23.7 C
Athens
May 7, 2024
Image default
COMODITIES

«Σκαρφαλώνει» σχεδόν 2% το πετρέλαιο- Υποχωρεί το φυσικό αέριο

«Σκαρφαλώνει» σχεδόν 2% το πετρέλαιο- Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν σχεδόν 2% την Πέμπτη (14/12), επεκτείνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς ενισχύονται από το ασθενέστερο δολάριο και καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αύξησε τις προβλέψεις του για τη ζήτηση πετρελαίου για το επόμενο έτος.

Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως το 2024, ανέφερε ο IEA στη μηνιαία έκθεσή του, αυξημένη κατά 130.000 bpd από την προηγούμενη πρόβλεψή του, επικαλούμενος βελτίωση των προοπτικών για τις Ηνωμένες Πολιτείες και χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου.

Η εκτίμηση για το 2024 είναι λιγότερο από το ήμισυ των προβλέψεων του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ).

Το ασθενέστερο δολάριο αφότου η Federal Reserve των ΗΠΑ έστειλε μήνυμα για χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το 2024 ενισχύει επίσης τις τιμές.

Το δολάριο υποχώρησε σε νέο χαμηλό τεσσάρων μηνών την Πέμπτη, αφού οι τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της Fed έδειξαν ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων έχει τελειώσει και η μείωση έρχεται το 2024.

«Οι τιμές του αργού πετρελαίου ανέκαμψαν πριν από τη συνεδρίαση της Fed και το γεγονός τις ανέβασε περαιτέρω», δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Τίνα Τενγκ.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών, γεγονός που μπορεί να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για πετρέλαιο. Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο λιγότερο ακριβό για τους ξένους αγοραστές.

Οι τιμές ενισχύονται επίσης από μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη απόσυρση από το απόθεμα αργού στις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Teng.

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) δήλωσε ότι οι εταιρείες ενέργειας απέσυραν μεγαλύτερο από το αναμενόμενο 4,3 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα αποθέματα την εβδομάδα που έληξε στις 8 Δεκεμβρίου καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μπρεντ μειώνονται περίπου κατά 10% από τότε που ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε σχέδια για νέο γύρο περικοπών παραγωγής στις 30 Νοεμβρίου.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,96% στα 70,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,95% στα 75,71 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,332% στα 35,335 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός «εκτοξεύεται» 2,77% στα 2.052,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο 6,40% στα 24,387 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 2,80% στα 3,8937 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,50% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0928 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κερδίζει 0,82% στο 1,2721 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,35% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8589 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Σε ανοδική τροχιά για ακόμη μία μέρα το πετρέλαιο

banks

Αυξημένες ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη την Τετάρτη

banks

ΟΗΕ: Αναγκαία η ανανέωση της συμφωνίας εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας

banks

Υποχωρεί άνω του 1% υπό τον φόβο ύφεσης το πετρέλαιο

banks

Σε υψηλό δύο ετών οι εισαγωγές πετρελαίου στην Ευρώπη

banks

Υποχωρεί ξανά το πετρέλαιο, αλλά το φυσικό αέριο «σκαρφαλώνει»

banks