20.3 C
Athens
April 30, 2024
Image default
NATIONAL BANK

Ξεπέρασαν το €1,4 δισ. οι προσφορές για το Tier 2 της Εθνικής Τράπεζας – Αντλεί €500 εκατ. με επιτόκιο 8%

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της έκδοσης του νέου Tier 2 ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας, τέσσερα περίπου χρόνια μετά από την τελευταία αντίστοιχη έκδοση το 2019. Η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να ξεπερνούν το 1,4 δισ. ευρώ.

Το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 8% από 8,375% που ήταν το αρχικό, ενώ ο τίτλος έχει διάρκεια 10,25 ετών με δυνατότητα ανάκλησης μετά το πέρας των 5,25 ετών και αναμένεται να αξιολογηθεί με “Ba3” από τη Moody’s.

Την έκδοση και τα σχετικά investor calls έχουν αναλάβει να “τρέξουν” οι Barclays, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale.

Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι να κεφαλαιοποιήσει το θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Ελλάδα αλλά και τον τραπεζικό κλάδο, έπειτα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια (DBRS), τη διπλή αναβάθμιση της χώρας από τη Moody’s και κυρίως η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τις Fitch και Moody’s, με την τελευταία να βαθμολογεί πλέον τις καταθέσεις της ΕΤΕ με investment grade.

Όπως επισήμανε ο οίκος, η αναβάθμιση αυτή λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η ΕΤΕ έχει τους ισχυρότερους κεφαλαιακούς δείκτες στην αγορά, παρέχοντάς την υψηλότερη ικανότητα απορρόφησης ζημιών μεταξύ των εγχώριων τραπεζών. Αυτό επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και από τα αποτελέσματα των stress test της EBA, με την Εθνική να πετυχαίνει το υψηλότερο CET1 στο 21,6% στο βασικό σενάριο και στο 14,5% στο δυσμενές σενάριο μέχρι το τέλος του 2025.

Αυτή είναι και η πρώτη έξοδος της συστημικής τράπεζες στις αγορές φέτος και γίνεται στο πλαίσιο της κάλυψης των Ελάχιστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων, MREL. Πάντως έχει καλύψει τον στόχο MREL για τον Ιανουάριο του 2024 (22,5% έναντι απαίτησης 22,7%), ενώ ο στόχος του 2025 για τον δείκτη ΜREL είναι 27%.  Έπειτα από τη σημερινή έκδοση ο δείκτης MREL θα διαμορφωθεί στο 23,57%.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της έκδοσης στους επενδυτές, ο νέος τίτλος θα μπορούσε να συμβάλει κατά 110 μονάδες βάσης στο συνολικό κεφάλαιο της ΕΤΕ και να αυξήσει τα αποθέματα του CET1 στις 500 μ.β.

Όπως είχε αναφέρει στους αναλυτές ο κ. Χρίστος Χριστοδούλου (CFO), η τράπεζα λειτουργεί proactively και έτσι θα εξέταζε την ευκαιρία για νέα έξοδο στις αγορές στο β’ εξάμηνο, ενώ οι συνθήκες θα “όριζαν” εάν ο νέος τίτλος θα ήταν senior ή Tier 2.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης CET1 της τράπεζας διαμορφώθηκε στο 17,3% το β’ τρίμηνο έχοντας προσθέσει 160 μ.β. από την αρχή του έτους, με τον δείκτη Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 18,4%.

Related posts

Axia: Σύσταση buy για την Εθνική Τράπεζα – Σημαντική μείωση στα NPEs μετά την πώληση Symbol και Mirror

banks

Εθνική Τράπεζα: Πώληση απαιτήσεων από χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων

banks

Η Εθνική Τράπεζα συμπληρώνει φέτος 180 χρόνια από την ίδρυσή της

banks

Εκδήλωση από το Hellenic Observatory και την ΕΤΕ για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

banks

Ανάσα για την Εθνική Τράπεζα η τροπολογία για το ΛΕΠΕΤΕ

banks

Τι σημαίνει για τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ η απόφαση του Αρείου Πάγου

banks