21.4 C
Athens
May 6, 2024
Image default
COMODITIES

Σταθεροποιητικές τάσεις για το πετρέλαιο-Στο επίκεντρο η προσφορά-Ανεβαίνει το αέριο

Σταθεροποιητικές τάσεις για το πετρέλαιο-Στο επίκεντρο η προσφορά-Ανεβαίνει το αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε μεγάλο βαθμό σταθερές την Πέμπτη (4/4), με τις ανησυχίες για χαμηλότερη προσφορά να παραμένουν, καθώς οι μεγάλοι παραγωγοί διατηρούν τις περικοπές στην παραγωγή, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

Ο ΟΠΕΚ+ διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική εφοδιασμού πετρελαίου την Τετάρτη και πίεσε ορισμένες χώρες να ενισχύσουν τη συμμόρφωση με τις περικοπές παραγωγής.

Η ομάδα είπε ότι ορισμένα μέλη θα αντισταθμίσουν την υπερπροσφορά το πρώτο τρίμηνο. Ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία θα στραφεί σε περιορισμούς παραγωγής και όχι εξαγωγών.

Τόσο το μπρεντ όσο και το WTI ενισχύθηκαν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες και έκλεισαν την Τετάρτη στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Οκτώβριο.

Οι αναλυτές της ING δήλωσαν ότι οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να ανεβαίνουν υψηλότερα μετά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ + που συνέστησε να μην αλλάξει η πολιτική παραγωγής.

«Το μπρεντ αντιμετωπίζει κάποια αντίσταση στο επίπεδο των 90 δολαρίων/βαρέλι, καθώς δεν μπορεί να το ξεπεράσει μέχρι στιγμής», ανέφεραν οι αναλυτές της ING.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ήταν επιφυλακτικός σχετικά με τις μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων, αφού πρόσφατα στοιχεία έδειξαν υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης και του πληθωρισμού.

Τα πρόσφατα κέρδη του πετρελαίου ακολούθησαν τις ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια που μείωσαν την προσφορά καυσίμων και τις ανησυχίες ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα μπορεί να επεκταθεί και να συμπεριλάβει το Ιράν, πιθανώς διαταράσσοντας τον εφοδιασμό στη βασική περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το Ιράν έχει ορκιστεί εκδίκηση εναντίον του Ισραήλ για την επίθεση τη Δευτέρα που σκότωσε υψηλόβαθμο ιρανικό στρατιωτικό προσωπικό. Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον ΟΠΕΚ.

«Αν και αυτή (η απόφαση του ΟΠΕΚ+) ήταν ευρέως αναμενόμενη, παρέχει κάποια διαβεβαίωση ότι η πρόσφατη άνοδος της έντασης στη Μέση Ανατολή δεν έχει αλλάξει την άποψη του ομίλου για την αγορά», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,42% στα 85,07 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ πέφτει 0,31% στα 89,08 δολάρια το βαρέλι.

Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 2,269% στα 26,150 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού κατέγραψαν νέο υψηλό ρεκόρ την Πέμπτη, ξεπερνώντας το όριο των 2.300 δολαρίων ανά ουγγιά, καθώς τα πρόσφατα σχόλια των αξιωματούχων της Federal Reserve ενίσχυσαν τις προσδοκίες της αγοράς γύρω από τις περικοπές επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Ο χρυσός υποχωρεί έκτοτε 0,45% στα 2.304,65 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,08% στα 27,082 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,51% στα 4,2163 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,26% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0863 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί οριακά 0,11% στο 1,2664 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8578 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ

Related posts

Ενισχύεται ελαφρά λόγω Χούθι το πετρέλαιο-Ανεβαίνει και το φυσικό αέριο

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

«Καλπάζουν» ο χρυσός και το ασήμι-Όλα τα «φώτα» στη Fed

banks

Τελείωσε η απεργία στις νορβηγικές πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου

banks

Φυσικό αέριο: Ο EastMed και οι…τρικλοποδιές της Τουρκίας

banks

Αψηφά τις κυρώσεις η Κίνα-Πρώτος προμηθευτής πετρελαίου της η Ρωσία

banks