22.5 C
Athens
May 1, 2024
Image default
ECONOMY

Πόσα θα δανειστούμε από τις αγορές το 2024 – Πώς θα μειωθεί κατά 20 μονάδες το χρέος

Συνεχή παρουσία στις αγορές μέσω έκδοσης ομολόγων, αν και περιορισμένη σε σχέση με φέτος, αλλά και με την έκδοση «πράσινου ομολόγου» το Δημόσιο, και πιο συγκεκριμένα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σχεδιάζει το προχωρήσει το 2024.

Ο καθαρός δανεισμός του Δημοσίου το 2024 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ ενώ σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 5,4 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν στην πληρωμή χρεολυσίων, δηλαδή ομολόγων που λήγουν. Επομένως ο μακροπρόθεσμος δανεισμός του Δημοσίου για την επόμενη χρονιά σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό θα διαμορφωθεί στο επίπεδο των 9 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την πορεία του δημόσιου χρέους το 2024, με βάση το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2024, μέσα σε δύο χρόνια αναμένεται να υποχωρήσει πάνω από 20 ποσοστιαίες μονάδες  φτάνοντας στο 152,3% του ΑΕΠ από 172,6% του ΑΕΠ το 2022.

Πιο συγκεκριμένα, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 357 δισ. ευρώ ή 160,3% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2023, έναντι 356,597 δισ. ευρώ ή 172,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2022, παρουσιάζοντας μείωση κατά 12,3 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2022.

Το 2024 το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 356 δισ. ευρώ ή 152,3% ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2023.

Δεδομένων των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία εκτιμάται ότι στο τέλος του 2023 θα προσεγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ, των αναμενόμενων αυξημένων επιπλέον εκταμιεύσεων προς το Δημόσιο από τα χρηματοδοτικά σχήματα που έχουν ήδη αποφασισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο από τα διαρθρωτικά ταμεία όσο και από το NGEU, καθώς και των σχετικά περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών του για το έτος 2024, λόγω και των προπληρωμών δύο ακόμη δόσεων του 2024 & 2025 από το δάνειο του πρώτου μνημονίου ύψους 5,29 δισ. ευρώ, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι περιορισμένη, αναφορικά με το συνολικό ποσό εκδόσεων.

Η δανειακή στρατηγική

Βασικός στόχος της δανειακής στρατηγικής που θα ακολουθηθεί για το 2024 θα είναι η διασφάλιση:

  • συνεχούς εκδοτικής παρουσίας στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP καθ’ όλη τη διάρκειά του
  • περαιτέρω παροχής εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με διατήρηση κατά το δυνατόν της ήδη εκτεταμένης φυσικής ωρίμανσής τους,
  • μείωσης των περιθωρίων δανεισμού του Δημοσίου καθώς και
  • περαιτέρω διασφάλισης της συνέπειας του Ελληνικού Δημοσίου ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνης.

Ταυτόχρονα, θα επιχειρηθεί η αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται στο βραχυχρόνιο τμήμα της ευρωπαϊκής καμπύλης σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, αξιοποιώντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις υφιστάμενες θέσεις και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού χαρτοφυλακίου δημόσιου χρέους.

Τέλος, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές, το 2024 θα επιχειρηθεί και έκδοση ελληνικών κρατικών χρεογράφων με προσανατολισμό των δανειακών τους προσόδων στην «πράσινη» και «βιώσιμη» ανάπτυξη, με στόχο την επέκταση της επενδυτικής βάσης και τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, θα επιδιωχθεί, στο πλαίσιο λειτουργίας της πρωτογενούς αγοράς, πλέον της εκδοτικής δραστηριότητας, να εφαρμοστεί πολιτική διαχείρισης χαρτοφυλακίου, μέσω της οποίας θα διασφαλίζονται ο αναγκαίος χώρος για τη συνεχή παρουσία  στις αγορές, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της εκάστοτε κλίσης της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων για τη διασφάλιση βέλτιστου αποτελέσματος, αναφορικά με το κόστος δανεισμού.

Κατά το επόμενο έτος, θα διατηρηθούν οι βασικοί μεσοπρόθεσμοι στόχοι διαχείρισης του χαρτοφυλακίου δημόσιου χρέους, όπως είναι η πλήρης αντιστάθμιση του συναλλαγματικού κινδύνου για τα δάνεια εκτός ευρώ και η διατήρηση της υφιστάμενης αναλογίας χρέους σταθερού επιτοκίου στο σύνολο του χαρτοφυλακίου.

Related posts

Αγροτικό πετρέλαιο: Πώς θα γίνει η επιστροφή του ΕΦΚ – Τα κριτήρια και οι ημερομηνίες

banks

Παγκρήτια Τράπεζα: Από Δευτέρα υποδέχεται τους πελάτες της HSBC

banks

Ασφαλιστικές εταιρείες: Πανδημία και κλιματική αλλαγή οι μεγάλες προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς

banks

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά του Alpha από την Motor Oil

banks

ΡΑΕ: Θωρακίζεται το ηλεκτρικό σύστημα κατά του κίνδυνου μπλακάουτ μέσα στο Πάσχα

banks

Μετ’ εμποδίων τα πασχαλινά ψώνια στα εμπορικά κέντρα

banks