23.6 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COMODITIES

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο χρυσός- Ανακτά δυνάμεις το Bitcoin

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο χρυσός- Ανακτά δυνάμεις το Bitcoin

Σε ιστορικό υψηλό έκλεισε για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα η τιμή του χρυσού, στον απόηχο της ομιλίας του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Τζερόμ Πάουελ, με το πολύτιμο μέταλλο να λαμβάνει ώθηση από την περαιτέρω υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου.

Ο Πάουελ επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά αλλά η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη να ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της, καθώς η πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού «δεν είναι διασφαλισμένη». Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο επικεφαλής της Fed διαβεβαίωσε ότι ο κύκλος των αυξήσεων έχει ολοκληρωθεί και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένει ότι αργότερα φέτος θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. 

Οικονομολόγοι και επενδυτές δίνουν πλέον πιθανότητες 70% να ξεκινήσει η Fed τις μειώσεις των επιτοκίων της τον Ιούνιο. Η προσδοκία της νομισματικής χαλάρωσης έδωσε ώθηση στις τιμές των πολύτιμων μετάλλων, καθώς μειώνει την ελκυστικότητα ανταγωνιστικών περιουσιακών στοιχείων, όπως το δολάριο και τα ομόλογα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το πιο ενεργό συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε με κέρδη 0,75% στα 2.158,20 δολάρια ανά ουγγιά, που αποτελούν νέο ρεκόρ. Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, ο χρυσός κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 2,3%, κλείνοντας ανοδικά για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Μαΐου ενισχύθηκε κατά 0,509 δολάρια και έκλεισε στα 24,493 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ ο χαλκός παραδόσεως Μαΐου κέρδισε 0,0280 δολάρια και έκλεισε στα 3,875 δολάρια ανά λίβρα. Η πλατίνα κατέγραψε άνοδο 3% και έκλεισε στα 906,70 δολάρια η ουγγιά.

Ο μεγάλος κερδισμένος της ημέρας ήταν το παλλάδιο, καθώς ανέκτησε το ψυχολογικό όριο των 1.000 δολαρίων για πρώτη φορά μετά τις 12 Ιανουαρίου, έπειτα από «ράλι» 10% και κλείσιμο στα 1.035,83 δολάρια.

«Τρενάκι του τρόμου» η πορεία του Bitcoin

To Bitcoin κατέγραψε υψηλό- ρεκόρ την Τρίτη (5/3), ανεβαίνοντας για λίγο πάνω από τα 69.000 δολάρια, ένα επίπεδο που έφτασε για πρώτη φορά στις 10 Νοεμβρίου 2021, αλλά έκτοτε παρουσιάζει «σκαμπανεβάσματα».

Όπως μετέδιδε νωρίτερα σήμερα το reporter.gr, το υψηλό όλων των εποχών δεν κράτησε πολύ, με το κορυφαίο κρυπτονόμισμα να διαπραγματεύεται την Τετάρτη (6/3) κοντά στα 67.000 δολάρια. Μετά το ιστορικό υψηλό καταγράφηκε sell-off σε όλη την αγορά, με το Bitcoin να πέφτει ακόμα και στα 59.500 δολάρια, χάνοντας περίπου 10.000 δολάρια και αφήνοντας περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ρευστοποιήσεις εν μέσω της αστάθειας.

Πλέον, το Bitcoin ενισχύεται κατά 10,64% στα 67.370 δολάρια, ενώ το Ethereum καταγράφει «άλμα» 16,94% στα 3.885,54 δολάρια, που αποτελούν νέο υψηλό διετίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα ρεκόρ του Bitcoin και του χρυσού εκπέμπουν ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με την όρεξη για ρίσκο στις παγκόσμιες αγορές. Οι δίδυμες κορυφές για το κρυπτονόμισμα και το πολύτιμο μέταλλο σηματοδοτούν το πρώτο ταυτόχρονο ρεκόρ από τότε που το Bitcoin αναδύθηκε από την αφάνεια, πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, γράφει το πρακτορείο ειδήσεων.

Ωστόσο, κατά κανόνα πολύ διαφορετικοί μοχλοί πιστεύεται ότι κινητοποιούν το κάθε περιουσιακό στοιχείο: ο χρυσός έχει λειτουργήσει ως καταφύγιο αποθήκευσης αξίας εδώ και χιλιετίες, ενώ το Bitcoin δεν έχει διεκδικήσει ρόλους πέρα από την κερδοσκοπία, αν και οι οπαδοί του το αποκαλούν «ψηφιακό χρυσό».

Το Bitcoin έχει κάνει άλμα σχεδόν 50% φέτος, με τη στήριξη από τις εισροές στα αμερικανικά spot Bitcoin ETFs, τα οποία λειτουργούν από τις 11 Ιανουαρίου φέτος. Η άνοδος του χρυσού θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι υποδηλώνει αμυντική τοποθέτηση λόγω ανησυχιών σχετικά με τους γεωπολιτικούς κινδύνους της ή μιας πιθανής υποχώρηση των διεθνών χρηματιστηρίων μετά τα συνεχόμενα ρεκόρ που σημειώνουν φέτος.

Τόσο το Bitcoin όσο και ο χρυσός ωφελούνται από την προοπτική χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Οι αγορές swaps δείχνουν 62% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων της Fed τον Ιούνιο έναντι 58% στα τέλη Φεβρουαρίου.

#κρυπτονομίσματα #χρυσός #Bitcoins #Bloomberg #FED #Μέταλλα

Related posts

Πτώση άνω του 2% το πετρέλαιο λόγω πιέσεων στη ζήτηση

banks

Η Ρωσία θα απαγορεύσει την πώληση πετρελαίου σε τιμή πλαφόν

banks

Καλύπτει τις απώλειες και «σκαρφαλώνει» το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

banks

Αλουμίνιο: Νέο ρεκόρ μετά τις κυρώσεις στα ρωσικά μέταλλα

banks

ΟΠΕΚ: Η μετάλλαξη Δέλτα καθυστερεί την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου

banks

Η ανησυχία για την προσφορά ανεβάζει το πετρέλαιο

banks