19.2 C
Athens
May 10, 2024
Image default
POLITICS

ΣΥΡΙΖΑ για χαμηλότερο ΑΕΠ: Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ήδη οφσάιντ

Σφυροκοπά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η αξιωματική αντιπολίτευση στο θέμα της ακρίβειας και της οικονομίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί δριμεία κριτική με αφορμή τις ανακοινώσεις του ΑΕΠ για το 2023.

«Η ΕΛΣΤΑΤ προσγειώνει τις κυβερνητικές προβλέψεις για ανάπτυξη και επενδύσεις. Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ήδη οφσάιντ», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.

Αναφέρει ότι η ΕΛΣΤΑΤ προσγειώνει τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και προσθέτει ο κ. Παππάς πως το 15% των επενδύσεων έπεσε κάτω από το 4%. «Ο προϋπολογισμός για το 2024 είναι ήδη οφσάιντ», καταλήγει.

Το ΑΕΠ το 2023 σε τρέχουσες τιμές ανήλθε σε 220,3 δισ. ευρώ έναντι 206,6 δισ. ευρώ το 2022. Σε σταθερές τιμές (€194,5 δις) έφτασε το επίπεδό του το 2011 και οι ρυθμοί μεταβολής των προηγούμενων τριών τριμήνων του έτους αναθεωρήθηκαν οριακά. Ειδικότερα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ρυθμό ανάπτυξης 2% πέτυχε η ελληνική οικονομία το 2023, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ με την επίδοση του 4ου τριμήνου στο 1,2% σε ετήσια βάση

Ο ρυθμός είναι βραδύτερος σε σχέση με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης που ανέμενε άνοδο του ΑΕΠ 2,4%, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκτιμούσε τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2,2%. Σημειώνεται ότι για το 2024 η κυβέρνηση βασίζει τον σχεδιασμό της σε ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 2,9%. Η Κομισιόν εκτιμά πως η Ελλάδα θα έχει άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,3%.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 1,1% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2022.

Related posts

Ηλιόπουλος: Βούρκος είναι οι προσωπικές επιθέσεις και τα ψέματα

banks

Σε εξέλιξη η ενημέρωση από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

banks

Επίθεση στην Κωνσταντινούπολη: Πού αναζητά ενόχους η Τουρκία – Οι επικίνδυνοι ισχυρισμοί Σοϊλού

banks

Σύνοδος Κορυφής του Βερολίνου για Δυτικά Βαλκάνια – Συμμετέχει ο Μητσοτάκης

banks

Γενέθλια για τη Δάφνη Μητσοτάκη – Οι ευχές από τους γονείς της για την ενηλικίωσή της

banks

Κατατέθηκε η προσφυγή κατά του κόμματος Κασιδιάρη

banks