18.6 C
Athens
May 10, 2024
Image default
WORLD

Πραξικόπημα στην Γκαμπόν: Οι ΗΠΑ καλούν τον στρατό να αποκαταστήσει στην εξουσία την πολιτική κυβέρνηση

Η διπλωματία των ΗΠΑ καλεί τον στρατό της Γκαμπόν να αποκαταστήσει το “πολιτικό καθεστώς” της χώρας και εκφράζει τη “βαθιά ανησυχία” της για την ανατροπή με πραξικόπημα του προέδρου Αλί Μπονγκό αμέσως μετά τις εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβήτησε η αντιπολίτευση.

“Καλούμε τους υπεύθυνους να αφήσουν ελεύθερα τα μέλη της κυβέρνησης και τις οικογένειές τους, να εγγυηθούν την ασφάλειά τους και να διατηρήσουν το πολιτικό καθεστώς”, τόνισε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η Βρετανία καταδικάζει την “αντισυνταγματική κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό”

Η κυβέρνηση της Βρετανίας καταδικάζει την “αντισυνταγματική κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό” στην Γκαμπόν και καλεί να αποκατασταθεί η “συνταγματική κυβέρνηση” στην εξουσία, τονίζει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες Τετάρτη το βράδυ το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας πάντως ότι το Λονδίνο “αναγνωρίζει” τις “ανησυχίες” για την πρόσφατη εκλογική διαδικασία.

Αξιωματικοί του στρατού ανακοίνωσαν χθες το πρωί ότι καταλαμβάνουν την εξουσία, μετά την ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής της χώρας της Αφρικής πως ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό εξασφάλισε τρίτη συναπτή θητεία.

Μεταβατικός πρόεδρος ο στρατηγός Γκεμά

Ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, της επίλεκτης μονάδας του στρατού της Γκαμπόν, στρατηγός Μπρις Ολγκί Γκεμά, αναλαμβάνει “μεταβατικός πρόεδρος” της χώρας, με απόφαση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που διαβάστηκε στο τηλεοπτικό κανάλι Gabon 24.

“Ο στρατηγός Ολγκί Γκεμά Μπρις διορίστηκε ομόφωνα πρόεδρος της Επιτροπής Μετάβασης και Αποκατάστασης των Θεσμών, μεταβατικός πρόεδρος” ανέφερε ένας αξιωματικός, παρουσία δεκάδων ανώτατων στρατιωτικών που εκπροσωπούσαν όλους τους κλάδους του στρατού της Γκαμπόν.

Η διάρκεια αυτής της “μεταβατικής περιόδου” κατά την οποία θα ασκούν την εξουσία οι στρατιωτικοί δεν διευκρινίστηκε.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα συνεχιστεί “μέχρι νεωτέρας”.

Εξάλλου, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση, οι πραξικοπηματίες αποφάσισαν να αποκαταστήσουν τη λειτουργία των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία είχαν διακόψει την εκπομπή τους νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται πως ομάδα αποτελούμενη από δώδεκα αξιωματικούς του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας της Γκαμπόν ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως καταλαμβάνει την εξουσία στη χώρα της Αφρικής, ακυρώνει τις εκλογές και “καταλύει όλους τους θεσμούς της Δημοκρατίας”, έχοντας αποφασίσει να βάλει “τέλος σε αυτό το καθεστώς”, εννοώντας την επί 56 έτη κυριαρχία της οικογένειας Μπόνγκο στην Γκαμπόν.

Η Γκαμπόν είναι η έκτη χώρα της Αφρικής όπου γίνεται στρατιωτικό πραξικόπημα, κατά σειρά το όγδοο από το 2020 — προηγήθηκαν το Μαλί (δύο φορές), η Μπουρκίνα Φάσο (επίσης), η Γουινέα, το Τσαντ και, μόλις τον περασμένο μήνα, ο Νίγηρας.

Related posts

Stellantis: “Λουκέτα” στην αυτοκινητοβιομηχανία αν δεν επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία του Brexit

banks

Η Μόσχα είναι έτοιμη να στηρίξει κάθε ενέργεια που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και σε εκεχειρία στη Γάζα

banks

Ιράν: Το μόνο που μοιραζόμαστε με το Ισραήλ είναι η απόρριψη της λύσης των δύο κρατών στην Παλαιστίνη

banks

Απεργία στο αεροδρόμιο του Βερολίνου τη Δευτέρα

banks

ΗΠΑ: Στο Ανώτατο Δικαστήριο πηγαίνει η μάχη για το χάπι άμβλωσης

banks

Ολλανδία: Κλειστά αύριο τα εβραϊκά σχολεία στο Άμστερνταμ

banks