22 C
Athens
May 9, 2024
Image default
WORLD

Σε δίκη Λευκορώσος πρώην καταδρομέας για συμμετοχή σε δολοφονίες αντιπάλων του Λουκασένκο

Ένα πρώην μέλος μονάδας καταδρομέων της Λευκορωσίας θα παρουσιαστεί σε δικαστήριο της Ελβετίας τον Σεπτέμβριο, κατηγορούμενος για συμμετοχή στις εξαφανίσεις πολιτικών αντιπάλων του Λουκασένκο το 1999, ανακοίνωσε σήμερα ελβετική ΜΚΟ που υποστηρίζει τους συγγενείς τους.

Ο Γιούρι Γκαράφσκι, “πρώην μέλος της Ειδικής Μονάδας Ταχείας Επέμβασης (SOBR) του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, θα εμφανιστεί ενώπιον ποινικού δικαστηρίου στο καντόνι Ζανκτ Γκάλεν της Ελβετίας στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου”, ανέφερε σε δελτίο Τύπου η οργάνωση TRIAL International, η οποία μάχεται κατά της ατιμωρησίας για τα πιο σοβαρά εγκλήματα στον κόσμο.

“Αυτή η δίκη θα είναι ιστορική”, παρατηρεί η νομική σύμβουλος της TRIAL, η Βόνι Ραμπολαμανάνα, για την οποία “η δίωξη τέτοιων εγκλημάτων στην Ελβετία θα αποτελέσει παράδειγμα για όλο τον κόσμο”.

Οι αρχές του καντονιού Ζανκτ Γκάλεν επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η δίκη θα ξεκινήσει στις 19 Σεπτεμβρίου.

Ο Γιούρι Γκαράφσκι θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις βίαιες εξαφανίσεις τριών πολιτικών αντιπάλων του Λουκασένκο στη Λευκορωσία το 1999: του Γιούρι Ζαχάρενκο, πρώην υπουργού Εσωτερικών, του Βίκτορ Γκοντσάρ, πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού κατά τα πρώτα χρόνια της προεδρίας του Λουκασένκο, και του Ανατόλι Κρασόφσκι, επιχειρηματία και στενού φίλου του Γκοντσάρ.

Το 2019, ο Γιούρι Γκαράφσκι αποκάλυψε στο γερμανικό μέσο ενημέρωσης Deutsche Welle ότι συμμετείχε στο “τάγμα θανάτου” που εκτέλεσε τους τρεις αντιπάλους του Λουκασένκο. Στη συνέντευξή του αυτή περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τους τρόπους με τους οποίους εκτελούσαν, δηλώνοντας ότι ήταν ένας από εκείνους που απήγαγαν και εκτέλεσαν τους Ζαχάρενκο, Γκοντσάρ και Κρασόφσκι.   Το 2021, μετά την επιβεβαίωση της παρουσίας του στην Ελβετία, η TRIAL, η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) και η λευκορωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna κατέθεσαν καταγγελία για ποινικά αδικήματα στον εισαγγελέα του Ζανκτ Γκάλεν, του καντονιού της βορειοανατολικής Ελβετίας όπου διέμενε.

Την ίδια ημέρα, οι οικογένειες των αγνοουμένων κατέθεσαν πρόσθετες καταγγελίες στην ίδια αρχή.

Σύμφωνα με την TRIAL, η δίκη αυτή γίνεται πρώτη φορά, καθώς για πρώτη φορά ένας Λευκορώσος υπήκοος θα δικαστεί για το έγκλημα της εξαναγκαστικής εξαφάνισης με βάση την οικουμενική δικαιοδοσία. Είναι επίσης η πρώτη φορά που η διάταξη που ποινικοποιεί αυτό το αδίκημα εφαρμόζεται στην Ελβετία, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

“Με αυτή την πρώτη δίκη ενός φερόμενου ως μέλους του τάγματος θανάτου του Λουκασένκο, στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα. Η δικαιοσύνη για τα διεθνή εγκλήματα μπορεί και θα αποδοθεί, ανεξάρτητα από τα κρατικά σύνορα ή το χρονικό διάστημα από τη διάπραξη των εγκλημάτων”, δήλωσε ο δικηγόρος της οργάνωσης Viasna Πάβελ Σαπέλκο, στο ίδιο δελτίο Τύπου.

“Η υπόθεση αυτή σηματοδοτεί ένα αποφασιστικό βήμα στον αγώνα κατά της ατιμωρησίας των εγκλημάτων που διαπράττονται στη Λευκορωσία”, δήλωσε ο Σεβερίν Βαλτς, δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων. “Η μεγαλύτερη ελπίδα των πελατών μου είναι να λάβουν μια οριστική απάντηση σχετικά με την τύχη που είχαν οι πατέρες τους”.

Για τον Ιλιά Νιζόφ, επικεφαλής του γραφείου Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της FIDH, αυτή η δίκη “θα μπορούσε όχι μόνο να καταστήσει δυνατή την καταδίκη ενός από τους δράστες αυτών των απεχθών εγκλημάτων, αλλά και να τεκμηριώσει γεγονότα που θα μπορούσαν αργότερα να χρησιμοποιηθούν για τη δίωξη των υποκινητών αυτών των εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Λουκασένκο”, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

Related posts

ΗΠΑ: Αεροσκάφος Cessna συνετρίβη στη Βιρτζίνια

banks

Βουλγαρία: Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νικολάι Ντένκοφ “επέζησε” της πρώτης πρότασης μομφής

banks

Κινέζος ΥΠΕΞ: Ο δρόμος προς τη σχεδιαζόμενη σύνοδο κορυφής Σι-Μπάιντεν ενδέχεται να μην είναι “ομαλός”

banks

Στενότερη συνεργασία στη Λιβύη προανήγγειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Αιγύπτου

banks

Η ΕΕ εκταμίευσε την πέμπτη πληρωμή 1,5 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

banks

Γερμανία: Ο καγκελάριος Σολτς καλεί τους Γερμανούς σε ενότητα απέναντι στις πλημμύρες

banks