19.6 C
Athens
May 11, 2024
Image default
MARKETS

Ήπιες μεταβολές στη Wall Street- Νέα πτώση για το πετρέλαιο

Ήπιες μεταβολές στη Wall Street- Νέα πτώση για το πετρέλαιο

Με μεικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης (5/12) στη Wall Street, καθώς τα νέα στοιχεία για την απασχόληση ενίσχυσαν τις προβλέψεις ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια, αρχής γενομένης από το Μάρτιο του 2024.

Η Apple και άλλες εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσαν κέρδη, ενώ οι μετοχές στον κλάδο των βασικών καταναλωτικών προϊόντων υποχώρησαν μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ «έπεσαν» τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021, υποδεικνύοντας ότι η αγορά εργασίας επιβραδύνει.

Ειδικότερα, στη σημερινή συνεδρίαση ο Dow Jones υποχώρησε κατά 79,88 μονάδες ή 0,22%, κλείνοντας στις 36.124,56 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 0,06% στις 4.567,18 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,31% και έκλεισε στις 14.229,91 μονάδες.

Οι σημερινές κινήσεις των δεικτών έρχονται σε συνέχεια των απωλειών της Δευτέρας, γεγονός που έθεσε υπό αμφισβήτηση εάν η αγορά είχε «ανέβει» πολύ γρήγορα. Η υποχώρηση της Δευτέρας ήρθε μετά από πέντε διαδοχικές θετικές εβδομάδες για τους τρεις βασικούς δείκτες. Πάντως, εξακολουθούν να είναι έντονα ανοδικοί σε τριμηνιαία και ετήσια βάση. Αυτό υπογραμμίζει τη δυναμική του ράλι της αμερικανικής αγοράς.

Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης διόρθωσε σήμερα, καταγράφοντας απώλεις άνω του 1%, αντιστρέφοντας την μέχρι τώρα ανοδική πορεία του. Παρόλα αυτά, ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης έχει σημειώσει άλμα σχεδόν 7% τον τελευταίο μήνα.

Η χρηματιστηριακή αξία της Apple ξεπέρασε τα 3 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά από τον Αύγουστο. Είχε περάσει επίσημα το όριο των 3 τρισ. δολαρίων για πρώτη φορά τον Ιούνιο.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε σήμερα κάτω από το 4,2%, στον απόηχο των στοιχείων για την απασχόληση. Οι ανοιχτές θέσεις εργασίας υποχώρησαν στο τέλος του Οκτωβρίου σε χαμηλό 28 μηνών, στις 8,733 εκατ. όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις θέσεις εργασίας στις 9,30 εκατ. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκαν καθοδικά στις 9,350 εκατ. θέσεις από 9,553 εκατ. 

Ο τομέας των υπηρεσιών ανέκαμψε στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο από τα χαμηλά πέντε μηνών στα οποία είχε βρεθεί τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο δείκτης του ινστιτούτου ISM αυξήθηκε στις 52,7 μονάδες από 51,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας μεγαλύτερη άνοδο από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται πως οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει επέκταση του κλάδου.

Ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 55,1%, ενώ ο δείκτης νέων παραγγελιών παρέμεινε στο 55,5%. Ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 50,7% και ο δείκτης τιμών μειώθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 58,3%.

Οι επενδυτές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αναμένουν ότι η Fed θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τα επιτόκια υποδηλώνουν πιθανότητα 65% όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων μέχρι τη συνεδρίαση της Fed τον Μάρτιο.

Την τέταρτη διαδοχική τους πτώση κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο, εν μέσω ανησυχιών για το κατά πόσο ο OPEC+ θα καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις στις οποίες κατέληξε κατά την τελευταία συνεδρίασή του, για εθελοντική επέκταση των περικοπών στην παραγωγή αργού το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου έχασε 72 cents ή 1% και έκλεισε στα 72,32 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 83 cents ή 1,1% στα 77,20 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures. Και τα δύο συμβόλαια διολίσθησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Ιουλίου.

Ήπια πτώση κατέγραψε ο χρυσός μετά το ενδοσυνεδριακό ρεκόρ της Δευτέρας καθώς η ανάκαμψη του αμερικανικού δολαρίου άμβλυνε την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση. Ο χρυσός στην αγορά spot χάνει 0,5% στα 2.020,29 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 0,3% στα 2.036,30 δολάρια ανά ουγγιά.

#WALL_STREET_ΗΠΑ #Apple #χρυσός #θέσεις_εργασίας #ΟΜΟΛΟΓΑ #FEDERAL_RESERVE

Related posts

Αμερικανικά «βαρίδια» κράτησαν στάσιμες τις ευρωαγορές

banks

Απώλειες στις ασιατικές αγορές- «Βαρίδι» ο τομέας των ακινήτων

banks

Ισχυρή πτώση στις ευρωαγορές λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή

banks

Μία «ανάσα» μακριά από το ιστορικό υψηλό του ο Nikkei

banks

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πέμπτη διαδοχική πτώση για τον Stoxx 600

banks

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο τα μάκρο

banks