16.6 C
Athens
May 2, 2024
Image default
ECONOMY

Στην τελική ευθεία για την πρόωρη αποπληρωμή ακόμα 5,3 δισ. ευρώ- Πάνω από 38 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα

Στις 15 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα καταβάλει 5,29 δισ. ευρώ που αφορούν την πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων από το δάνειο του πρώτου μνημονίου για τα έτη 2024 και 2025.

Με την κίνηση αυτή, το ποσό που η χώρα μας θα έχει ήδη αποπληρώσει από το πρώτο πακέτο στήριξης θα αυξηθεί στα 13 δισ. ευρώ και από ότι φαίνεται έπεται … συνέχεια. Με την πρόωρη αποπληρωμή τα swaps παραμένουν ενεργά, οπότε προκύπτει και επιτοκιακό όφελος. Τα ταμειακά διαθέσιμα αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 38 δισ. ευρώ. Ωστόσο έως το τέλος του έτους, λόγω σειράς πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν (μεταξύ των οποίων και τα 5,3 δισ. ευρώ) εκτιμάται ότι θα ανέρχονται λίγο κάτω από τα 30 δισ. ευρώ, όπως και την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Επιπλέον, το «σερί» των αποεπενδύσεων από Eurobank, Alpha Bank και το 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας ενισχύει περαιτέρω τα κεφάλαια στο λογαριασμό που υπάρχει για την εξυπηρέτηση του χρέους κατά 1,45 δισ. ευρώ. Τα 98 εκατ. ευρώ από την πώληση των μετοχών της Eurobank, τα 298,3 εκατ. ευρώ από την πώληση του 9% της Alpha Bank στην ιταλική UniCredit και 1,067 δις. ευρώ από την πώληση του 22% της Εθνικής Τράπεζας.

Μάλιστα ο Οργανισμός Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ήδη ολοκληρώνει τη δανειακή στρατηγική για το 2024 μέσω:

  • άντλησης κεφαλαίων τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ από τις αγορές
  • περαιτέρω περιορισμό του ανεξόφλητου ποσού των εντόκων γραμματίων ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ.  Επίσης, φαίνεται ότι θα συνεχιστούν οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων με δυνατότητα συμμετοχής μικροεπενδυτών, όπως συνέβη πρόσφατα με τις εκδόσεις ετήσιων και εξάμηνων εντόκων.
  • έκδοση «πράσινου ομολόγου», με τις σχετικές διαδικασίες να έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό.

Μάλιστα είναι πιθανό στο σχεδιασμό να προστεθεί και η συνέχιση της πρόωρης αποπληρωμής διμερών δανείων.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει την παραμονή των Χριστουγέννων οπότε και θα δημοσιοποιηθεί το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα για το 2024 από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Related posts

ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών από 28 Αυγούστου έως 1η Σεπτεμβρίου

banks

Β. Κορκίδης: 5 έργα για μετασχηματισμό του εμπορίου

banks

Συντάξεις: Πότε πληρώνονται οι κύριες και επικουρικές για Μάρτιο

banks

Γ. Χαν: Οι επιχορηγήσεις επένδυση στην ενιαία αγορά

banks

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Πόσο συνεισφέρουν στο ΑΕΠ – Τι δείχνει έρευνα του ΟΠΑ

banks

Ακίνητα: Γιατί οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα αυξάνονται 3 φορές περισσότερο από τη Στοκχόλμη

banks