματος. Προφανώς δεν υπήρξε κάποια πολιτική συνέχεια, ωστόσο, άξιο αναφοράς είναι ότι δημιουργήθηκε πολύ λίγες μέρες πριν την εκλογική διαδικασία.

Από τον δήμο Μαραθώνα στην… ευρωβουλή

Χρυσή Αυγή – Η αρχή του τέλους

Η Χρυσή Αυγή έλαβε στις ευρωεκλογές 4,87%. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που πέρασε τον πήχη του 3%, καθώς, στις βουλευτικές εκλογές του 2019, δεν πέρασε τον σκόπελο και έμεινε εκτός Βουλής.

Ακολούθως επήλθε η δικαστική απόφαση που χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Έκτοτε στελέχη της πέρασαν τις πόρτες της φυλακής και το μόρφωμα -τουλάχιστον με την παρούσα ονομασία- πέρασε στο χρονοντούλαπο της πολιτικής ιστορίας.

Related posts

Λάβρος κατά Μητσοτάκη ο Κασσελάκης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – Ταΐζει σανό τους ακροδεξιούς

banks1

Τουρκικά ΜΜΕ: «Διπλωματικό αίσχος» η αποχώρηση Δένδια από την Τρίπολη

banks

Σπυρόπουλος: Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει πολύ ακριβά την ατολμία της κυβέρνησης στο πάρτι στην αγορά

banks

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις φωτιές: Δείτε όλα τα μέτρα της κυβέρνησης

banks1

Συνομιλία Μητσοτάκη – Λάιεν για το Αφγανιστάν και το προσφυγικό

banks

ΣΥΡΙΖΑ για χαμηλότερο ΑΕΠ: Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ήδη οφσάιντ

banks