21.9 C
Athens
May 9, 2024
Image default
WORLD

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Η ECOWAS ψάχνει λύση καθώς εκπνέει το τελεσίγραφο για αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης

Οι υπουργοί Άμυνας της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) αναμένεται να ολοκληρώσουν αργότερα σήμερα τις συνομιλίες τους σχετικά με μία πιθανή επέμβαση στον Νίγηρα, καθώς μεσολαβητές του περιφερειακού οργανισμού προσπαθούν να ωθήσουν τους επικεφαλής του πραξικοπήματος στην Νιαμέι να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη προτού εκπνεύσει το τελεσίγραφο που τους έχουν θέσει.

Η στρατιωτική χούντα στον Νίγηρα βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ECOWAS, η οποία έχει υιοθετήσει τη σκληρότερη μέχρι στιγμής στάση της για την ανατροπή την περασμένη εβδομάδα του προέδρου του Νίγηρα Μοαμέντ Μπαζούμ, στο έβδομο πραξικόπημα που σημειώνεται στη δυτική και κεντρική Αφρική από το 2020.

Επιφέροντας πλήγμα στις ελπίδες για αποκατάσταση του προηγούμενου στάτους κβο, η χούντα στη Νιαμέι ανακάλεσε την ισχύ συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ. Το Παρίσι δεν έχει μέχρι στιγμής αντιδράσει.

Η κίνηση αυτή απηχεί παρόμοιες που είχαν γίνει από τις χούντες στο γειτονικό Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο μετά τα πραξικοπήματα που έγιναν εκεί και θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά τη μορφή του κοινού αγώνα κατά των ισλαμιστών τζιχαντιστών.

Η Γαλλία διατηρεί μεταξύ 1.000 και 1.500 στρατιωτών στον Νίγηρα, οι οποίοι βοηθούν στον αγώνα κατά της εξέγερσης οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, η οποία έχει αποσταθεροποιήσει την περιοχή του Σάχελ στη δυτική Αφρική.

Αντιπροσωπεία της ECOWAS βρίσκεται στην Νιαμέι, ελπίζοντας να εξασφαλίσει μια “οριστική και φιλική λύση” στην κρίση, αν και το δυτικοαφρικανικό μπλοκ έχει επιβάλει επίσης σαρωτικές κυρώσεις και έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να εγκρίνει τη χρήση βίας στην περίπτωση που ο Μπαζούμ δεν αποκατασταθεί στο αξίωμά του ως την Κυριακή.

Ο αυτοανακηρυχθείς ηγέτης του Νίγηρα, ο στρατηγός Αμπντουραχμάν Τιανί, απέρριψε τις κυρώσεις και δήλωσε ότι η χούντα δεν θα υποχωρήσει απέναντι σε οποιεσδήποτε απειλές.

Αργότερα σήμερα, οι υπουργοί Άμυνας της περιοχής θα ολοκληρώσουν επισήμως πολυήμερη συνάντησή τους στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Αμπούτζα όσον αφορά μια πιθανή στρατιωτική απάντηση, η οποία θα είναι, όπως έχουν δηλώσει, η έσχατη λύση. Η χούντα ανακοίνωσε χθες ότι οποιαδήποτε επίθεση ή απόπειρα επίθεσης από την ECOWAS θα αντιμετωπιστεί με άμεσα αντίποινα σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της, πέραν αυτών που είναι φιλικά στον Νίγηρα.

Ο επικεφαλής της χούντας Τιανί εξασφάλισε την υποστήριξη των στρατιωτικών καθεστώτων του Μαλί και της Μπουρκίνα Φάσο και επικαλέστηκε την συνέχιση της έλλειψης ασφάλειας ως βασική αιτιολογία για την κατάληψη της εξουσίας στον Νίγηρα, μολονότι τα στοιχεία για τις επιθέσεις των τζιχαντιστών δείχνουν ότι η ασφάλεια στη χώρα βελτιωνόταν στην πραγματικότητα.

-

Related posts

HSBC: Αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξης της Ευρωζώνης το 2023, στο 0,5%

banks

Στη Νορβηγία ο Ζελένσκι για συναντήσεις με τους ηγέτες των σκανδιναβικών χωρών

banks

Κάτω από 50% η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Απρίλιο, λένε οι αγορές

banks

COP28: Η Ρωσία ζητεί να αποφευχθεί μια “χαοτική” έξοδος από τα ορυκτά καύσιμα

banks

Ρωσία: Έκρηξη σε σιδηροδρομική γέφυρα στην περιοχή της Σαμάρα

banks

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Σερβίας έθεσαν υπό κράτηση τρεις αστυνομικούς του Κοσσυφοπεδίου

banks