22.1 C
Athens
April 27, 2024
Image default
NATIONAL BANK

Π. Μυλωνάς: Επιβράβευση των μετόχων μας με μερίσματα και buybacks

Με διανομή μερισμάτων και προγράμματα επαναγοράς μετοχών (share buybacks) σχεδιάζει την πολιτική επιβράβευσης των μετόχων της η Εθνική Τράπεζα σε βάθος τριετίας, αξιοποιώντας το πλεόνασμα κεφαλαίων που αποφέρει η ισχυρή κερδοφορία η οποία αναμένεται να διατηρηθεί στα επίπεδα των 1,2 δισ. ευρώ ως το 2026.

Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, σχολιάζοντας τα ετήσια αποτελέσματα της τράπεζας σε διεθνείς και εγχώριους αναλυτές τα οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις μας ακόμη και μετά την προς επάνω αναθεώρηση του περασμένου Αυγούστου”.

Τούτων δοθέντων, ο κ. Μυλωνάς επιβεβαίωσε ότι θα προβεί η τράπεζα σε αίτημα προς τον Επόπτη για έγκριση μερίσματος 25-30% φέτος (από τα κέρδη του 2023). Κατόπιν, μόλις ξεκαθαρίσει και το τοπίο σχετικά με τη στρατηγική του ΤΧΣ για τη διάθεση του εναπομείνοντος μεριδίου 18% στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, θα εξεταστεί μαζί με τον Επόπτη η δυνατότητα επαναγοράς μετοχών -την οποία ο κ. Μυλωνάς θεώρησε ως “θετική επιλογή” για την αξιοποίηση του πλεονάσματος κεφαλαίων.

Σε επίπεδο τριετίας, η Εθνική αναμένει διατήρηση της ισχυρής οργανικής κερδοφορίας στα επίπεδα του 1,2 δισ. ευρώ χάρη στην ανάκαμψη των χορηγήσεων, τη διατήρηση του περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων και για το 2024 και της ισχυρής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ειδικά για τα επιτόκια, αναμένεται υποχώρηση στο 3,5% στο τέλος του τρέχοντος έτους και στο 2,25% στο τέλος του 2025.

Όσον αφορά στη στρατηγική αξιοποίησης της υπερβάλλουσας ρευστότητας που συσσωρεύει η Εθνική στο πλαίσιο της ισχυρής κερδοφορίας που καταγράφει ο κλάδος μετά το 2022 -και η οποία αναμένεται να συνεχιστεί αμείωτη τουλάχιστον έως το 2026- εξετάζονται ευκαιρίες εξαγορών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και συνεργασιών με Fintechs, καθώς και κοινοπρακτικά δάνεια στην Ευρώπη. “Πρωταρχικός στόχος μας παραμένει η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου μας στην ελληνική αγορά”, υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς.

Όπως εξήγησε η διοίκηση της τράπεζας, οι βιώσιμοι ρυθμοί κερδοφορίας, η σταθερή μείωση των λειτουργικών εξόδων και η ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης αναμένεται να δημιουργήσουν πλεόνασμα εννέα ποσοστιαίων μονάδων (900 μβ) στα κεφάλαια της τράπεζας, κάτι που θα επιτρέψει στην Εθνική να προσεγγίσει τους μέσους όρους μερισματικής απόδοσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Ειδικότερα ως προς την ενίσχυση του εξυπηρετούμενου δανειακού χαρτοφυλακίου, αυτή εκτιμάται να ανέλθει σε 7% ετησίως την επόμενη τριετία, με κύρια κινητήριο δύναμη τα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων (5%) και δευτερευόντως μέσω της λιανικής (2%). Ως τους πιο δυναμικούς τομείς ανάπτυξης των corporate δανείων, η διοικητική ομάδα της τράπεζας ανέδειξε τη Ναυτιλία, το project finance και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σε επίπεδο εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου, η ΕΤΕ πέτυχε μείωση του δείκτη NPE στα επίπεδα του 3,7% στο τέλος του 2023 έναντι 5,2% ένα έτος νωρίτερα, με τον δείκτη κάλυψης να ανέρχεται πλέον στο 88%.

Όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων για τα κεφάλαια MREL, σήμερα η Εθνική έχει υπερβεί τον στόχο αγγίζοντας το 24,5% φέτος, το 25,3% στο τέλος του 2024 ώστε να επιτευχθεί το 27,5% που είναι ο τελικός στόχος για το 2025.

Για την απομείωση της αναβαλλόμενης φορολογίας, τέλος, ο κ. Μυλωνάς διευκρίνισε ότι στόχος είναι η γραμμική μείωση του DTC στο 35% στο τέλος της επόμενης τριετίας, από 55% φέτος.

Related posts

Ξεπέρασαν το €1,4 δισ. οι προσφορές για το Tier 2 της Εθνικής Τράπεζας – Αντλεί €500 εκατ. με επιτόκιο 8%

banks

Ανοδική αναθεώρηση προβλέψεων ΕΤΕ για ανάπτυξη το 2021 στο +5,7%

banks

Η  Εθνική  Τράπεζα για το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ” ΕΛΠΙΔΑ”

banks

Η Εθνική Τράπεζα, για ακόμα μία χρονιά, ανταμείβει τους συνεπείς πελάτες στεγαστικών δανείων

banks

Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας – Οι νέες τιμές-στόχοι

banks

Π. Μυλωνάς: Η στρατηγική απόφαση της Εθνικής για τεχνολογική αναβάθμιση

banks