19.2 C
Athens
May 10, 2024
Image default
WORLD

Πραξικόπημα στην Γκαμπόν: Μεταβατικός πρόεδρος ο στρατηγός Γκεμά

Ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, της επίλεκτης μονάδας του στρατού της Γκαμπόν, στρατηγός Μπρις Ολγκί Γκεμά, αναλαμβάνει “μεταβατικός πρόεδρος” της χώρας, με απόφαση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που διαβάστηκε στο τηλεοπτικό κανάλι Gabon 24.

“Ο στρατηγός Ολγκί Γκεμά Μπρις διορίστηκε ομόφωνα πρόεδρος της Επιτροπής Μετάβασης και Αποκατάστασης των Θεσμών, μεταβατικός πρόεδρος” ανέφερε ένας αξιωματικός, παρουσία δεκάδων ανώτατων στρατιωτικών που εκπροσωπούσαν όλους τους κλάδους του στρατού της Γκαμπόν.

Η διάρκεια αυτής της “μεταβατικής περιόδου” κατά την οποία θα ασκούν την εξουσία οι στρατιωτικοί δεν διευκρινίστηκε.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα συνεχιστεί “μέχρι νεωτέρας”.

Εξάλλου, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση, οι πραξικοπηματίες αποφάσισαν να αποκαταστήσουν τη λειτουργία των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία είχαν διακόψει την εκπομπή τους νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται πως ομάδα αποτελούμενη από δώδεκα αξιωματικούς του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας της Γκαμπόν ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως καταλαμβάνει την εξουσία στη χώρα της Αφρικής, ακυρώνει τις εκλογές και “καταλύει όλους τους θεσμούς της Δημοκρατίας”, έχοντας αποφασίσει να βάλει “τέλος σε αυτό το καθεστώς”, εννοώντας την επί 56 έτη κυριαρχία της οικογένειας Μπόνγκο στην Γκαμπόν.

Η Γκαμπόν είναι η έκτη χώρα της Αφρικής όπου γίνεται στρατιωτικό πραξικόπημα, κατά σειρά το όγδοο από το 2020 — προηγήθηκαν το Μαλί (δύο φορές), η Μπουρκίνα Φάσο (επίσης), η Γουινέα, το Τσαντ και, μόλις τον περασμένο μήνα, ο Νίγηρας.

Ανακοίνωση ελέγχου της διακυβέρνησης

Η ομάδα εμφανίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μπροστά στις κάμερες της κρατικής τηλεόρασης, που έχει την έδρα της δίπλα στο κτήριο της προεδρίας, και ένα μέλος της ανέγνωσε ανακοίνωση που κάνει λόγο για διακυβέρνηση “ανεύθυνη” και “απρόβλεπτη”, που οδηγούσε “σε διαρκή επιδείνωση της κοινωνικής συνοχής” και “σε χάος”, προσθέτοντας “εν ονόματι του λαού της Γκαμπόν αποφασίσαμε να υπερασπίσουμε την ειρήνη βάζοντας τέλος σε αυτό το καθεστώς”.

Η ομάδα των αξιωματικών, που αυτοαποκαλείται “Επιτροπή μετάβασης και αποκατάστασης των θεσμών”, διαβεβαίωσε πως εκπροσωπεί όλα τα όπλα των ενόπλων δυνάμεων και το σύνολο των σωμάτων ασφαλείας.

Οι εκλογές της 26ης Αυγούστου και τα αποτελέσματά τους “ακυρώνονται”.

“Όλοι οι θεσμοί της δημοκρατίας καταλύονται, η κυβέρνηση, η Γερουσία, η Βουλή, το Συνταγματικό Δικαστήριο. Καλούμε τον πληθυσμό να μείνει ήρεμος (…) και διαβεβαιώνουμε προς είμαστε προσηλωμένοι στην τήρηση των δεσμεύσεων της Γκαμπόν έναντι της διεθνούς κοινότητας”, σύμφωνα με τους πραξικοπηματίες, που έκαναν επίσης γνωστό πως κλείνουν τα σύνορα “μέχρι νεοτέρας διαταγής”.

Ανάμεσα στους αξιωματικούς είναι μέλη της προεδρικής φρουράς, του τακτικού στρατού και της αστυνομίας.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο ανατραπείς πρόεδρος

Ο Μπόνγκο κρατείται “στην κατοικία του φρουρούμενος” μαζί με την οικογένειά του και τους γιατρούς του, αλλά και έναν από τους γιους του που έχει συλληφθεί, ανακοίνωσαν σήμερα οι αξιωματικοί: “Ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό κρατείται στην κατοικία του φρουρούμενος μαζί με την οικογένειά του και τους γιατρούς του”, σύμφωνα με ανακοίνωση που διάβασαν στην κρατική τηλεόραση οι στρατιωτικοί της Επιτροπής Μετάβασης και Αποκατάστασης των Θεσμών.

Ο Νουρεντίν Μπονγκό Βαλεντίν, γιος και στενός σύμβουλος του προέδρου, ο Ίαν Ζισλέν Ενγκουλού, προσωπάρχης του Μπονγκό, ο Μοχάμεντ Αλί Σαλιού, αναπληρωτής προσωπάρχης, ο Αμπντούλ Χοσεϊνί, σύμβουλος της προεδρίας, ο Ζεσιέ Ελά Εκογκά, ειδικός σύμβουλος και εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας, καθώς και τα δύο πιο υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος της Γκαμπόν “έχουν συλληφθεί”, εξήγησε ο συνταγματάρχης που διάβασε στη διάρκεια της νύκτας την ανακοίνωση για το πραξικόπημα.

Αυτοί συνελήφθησαν κυρίως για “εσχάτη προδοσία εναντίον των θεσμών του κράτους, μαζική υπεξαίρεση κρατικών κεφαλαίων, κατάχρηση διεθνούς χρηματοδότησης, πλαστογραφία και χρήση πλαστογραφίας, πλαστογραφία της υπογραφής του προέδρου της Δημοκρατίας, ενεργητική δωροδοκία, λαθρεμπόριο ναρκωτικών”, διευκρίνισε.

Related posts

Απειλές Σοϊγκού: Ίσως χρησιμοποιήσουμε κι εμείς βόμβες διασποράς αν οι ΗΠΑ στείλουν τέτοια όπλα στην Ουκρανία

banks

Κίνα: Τα offshore duty-free καταστήματα της Χαϊνάν είδαν τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 31% το πρώτο εξάμηνο του έτους

banks

Οι ιρανόφιλοι Χούθι της Υεμένης μπήκαν στον πόλεμο με το Ισραήλ – Φόβοι για εξάπλωση της σύγκρουσης

banks

Βατικανό-Σουδάν: Ο πάπας Φραγκίσκος καλεί σε “διάλογο” για τη διευθέτηση της “σοβαρής” κατάστασης

banks

Τουρκία: Σε φυλάκιση 2,5 ετών καταδικάστηκε ο αρχισυντάκτης τηλεοπτικού καναλιού

banks

Η Κίνα ξεκίνησε γεώτρηση 10.000 μέτρων στον φλοιό της Γης

banks